Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 22 maart 2023

Massale volksopstand in Frankrijk brengt Macron aan het wankelen

Redactie Blckbx
2023 03 21 rellen frankrijk
6:00

De rellen en demonstraties in Frankrijk tegen het bewind van president Macron lopen volledig uit de hand. Hoewel de oproer in de westerse mainstream media weinig aandacht krijgt, is op talloze videos op sociale media te zien dat het land letterlijk in vuur en vlam staat.

In Frankrijk smeult de onvrede onder een groot deel van de bevolking al lange tijd onder het oppervlak. Onder andere door de kostbare oorlog in Oekraïne, de torenhoge inflatie en de coronamaatregelen keren steeds meer mensen zich tegen de regering van voormalig Goldman & Sachs bankier en Young Global Leader van het WEF Emmanuel Macron. De afgelopen maanden werden de demonstraties al steeds talrijker en groter in omvang.

Afgelopen week sloeg de vlam in de pan toen Macron eenzijdig via grondwetsartikel 49.3 het parlement buitenspel zette om de aangekondigde pensioenhervorming door te drukken. De onrust nam verder toe nadat de enige mogelijkheid voor het parlement om de pensioenhervorming per motie tegen te houden, sneuvelde. Twee ingediende moties werden verworpen. Zou een van de moties zijn aangenomen, dan had de regering volgens artikel 49.3 moeten opstappen en was de pensioenhervorming van de baan geweest.

Volksopstand

In vrijwel alle grote Franse steden van Parijs, Bordeaux, Marseille, en Toulouse tot Nantes, Grenoble, Le Mans, Montpellier, Lyon en Lille is een enorme volksopstand uitgebroken, die met de dag groeit. Arbeiders staan zij aan zij met studenten, ambtenaren en bijstandsgerechtigden op de barricades en scanderen leuzen als ‘Lodewijk XVI hebben we onthoofd, Macron kunnen we doen'. De politie treedt overal hard op met traangas, wapenstok en politiehonden. Door blokkades van demonstranten op strategische knooppunten zitten ruim 1.600 tankstations zonder benzine en diesel. Ook zijn er blokkades van havens en oliedepots. Voor donderdag is door de vakbonden een grote nationale staking aangekondigd. Ondanks dat er sinds twee dagen een demonstratieverbod van kracht is, waren er maandag en dinsdag honderdduizenden demonstranten op de been.

De volksopstand krijgt, mede door het harde optreden van de oproerpolitie, steeds meer het karakter van een burgeroorlog. Vandaag om 13:00 uur zal Macron het volk toespreken in een poging om de gemoederen wat te bedaren. Aan onderstaande beelden van gisteren en de afgelopen dagen te zien, zal dat geen gemakkelijke opgave zijn voor de president en de Franse autoriteiten.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Lam

Macron had aangekondigd ´ongevaccineerden´ het leven ernstig zuur te gaan maken.
Nu gaat hij hierop afgerekend worden.

Cookies op deze website