Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 16 maart 2022

Julian Assange mag geen beroep aantekenen tegen uitlevering aan VS

Redactie Blckbx
2022 03 16 Assange
02:05

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag geen beroep aantekenen tegen de beslissing om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten. Daar zou hij een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.

“Het verzoek is afgewezen door het Hooggerechtshof en de reden daarvoor is dat het verzoek geen betwistbare rechtsvraag heeft opgeleverd," aldus een woordvoerder van het Hooggerechtshof. De Amerikaanse autoriteiten willen Assange berechten op achttien aanklachten die betrekking hebben op de enorme hoeveelheid vertrouwelijke documenten die door WikiLeaks in 2010 en 2011 zijn vrijgegeven. Indien schuldig bevonden, wacht hem in de VS mogelijk een gevangenisstraf van 175 jaar.

Juridisch getouwtrek

Aanvankelijk wees een Britse districtsrechtbank het Amerikaanse uitleveringsverzoek af, omdat Assange waarschijnlijk zelfmoord zou plegen wanneer hij zou worden vastgezet onder zware Amerikaanse gevangenisomstandigheden.

Maar nadat de Amerikaanse autoriteiten de verzekering gaven dat Assange humaan behandeld zou worden, maakte in december een hogere rechtbank deze beslissing ongedaan.

De zaak zal nu naar verwachting formeel ter goedkeuring worden voorgelegd aan Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken. Als zij de uitlevering ook goedkeurt, kan Assange het besluit nog aanvechten door middel van rechterlijke toetsing. Dit houdt in dat een rechter onderzoekt of de beslissing constitutioneel is.

Onthullingen van WikiLeaks

De WikiLeaks-documenten onthulden onder meer hoe het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Afghanistan honderden burgers doodde, maar deze incidenten onvermeld niet. Ook toonden de documenten aan dat het Amerikaanse leger 66.000 burgers doodde tijdens de oorlog in Irak, en dat het Iraakse leger – met medeweten van de Amerikanen – op grote schaal gevangenen martelde.

De zaak Assange wordt daarom door velen gezien als exemplarisch voor de strijd tussen totale mediavrijheid en transparantie enerzijds en overheden die de werkelijkheid proberen te verhullen anderzijds. Reporters Without Borders verzet zich tegen de mogelijke uitlevering van Assange aan de VS en is een petitie gestart om dit te voorkomen. Iedereen kan deze petitie hier tekenen.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
tomvh

als je leest hoeveel burgers door de Amerikanen worden gedood/vermoord in een conflict, waarmee zij zich bemoeien, dan rijst bij mij direct de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen de Russische en de Amerikaanse presidenten!

Kurt

Blijft jammer dat de permanente bureaucratie/‘Deep State’ Trump dermate bedreigde dat hij Assange geen gratie heeft verleend (van moerasmonsters als Biden hebben we niks te verwachten)

Cookies op deze website