Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 17 november 2022

Kijk: Trudeau wordt op zijn plaats gezet door Xi Jinping

Redactie Blckbx
2022 11 17 Trudeau Xi6
2:00

Op de G20-top in Bali wees de zichtbaar geïrriteerde Chinese president Xi Jinping de Canadese premier Justin Trudeau terecht, omdat details over hun eerdere gesprek werden gelekt naar de pers. De publieke vernedering toont aan hoe de verhoudingen zijn tussen beide landen.

Eerder deze week spraken Trudeau en Xi achter gesloten deuren met elkaar. In de pers verschenen vervolgens berichten dat Trudeau zijn zorgen geuit zou hebben over Chinese spionage en inmenging in de Canadese verkiezingen.

In de video staan de twee regeringsleiders dicht bij elkaar te praten via een tolk. “Alles wat wij besproken hebben is naar de pers gelekt, en dat is ongepast,” zegt de tolk namens Xi tegen Trudeau. “En zo is het gesprek ook niet gegaan,” voegt Xi toe, die minzaam lachend doorgaat met zijn reprimande.

De tolk vertaalt voor Trudeau: “Als je oprecht bent …” Maar hij kan zijn zin niet afmaken, want Trudeau onderbreekt hem en zegt: “In Canada geloven wij in een vrije, open en eerlijke dialoog en dat is wat we zullen blijven hebben. We zullen blijven zoeken naar constructieve samenwerking, maar er zullen dingen zijn waarover we het oneens zijn.” Xi staat ondertussen om zich heen te kijken en als Trudeau uitgepraat is, zegt hij streng: “Laten we daarvoor eerst de juiste omstandigheden creëren.” Vervolgens schudt hij Trudeau de hand en loopt weg.

Tekst gaat verder onder de video

Toen Trudeau later tijdens een persconferentie naar het vernederende moment werd gevraagd, zei hij dat ‘niet elk gesprek gemakkelijk zal zijn, maar het is uiterst belangrijk dat we blijven opkomen voor de belangen van Canada’.

Het overleg achter gesloten deuren vond dinsdag plaats en was een informele ontmoeting in de wandelgangen van de G20-top. De betrekkingen tussen Ottawa en Beijing zijn gespannen sinds Canada in 2018 namens de Amerikaanse regering de topvrouw van technologiebedrijf Huawei arresteerde. In datzelfde jaar arresteerde China twee Canadese burgers op beschuldiging van spionage. De twee Canadezen werden in 2021 vrijgelaten in een ruilovereenkomst tussen Canada, China en de VS voor Meng Wanzhou, de Huawei-topvrouw.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

En daar gaan we steeds meer naar verplichte injectie, afname van onze rechten.

https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1593158578071736320

RogerV

Gesprek heeft geen waarde !
Alsof Trudeau nog aan Canada denkt… Die denken allemaal aan hun Great Reset!
En laten we niet vergeten dat overal in de wereld een oorlog moet en zal uitbreken.
Het begint soms met vernederingen…

Cookies op deze website