Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 24 maart 2022

Massale invallen in Duitsland wegens ‘beledigingen’ en ‘misleiding’

Redactie Blckbx
2022 03 24 Duitse politie 2
01:58

De Duitse politie viel eerder deze week de huizen binnen van meer dan honderd mensen vanwege het online uiten van ‘beledigingen’ en ‘misleidende informatie’.

Autoriteiten in Duitsland hebben door het hele land mensen ondervraagd en hun huizen doorzocht, omdat zij ervan worden verdacht beledigingen en laster te hebben geuit richting politici, meldt Der Spiegel.

De actie was gericht tegen meer dan honderd mensen, verspreid over dertien staten, zo verklaarde de Bundeskriminalamt (BKA), de Duitse federale recherchedienst. De beledigingen en misleidende berichten zouden zijn geuit in de context van de Bondsdagverkiezingen van september 2021. Meer dan 600 berichten zijn geanalyseerd en gecontroleerd op criminele inhoud.

Beledigingen en misleiding

Uit de analyse komt naar voren dat het vooral gaat om beledigingen richting bekende politici. Tweederde van de beledigende berichten waren gericht aan vrouwen. Daarnaast zouden de ‘haatdragende’ berichten misleidende en onjuiste citaten bevatten, die ‘erop gericht lijken te zijn om de getroffenen te belasteren en in diskrediet te brengen’.

Politie voor deur

BKA-voorzitter Holger Münch waarschuwt Duitsers dat de vrijheid van meningsuiting niet grenzeloos is: “De vrijheid van meningsuiting bereikt zijn grenzen als het gaat om laster, beledigingen en bedreigingen. Met deze actie maken we duidelijk: wie haatberichten plaatst, mag verwachten dat de politie daarna voor de deur staat."

Eerder deze maand bepaalde een rechtbank in Keulen al dat de Duitse binnenlandse inlichtingendienst de oppositiepartij Alternative für Deutschland (AfD) in de gaten mag houden, als onderdeel van hun taak om extremisme te controleren. Het populistisch AfD bezet 81 zetels in de Bondsdag en is daarmee één van de grootste oppositiepartijen van het land.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Duitsland Censuur

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.