Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 30 augustus 2022

‘Kill the Boer’ zet niet aan tot geweld, oordeelt Zuid-Afrikaanse rechter

Redactie Blckbx
2022 08 30 Kill the Boer
3:00

Het Hooggerechtshof van Zuid-Afrika heeft geoordeeld dat het zingen van het lied ‘Kill the Boer’ door leden van de extreem-linkse partij Economic Freedom Fighters geen haatzaaien is. Met ‘boeren’ worden in het Zuid-Afrikaans de blanke Afrikaners aangeduid.

De rechter deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door AfriForum tegen leden van de Economic Freedom Fighters (EFF) en partijleider Julius Malema. Aanhangers van de EFF scandeerden de slogan in oktober 2020 buiten een rechtbank waar op dat moment de beklaagden van de moord op de boer Brendin Horner moesten verschijnen.

AfriForum betoogde in de rechtszaak dat EFF-voorman Malema zijn aanhangers zou moeten ontmoedigen het lied te zingen, omdat het volgens de mensenrechtenorganisatie aanzet tot rassenhaat tegen Afrikaners, de nakomelingen van Nederlandse kolonisten die zich vanaf de zeventiende eeuw in het gebied vestigden. Er vinden regelmatig aanvallen plaats op boerderijen van Afrikaners.

Vrijheid van meningsuiting

Het zingen van het omstreden lied ‘Dood de Boer’ was echter geen haatzaaiende uitlating, volgens Edwin Molahlehi – rechter voor gelijke kansen in het Hooggerechtshof – donderdag. “Het is geen haatzaaiende uitlating en verdient bescherming onder de noemer van vrijheid van meningsuiting. Het verwoordt het falen van de huidige regering om kwesties van economische emancipatie en landverdeling aan te pakken,” oordeelde hij. De rechter zei dat geen van de getuigen – inclusief Ernst Roets, hoofd Beleid en Actie bij AfriForum – een goede basis had gelegd voor hun klachten. Geen van hen was ‘deskundig’ en in het geval van Roets was hij ‘niet neutraal of onafhankelijk’. AfriForum moet van de rechter de proceskosten die EFF maakte vergoeden.

In beroep

AfriForum heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. Roets vindt dat het een gevaarlijk precedent schept. “De verontrustende boodschap die met deze uitspraak wordt uitgezonden is dat het aanmoedigen van de gruwelijke moord op een bepaalde groep op basis van hun identiteit acceptabel is en geen consequenties met zich meebrengt,” aldus AfriForum in hun aankondiging.

“AfriForum werkt voortdurend samen met de slachtoffers van aanvallen op boerderijen, evenals met de families van degenen die bij deze gruwelijke misdaden zijn gedood. We begrijpen de pijn en het trauma waar deze slachtoffers en overlevenden mee moeten leven. We zijn dan ook diep teleurgesteld over het vonnis van vandaag. Er is geen plaats in de samenleving voor liedjes die het doden van mensen op basis van hun identiteit aanmoedigen,” zegt Roets. “De uitspraak van vandaag bewijst hoe de politieke orde in Zuid-Afrika aan het radicaliseren is, vooral tegen minderheden.”

EFF-aanhangers vieren

EFF omschrijft zichzelf als een ‘radicale en militante economische emancipatiebeweging met als doel revolutionaire, militante activisten, gemeenschapsorganisaties en lobbygroepen samen te brengen onder de paraplu van de politieke partij die de strijd voor economische emancipatie voert.’ Aanhangers van de partij vierden de uitspraak door buiten de rechtbank opgetogen ‘Kill the Boer’ te scanderen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Ongelofelijk hoeveel poppetjes men overal heeft geplaats tegen 'ons' ze voeden de 'dommen/kudde' en moorden of mixen het blanke ras uit, ze doen in elk geval hun best, zelfs heel wat 'blanken' zitten in het spel, maar velen daarvan zijn wellicht beschermt door bewakers e.d.

een triest spel op wereldformaat met zeer hoge inzet en legaal weinig tegen te doen, ze hebben de meeste 'kaarten/spelers' in handen.

Requin

Kill the boer, ach dat lied wordt ook door de bekende weffers in NL gezongen en het vermoorden vindt hier al plaats. Het lied wordt gebrald door de fascisten in worst en bierhuizen en de schapen wiegen schwabberend mee op de frequenties van 5G.

Geen verzet maar respect terwijl het volk op de vierde golf van linkse linkmichiels in
slaap wordt gesust in plaats van zelfs maar een letter van de nieuwe nazi-geschriften
van de massamoordenaars Schwab cs letterlijk te nemen. Een volk dat op verzwakte enkels
zwikt en zwicht voor maximale moord!

Cookies op deze website