Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 23 juni 2022

Koude winter dreigt voor Europese burger door sancties tegen Rusland

Redactie Blckbx
2022 06 23 koude winter dreigt
3:30

Europa moet erop voorbereid zijn dat Rusland de gasleveranties volledig stopzet, waarschuwt het hoofd van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Duitsland kondigde vandaag een gasalarm af, waardoor energiebedrijven de hogere gasprijzen voortaan aan klanten mogen doorberekenen.

De Europese consument lijkt meer en meer het slachtoffer te worden van de sancties tegen Rusland, sancties die dat land gezien de recordhoge waarde van de roebel geen centje pijn lijken te doen.

Energiecatastrofe

Fatin Birol, het hoofd van het IEA, luidde donderdag de noodklok over de naderende energiecatastrofe die Europa te wachten staat in een interview aan de Financial Times.

In de afgelopen drie maanden heeft Rusland de toevoer afgesneden naar verschillende Europese landen die weigerden het gas in roebels te betalen, waaronder ook naar Nederland. Het heeft ook de stroom langs de Nord Stream pijplijn aanzienlijk verminderd, waardoor de toevoer naar Frankrijk effectief werd afgesneden en de stromen naar Duitsland met ongeveer 60 procent verminderden.

“Hoe dichter we bij de winter komen, hoe meer we de bedoelingen van Rusland begrijpen,” zegt Birol. “Ik denk dat de afsluitingen bedoeld zijn om te voorkomen dat Europa opslag gaat vullen, en om de hefboomwerking van Rusland in de wintermaanden te vergroten. Europa moet erop voorbereid zijn dat Rusland de gasleveranties volledig stopzet.”

Canadese sancties

Gazprom en zijn leverancier van onderhoudsdiensten voor apparatuur, Siemens Energy, zeggen dat Europa de verminderde levering van gas te danken heeft aan Canadese sancties tegen Rusland. Daardoor zou de levering van hoognodige gasturbines vertraging hebben opgelopen.

Om de ergste gevolgen van een volledige gasstop tegen te gaan, raadt Birol de Europese regeringen aan om de kerncentrales draaiende te houden en ook andere noodmaatregelen te nemen. Die andere noodmaatregelen lijken vooral gericht te zijn op de vraag.

Op rantsoen

“Ik denk dat er meer en diepgaandere maatregelen aan de vraagzijde [door de regeringen in Europa] genomen zullen worden naarmate de winter nadert,” zei Birol tegen de Financial Times. De topman van het IAE noemt daarbij als voor de hand liggende mogelijkheid dat gas in Europa op rantsoen gaat, in het geval er geen Russische gasleveranties meer plaatsvinden.

In maart riep het Internationaal Energieagentschap al op tot energielockdowns, om minder afhankelijk te worden van energie uit Rusland. In het toen gepresenteerde tienstappenplan werden maatregelen voorgesteld als het invoeren van autoloze zondagen, meer thuiswerken en het tegengaan van privaat autobezit.

Gasalarm Duitsland

In Duitsland werd vandaag zoals al werd verwacht fase twee van het zogenoemde gasnoodplan afgekondigd. Dat maakte minister Robert Habeck van Economische Zaken donderdagochtend bekend op een persconferentie. Sinds eind maart is bij de Duitsers het eerste niveau van het driedelige crisisplan van kracht. Voor de Duitse consument betekent het opschalen naar fase twee slecht nieuws: energiebedrijven mogen hogere gasprijzen nu aan hun klanten doorberekenen, om zo de vraag te drukken. In de hoogste noodfase kan de overheid direct ingrijpen op de gasmarkt. "Van nu af aan is gas een schaars goed," zei minister van Economische Zaken Robert Habeck vandaag in Berlijn.

Crisisplan Nederland

Ook het Nederlandse kabinet presenteerde eerder deze week een crisisnoodplan om de gastekorten op te vangen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) kondigde aan dat kolencentrales hier weer op volle capaciteit gaan draaien om huishoudens en bedrijven van elektriciteit te voorzien. Daarmee hoopt Jetten gas te besparen. Aanvankelijk mochten de kolencentrales maar op 35 procent van het vermogen draaien. Gas uit Groningen ligt alleen in acute noodsituaties op tafel.

Ook in Nederland geldt dat consumenten en bedrijven de rekening zullen moeten betalen van de sancties tegen Rusland.

Volgens Jetten zet de Russische president Vladimir Poetin ‘gas steeds meer in als machtsmiddel’. Uit Duitsland kwam donderdag een soortgelijke uitspraak van zijn Duitse collega Habeck: het verminderen van de Russische gastoevoer noemde hij een ‘economische aanval’ van Poetin.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Hans

Ik heb jou nooit leuk gevonden. Jij was in mijn ogen altijd slecht en die man aan de overkant was in mijn ogen altijd goed. Maar ik moest toch jouw spullen kopen, want de man aan de overkant, die heel graag wil dat ik jou slecht vind, geeft mij die spullen niet. Nu ga ik heel erg proberen jou pijn te doen, ik ga heel erg proberen jou te beschadigen. En toch heb ik nog steeds jouw spullen heel hard nodig. En nu merk ik dat je mij die spullen niet meer gaat verkopen. Ik kom nu zelf in heel grote problemen. Hoe dom kan ik zijn?

Requin

Wie is gek?

Een boycot van russisch gas door NL is nu een machtsmiddel geworden van Rusland tegen NL?
Volgens Rob Jetten, het snoepje van de week, is dat nu de nieuwe logica!
Verspreidt deze nonsens, misschien is wiskundig inzicht op het niveau van de regenworm nog ergens aanwezig?

De RABO-bank sluit uw rekening als ondernemer en gaat u vervolgen wegens het niet betalen van de omzetprovisie aan Barbara Baarsma!

Cookies op deze website