Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 10 maart 2022

Kraamkliniek Mariupol: burgemeester wil no-fly zone, Rusland spreekt van militair object

Redactie Blckbx
2022 03 10 Mariupol c
03:25

De burgemeester van Mariupol roept het Westen op een no-fly zone in te stellen boven Oekraïne. De oproep komt nadat woensdag een kraamkliniek in zijn stad werd geraakt door Russische bommen. Oekraïne spreekt van een genocide. Maar volgens Rusland werd de kraamkliniek door Oekraïense troepen gebruikt voor beschietingen.

Vadym Boichenko, burgemeester van Mariupol, deed zijn oproep in een video die hij woensdag plaatste op Telegram. Volgens CNN, die de video vertaalde, zegt hij daarin: “Vandaag vraag ik de wereldgemeenschap om hulp. Sluit de lucht boven Oekraïne. Onze wil is niet gebroken, we zullen vechten tot het einde. We hebben gemotiveerde soldaten en officieren die ons vaderland verdedigen. Maar vandaag hebben we steun nodig.”

Drie mensen overleden

Mariupol, gelegen in Donetsk in het oosten van Oekraïne, wordt omsingeld door Russische troepen. Woensdag werd er een kraamkliniek – volgens sommige berichten ook een kinderziekenhuis – geraakt door Russische bommen. Hierbij raakten zeventien mensen gewond en zijn inmiddels drie mensen overleden, waaronder een kind.

Serhiy Orlov, locoburgemeester van Mariupol, zei tegen de BBC: ”We begrijpen niet hoe het in het moderne leven mogelijk is om een ​​kinderziekenhuis te bombarderen. Mensen kunnen niet geloven dat het waar is.”

Het Witte Huis sprak van een “barbaars gebruik van militair geweld om achter onschuldige burgers aan te gaan in een soeverein land.”

Genocide

In een videoboodschap die hij woensdagavond plaatste op Telegram, ging de Oekraïense president Volodymyr Zelensky nog een stap verder en noemde de aanval zelfs een bewijs van genocide: “De ziekenhuizen zijn geruïneerd. De scholen zijn geruïneerd. De kerken zijn geruïneerd. Gewone gebouwen. En alle dode mensen, dode kinderen”, zei hij. En voegde daaraan toe: “Een aanval op een kraamkliniek is het definitieve bewijs dat er een genocide plaatsvindt op Oekraïners.”

Ook locoburgemeester Orlov gebruikte deze hyperbool: “Ze hebben luchtvaart, artillerie, meerdere raketwerpers en andere wapens, waarover we niets weten, gebruikt. Dit is niet zomaar verraderlijk. Het is een oorlogsmisdaad en pure genocide.”

Militair object

Dmitry Polyanskiy, een Russische VN-diplomaat, wees er woensdagavond in een tweet echter op dat de Russische diplomatieke missie bij de VN, op maandag 7 maart, een verklaring uitgaf waarin men schreef dat Oekraïense troepen een militair object van het ziekenhuis hadden gemaakt: “Oekraïense radicalen laten steeds meer hun ware gezicht zien. De lokale bevolking meldt dat de Oekraïense strijdkrachten personeel van de kraamkliniek in Mariupol eruit hebben gegooid en beschietingen uitvoeren vanaf het terrein. Bovendien hebben ze één van de kleuterscholen van de stad volledig verwoest.”

Vier uur voor de aanval op de kraamkliniek herhaalde Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, deze claim: “In Mariupol hebben de Oekraïense nationale bataljons gevechtsposities ingericht in de kraamkliniek, nadat ze het personeel en de patiënten eruit hadden verdreven.”

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Lees meer over: Oekraïne Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Tja. Volgens de Zelensky-definitie van ‘genocide’ wordt het Hoekstra-verhaal m.b.t. het al acht jaar durende conflict in de Donbass (meer dan 13k doden) wel wat lastiger.

Overigens heeft het Azov battaljon al jaren een stevige greep op Mariopol, met alle implicaties voor kadaver-discipline etc. die dat heeft (Rusland gaat full ‘punch a Nazi’ tegen die lui).

Een recent artikel op Aljazeera (Profile: who are Ukraine’s far-right Azov-regiment ? ) geeft een korte primer (naast de VS had btw ook Canada destijds issues met de steun aan Azov - zie Ottowa Citizen - maar deed Defensie het desondanks toch), op o.m. hun eigen kanalen (Azov Media) zijn filmpjes met de gewraakte symboliek te vinden. Zie ook bv. TheGrayzone en Jimmy Dore als je er echt diep in wil gaan.

Wim

Inmiddels weten we dat het gehele filmpje met een Oekraïens model in de hoofdrol geheel in scène is gezet.

Cookies op deze website