Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 12 augustus 2022

Kritiek op FBI-inval bij Donald Trump: ‘Schaadt vertrouwen in rechtsstaat’

Redactie Blckbx
2022 08 12 FBI Trump Cropped
6:00

Er is forse kritiek op de FBI-inval bij de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. En niet alleen vanuit het Trump-kamp klinken er zorgen dat de actie het vertrouwen in de instituties ondermijnt. Het ministerie van Justitie wil nu dat het huiszoekingingsbevel openbaar wordt gemaakt, waarmee het kennelijk tegemoetkomt aan de ontstane onrust.

Maandag deed de FBI een onaangekondigde huiszoeking in de villa van Donald Trump in Florida. De inval had te maken met dozen vertrouwelijke documenten die Trump onrechtmatig meegenomen zou hebben uit het Witte Huis. Volgens The Washington Post waren de agenten onder meer op zoek naar documenten die betrekking hebben op kernwapens, zo meldde de krant donderdag op basis van anonieme bronnen.

“Begin juni verzochten het ministerie van Justitie en de FBI mijn advocaten om een extra slot te plaatsen op de deur naar de kamer waar dozen waren opgeslagen in Mar-a-Lago. We gingen akkoord,” schreef Trump hierover woensdag op Truth Social. “En toen op maandag, zonder kennisgeving of waarschuwing, brak een leger van agenten in Mar-a-Lago in, ging naar dezelfde opslagruimte en rukte het slot open dat ze hadden gevraagd om te installeren. Een verrassingsaanval, POLITIEK, en al die tijd gaat ons land naar de hel!"

Onpartijdigheid rechter

Als snel na de inval trokken rechts-conservatieve media de onpartijdigheid van Bruce Reinhart – de rechter die toestemming gaf voor de huiszoeking – in twijfel. Reinhart doneerde in 2008 aan de Obama-campagne en in 2016 aan Jeb Bush, die het toen opnam tegen Trump in de race voor de Republikeinse nominatie. Op sociale media plaatste hij in 2017 anti-Trump posts. Bovendien blijkt Reinhart als advocaat enkele vertrouwelingen te hebben verdedigd van Jeffrey Epstein, de veroordeelde pedofiel die zelfmoord gepleegd zou hebben in de gevangenis, terwijl hij onder suicide watch (intensieve controle) was gesteld. Volgens ‘complottheorieën’ was Epstein het middelpunt van een omvangrijk kindermisbruiknetwerk waarbij allerlei hooggeplaatste politici en zakentyconen betrokken waren.

Boemerang

De conservatieve politiek commentator Ben Shapiro, die vaak uiterst kritisch is op Trump, voorspelt dat de FBI-inval als een boemerang terugkomt, als er geen concreet bewijs van een misdrijf wordt gevonden. “Als je zoiets doet, kan er maar beter een misdrijf zijn. Het kan niet zo zijn dat het enige vergrijp is dat Trump wat spullen uit het Witte Huis heeft meegenomen.” Hij vindt dat de beschuldiging ‘past bij een bananenrepubliek’ en suggereert dat het eerder een poging lijkt om te voorkomen dat Trump in 2024 opnieuw een gooi kan doen naar het presidentschap.

"De FBI wordt door heel veel Amerikanen gewantrouwd. Volgens opiniepeilingen vertrouwt een meerderheid van de Republikeinen en onafhankelijken de opsporingsdienst niet. Wat de FBI heeft gedaan vereist buitengewoon institutioneel vertrouwen,” betoogt Shapiro. Ook gaat hij in op de twijfelachtige rol die de FBI speelde in het onderzoek naar de vermeende samenwerking van Trump met Rusland. “Noem me sceptisch, maar ik heb jaren en jaren gewacht op bewijs. Iedere vijf minuten kwam CNN met breaking news: Rusland, Rusland, Rusland … En het blijkt niets te zijn. Het blijkt een verspilling van tientallen miljoenen dollars aan belastinggeld en een verspilling van onze tijd. Het blijkt een opzettelijke poging te zijn van mensen die Donald Trump haten om zijn presidentschap te ondermijnen.”

Roep om opheldering

Mike Pence was vice-president onder Trump, maar raakte in onmin met zijn baas naar aanleiding van de gebeurtenissen op 6 januari 2021 bij het Capitool. Trump verweet Pence toen een ‘gebrek aan moed om het land en de grondwet te beschermen’. De twee zijn sindsdien steeds verder uit elkaar gedreven. Toch uit ook Pence nu zijn zorgen over de buitengewone actie van de FBI.

“Ik deel de diepe bezorgdheid van miljoenen Amerikanen over de ongekende huiszoeking in de privéwoning van president Trump. Geen enkele voormalige president van de Verenigde Staten is in de Amerikaanse geschiedenis ooit onderworpen geweest aan een inval in zijn persoonlijke woning,” schreef hij op Twitter. Hij eiste opheldering van minister van Justitie Merrick Garland: “De actie van gisteren ondermijnt het vertrouwen van het publiek in ons rechtssysteem en justitieminister Garland moet het Amerikaanse volk volledig uitleggen waarom deze actie is ondernomen en hij moet dat onmiddellijk doen.”

Ook Democraat Andrew Cuomo, die als voormalige burgemeester van New York regelmatig botste met Trump, eiste opheldering van Justitie. Net als Shapiro waarschuwt hij dat 'het meer moet zijn dan een zoektocht naar onbeduidende archieven, anders zal het worden gezien als een politieke tactiek en elk toekomstig geloofwaardig onderzoek en de legitimiteit van de onderzoeken naar 6 januari ondermijnen'.

‘Schaamteloos machtsmisbruik’

Tulsi Gabbard, die van 2013 tot 2021 namens de Democratische Partij zitting had in het Huis van Afgevaardigden, ziet een ‘escalatie van schaamteloos machtsmisbruik’. “Dit is iets waarover iedere Amerikaan zich grote zorgen moet maken, omdat deze inval slechts de laatste ernstige escalatie is van een verontrustende trend van schaamteloos machtsmisbruik door machthebbers. Dit doen ze niet alleen om hun vrienden te beschermen, maar ook om hun politieke tegenstanders aan te pakken – of eerlijk gezegd iedereen die het waagt een afwijkende mening te hebben, of zelfs maar vraagtekens te zetten bij wat deze regering doet,” zei ze tegenover Fox News.

Gabbard noemde verder een aantal voorbeelden van eerder machtsmisbruik. “Kijk naar het FBI-onderzoek naar Trump en zijn zogenaamde samenwerking met Rusland, waar niets van waar bleek te zijn. Kijk naar de Belastingdienst en Lois Lerner die zich onder de regering Obama rechtstreeks richtten op conservatieve organisaties. Kijk naar de oprichting door deze regering van een ‘Ministerie van Waarheid’ om achter ons aan te gaan – gewone Amerikanen in het hele land –, om ons te vertellen: ‘Hé, dit is wat wij zeggen dat de waarheid is, wat je mag zeggen en wat je niet mag zeggen.’"

Reactie ministerie van Justitie

Gisteravond laat Nederlandse tijd reageerde justitieminister Garland voor het eerst op de zaak. Hij zei dat hij de inval persoonlijk heeft goedgekeurd en bevestigde dat de huiszoeking werd uitgevoerd in relatie tot documenten die Trump uit het Witte Huis had meegenomen die hij niet mocht meenemen.

Om de ontstane onrust weg te nemen, wil hij dat het huiszoekingsbevel openbaar wordt gemaakt, tenzij Trump en zijn advocaten daar bezwaar tegen maken. Sommige analisten zagen dit als een meesterzet van Garland. Bij openbaarmaking zou er belastend materiaal naar buiten komen en als Trump bezwaar zou maken, zou dat impliceren dat hij iets te verbergen heeft. Maar vannacht Nederlandse tijd verklaarde Trump op Truth Social dat hij zich niet zal verzetten en zelfs nog een stap verder gaat door ‘onmiddellijke openbaarmaking’ aan te moedigen. De rechter moet openbaarmaking van het huiszoekingsbevel nog wel goedkeuren.

Boodschap belangrijker dan feiten

Journalist Matt Taibbi merkt op dat de boodschap tegenwoordig belangrijker is dan het feitelijke nieuws. “We hebben het stadium van de Amerikaanse geschiedenis bereikt waarin alles wat we op het nieuws zien eerst moet worden begrepen als politiek theater. Met andere woorden, de boodschap rond het nieuws overheerst nu bijna altijd het feitelijke verhaal, waarbij het laatste vaak zo onbetrouwbaar wordt gerapporteerd dat het sowieso geen betekenis meer heeft.”

“De grootsheid van het verhaal is onderdeel geworden van de uitleg ervan,” licht hij toe. “Een actie die zó extreem is – zo vertelt de ene na de andere expert ons – kan alleen gebaseerd zijn op een ‘verpletterende hoeveelheid’ bewijs.” En dat is precies wat we zien in de links-progressief georiënteerde media. Het is natuurlijk goed mogelijk dat Trump daadwerkelijk een misdrijf heeft gepleegd, maar met het fabeltje over de ‘samenwerking met Rusland’ nog vers in het achterhoofd, kan alleen de tijd leren of de FBI-inval gerechtvaardigd was of niet.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Hoe kan vertrouwen geschaad worden in massamoordenaars?
Godsonmogelijk! Deze site staat toch voor respect!

Respect voor Ruttes en zijn grotere broertjes, waar ik niets meer
over durf af te roepen! Respect uit... wat?

Cookies op deze website