In tientallen andere Pakistaanse steden zijn ook demonstraties gemeld. Zelfs in Chicago, Toronto, Dubai en het Verenigd Koninkrijk werd er geprotesteerd.
Parlementariërs stappen op
Gisteren stemde het parlement over een opvolger voor Khan. Khans partij Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) schoof aanvankelijk Shah Mehmood Qureshi, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, naar voren als kandidaat. Hij zou het opnemen tegen Shehbaz Sharif, leider van de grootste oppositiepartij, de conservatieve Pakistan Muslim League-Nawaz (PLM-N). Maar vlak voordat de stemming zou plaatsvinden, stapte de voltallige afvaardiging van PTI op, inclusief Khan en Qureshi, die zei: “Als partij hebben we besloten deze verkiezing te boycotten.” Zonder tegenstrever werd Qureshi verkozen tot nieuwe premier.
De voormalig minister van Informatie Fawad Chaudry (PTI) kondigde aan dat zijn partij zal vechten voor vrijheid en geen deel zal gaan uitmaken van een regering die werd gevormd onder een ‘buitenlandse agenda’.
Door het massale opstappen van de parlementariërs zijn er nieuwe verkiezingen nodig om de vacante zetels weer te vullen.
‘Buitenlandse inmenging’
De beschuldiging van buitenlandse inmenging is gebaseerd op een diplomatieke memo die de regering ontvangen zou hebben. Volgens Khan bevatte het bericht een bedreiging: "Er stond dat als de motie van wantrouwen werd aangenomen, Pakistan vergeven zou worden. Zo niet, dan zouden er consequenties zijn."
Hij verklaarde dat het een ‘officiële brief’ was gericht aan een Pakistaanse ambassadeur. De memo zou verzonden zijn door Donald Lu, de Amerikaanse assistent minister van Buitenlandse Zaken voor de regio’s Zuid- en Centraal-Azië. Maar Lu ontkende deze beschuldiging en zei ‘de ontwikkelingen in Pakistan te volgen en het constitutionele proces en het staatsrecht van het land te respecteren’.
De inhoud van de ‘dreigbrief’ is niet geopenbaard, maar wel gedeeld met opperrechter Umar Ata Bandial, voorzitter van de senaat Sadiq Sanjrani en voorzitter van parlement Asad Qaiser.
Volgens de aanhangers van Khan zouden de VS zijn vertrek in gang hebben gezet, omdat hij zich steeds onafhankelijker van hen van opstelt. Zo weigerde hij zich uit te spreken tegen de Russische invasie van Oekraïne en vroeg hij zich daarover retorisch af: “Zijn we jullie slaven?”
Vorig jaar verstevigde hij al de militaire relaties met China en Rusland. Ook versterkte hij de politieke samenwerking met Rusland aangaande de voortdurende onrust in Afghanistan.
Nieuwe protesten
De PTI heeft aangekondigd om op 13 april een landelijke protestcampagne te lanceren tegen de verwijdering van de regering en de vorming van een nieuw kabinet, dat geleid zou kunnen worden door Shehbaz Sharif van de PML-(N).
Reacties