Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 12 april 2022

Massale protesten tegen 'Amerikaanse staatsgreep' in Pakistan

Redactie Blckbx
2022 04 12 Pakistan2 Cropped
05:20

In Pakistan zijn gisteren meer dan 100 parlementariërs opgestapt uit onvrede over een motie van wantrouwen tegen premier Imran Khan. Zondag werd al door het hele land massaal geprotesteerd tegen wat de aanhangers van Khan beschouwen als een door de VS geïnitieerde staatsgreep.

In de nacht van zaterdag op zondag zegde het Pakistaanse parlement het vertrouwen op in premier Imran Khan. Een motie van wantrouwen werd door 174 van de 342 afgevaardigden gesteund. Dit leidde tot massale protesten door het hele land.

Vlak voordat het parlement gisteren stemde over een nieuwe premier, stapten Khan en zijn partij Pakistan Tehreek-e-Insaf op en boycotten de stemming. Khan en zijn partij willen niet in een parlement zitten met ‘dieven’ en spreken van een door de VS geïnitieerde staatsgreep.

Motie van wantrouwen

Begin maart diende de oppositie een motie van wantrouwen in tegen Khan uit onvrede over de slechte economische situatie in het land. Op 3 april ontbond Khan het parlement om zo te proberen een stemming over de motie tegen te houden, omdat er volgens hem sprake is van buitenlandse inmenging. Maar het Pakistaanse Hooggerechtshof verklaarde de ontbinding ongrondwettelijk en draaide deze terug. Dit weekend stemde het parlement alsnog en werd de motie aangenomen. Khan is de eerste Pakistaanse premier die de laan uit wordt gestuurd met een motie van wantrouwen.

Massale protesten

Zondagavond werd er door het hele land massaal geprotesteerd tegen de uitkomst van de stemming. In de hoofdstad Islamabad gingen vele duizenden mensen de straat om de terugkeer van Khan te eisen. Zondagavond schreef Khan op Twitter: “Ik heb in onze geschiedenis nog nooit zoveel mensen spontaan de straat op zien gaan om zich te verzetten tegen een geïmporteerde regering, geleid door oplichters.”

In de havenstad Karachi vond een grote demonstratie plaats.

Ook in het nabij de Afghaanse grens gelegen Peshawar protesteerden vele duizenden mensen tegen ‘de geïmporteerde regering’.

In tientallen andere Pakistaanse steden zijn ook demonstraties gemeld. Zelfs in Chicago, Toronto, Dubai en het Verenigd Koninkrijk werd er geprotesteerd.

Parlementariërs stappen op

Gisteren stemde het parlement over een opvolger voor Khan. Khans partij Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) schoof aanvankelijk Shah Mehmood Qureshi, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, naar voren als kandidaat. Hij zou het opnemen tegen Shehbaz Sharif, leider van de grootste oppositiepartij, de conservatieve Pakistan Muslim League-Nawaz (PLM-N). Maar vlak voordat de stemming zou plaatsvinden, stapte de voltallige afvaardiging van PTI op, inclusief Khan en Qureshi, die zei: “Als partij hebben we besloten deze verkiezing te boycotten.” Zonder tegenstrever werd Qureshi verkozen tot nieuwe premier.

De voormalig minister van Informatie Fawad Chaudry (PTI) kondigde aan dat zijn partij zal vechten voor vrijheid en geen deel zal gaan uitmaken van een regering die werd gevormd onder een ‘buitenlandse agenda’.

Door het massale opstappen van de parlementariërs zijn er nieuwe verkiezingen nodig om de vacante zetels weer te vullen.

‘Buitenlandse inmenging’

De beschuldiging van buitenlandse inmenging is gebaseerd op een diplomatieke memo die de regering ontvangen zou hebben. Volgens Khan bevatte het bericht een bedreiging: "Er stond dat als de motie van wantrouwen werd aangenomen, Pakistan vergeven zou worden. Zo niet, dan zouden er consequenties zijn."

Hij verklaarde dat het een ‘officiële brief’ was gericht aan een Pakistaanse ambassadeur. De memo zou verzonden zijn door Donald Lu, de Amerikaanse assistent minister van Buitenlandse Zaken voor de regio’s Zuid- en Centraal-Azië. Maar Lu ontkende deze beschuldiging en zei ‘de ontwikkelingen in Pakistan te volgen en het constitutionele proces en het staatsrecht van het land te respecteren’.

De inhoud van de ‘dreigbrief’ is niet geopenbaard, maar wel gedeeld met opperrechter Umar Ata Bandial, voorzitter van de senaat Sadiq Sanjrani en voorzitter van parlement Asad Qaiser.

Volgens de aanhangers van Khan zouden de VS zijn vertrek in gang hebben gezet, omdat hij zich steeds onafhankelijker van hen van opstelt. Zo weigerde hij zich uit te spreken tegen de Russische invasie van Oekraïne en vroeg hij zich daarover retorisch af: “Zijn we jullie slaven?”

Vorig jaar verstevigde hij al de militaire relaties met China en Rusland. Ook versterkte hij de politieke samenwerking met Rusland aangaande de voortdurende onrust in Afghanistan.

Nieuwe protesten

De PTI heeft aangekondigd om op 13 april een landelijke protestcampagne te lanceren tegen de verwijdering van de regering en de vorming van een nieuw kabinet, dat geleid zou kunnen worden door Shehbaz Sharif van de PML-(N).

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Imran Khan Pakistan VS

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

En wat doet Nederland met de buitenlandse inmenging door het WEF?
Maxima Zorreguieta| WEF System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems (Je zult niets bezitten, samen met Pippa Malmgren | Global Leader for Tomorrow WEF in 2000 en 2001)
Mark Rutte – Agenda Contributor | World Economic Forum
Klaas Knot | Forum Économique Mondial
Feike Sybesma – Agenda Contributor | World Economic Forum
Sigrid Kaag – Agenda Contributor | World Economid Forum
Robbert Dijkgraaf | World Economic Forum
Barbara Baarsma - Agenda Contributor | World Economic Forum (Rabo bank)
Edith Ingeborg Schippers - Steward | World Economic Forum

Cookies op deze website