Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 26 februari 2022

Maker Janssen-vaccin schikt voor 26 miljard in opioïdencrisis

Redactie Blckbx
2022 02 26 johnson johnson
2:46

Geneesmiddelen-gigant Johnson & Johnson stemde vrijdag in met een schikking van 26 miljard dollar over de ‘vermeende’ rol van het concern in de Amerikaanse opioïdencrisis. Daarmee koopt de fabrikant van het in Nederland populaire Janssen-vaccin in een klap duizenden claims af. De opioïde-epidemie kostte in de VS de afgelopen decennia waarschijnlijk honderdduizenden mensen het leven.

Distributeurs betalen mee

Johnson & Johnson hoeft de 26 miljard dollar niet alleen op te hoesten. Diverse bedrijven die de opioïden distribueerden, sloten zich aan bij de schikking. Het gaat om AmerisourceBergen, McKesson en Cardinal Health. Samen nemen zij 21 miljard dollar voor hun rekening. De overige 5 miljard dollar betaalt Johnson & Johnson. Het bedrijf krijgt daar negen jaar de tijd voor. Johnson & Johnson stemde er ook mee in te zullen stoppen met de verkoop van op recept verkrijgbare op opium gebaseerde pijnstillers.

Opioïdencrisis

Met de deal schikken Johnson & Johnson en de distributeurs ongeveer 3.000 rechtszaken die zijn aangespannen door de staat en lokale overheden. De aanklagers houden de bedrijven verantwoordelijk voor het bijdragen aan de opioïde-epidemie die de afgelopen tientallen jaren zo veel mensen het leven heeft gekost. Farmaceutische bedrijven, waaronder dus Johnson & Johnson, brachten vanaf de jaren negentig pijnstillers op de markt gebaseerd op opioïden. Artsen schreven de pijnstillers massaal voor om allerlei pijntjes te bestrijden. Voorbeelden van dergelijke pijnstillers zijn Fentanyl en Oxycodon. Misbruik van de medicijnen leidde in de Verenigde Staten tot een enorme explosie aan verslavingen en overdosissen. Sinds 1999 zijn in de Verenigde Staten ongeveer 841.000 mensen overleden aan een overdosis, aldus de Centers for Disease Control and Prevention op haar website.

Geen schuldbekentenis

Volgens Johnson & Johnson betekent de schikking niet automatisch dat het concern ook schuldig is. In een gezamenlijke verklaring noemden de distributeurs de uitvoering van de schikking "een belangrijke mijlpaal in de richting van het bereiken van een brede oplossing voor overheidsclaims over opioïden en het leveren van zinvolle verlichting aan gemeenschappen in de hele Verenigde Staten."

Meer claims

In verschillende Amerikaanse staten, waaronder Washington, Alabama, Oklahoma en West Virginia lopen nog altijd claims tegen Johnson & Johnson en de distributeurs. Andere farmaceutische fabrikanten zoals Purdue Pharma en Teva Pharmaceutical Industries Ltd. zijn ook geconfronteerd met rechtszaken vanwege hun vermeende rol in de opioïdencrisis.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website