Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 17 augustus 2022

‘Meest overtuigende UFO-foto ooit’ na 32 jaar teruggevonden

Redactie Blckbx
2022 08 17 Calvine UFO Cropped
4:50

In 1990 fotografeerden twee Schotse wandelaars een diamantvormig object dat tien minuten lang geluidloos op zijn plek zweefde. Hoewel de foto voor altijd verdwenen leek, is hij nu weer terecht. Maar wat is het?

Het is ‘de meest overtuigende UFO-foto ooit’ zeggen enthousiastelingen, maar volgens sceptici toont de foto niets meer dan ‘een geheim Amerikaans vliegtuig’. Zeker weten zullen we het waarschijnlijk nooit, maar een opmerkelijk verhaal is het zeker.

Geluidloos diamantvormig object

Op 4 augustus 1990 zagen twee wandelaars vanaf een heuvel in de buurt van het plaatsje Calvine, in het midden van Schotland, een diamantvormig object in de lucht hangen. Gedurende ongeveer tien minuten bleef het daar zweven, zonder geluid te maken, waarna het met hoge snelheid verticaal omhoog schoot en uit het zicht verdween. Ze wisten zes foto’s te maken van het object, waarvan er in elk geval één goed was gelukt. In hun getuigenverklaring gaven ze aan ook straaljagers van de Britse luchtmacht gezien te hebben die op lage hoogte rond het object vlogen. Het is onduidelijk of die vliegtuigen daar waren vanwege het object, of om een andere reden.

De getuigen deden verslag van hun waarneming aan de luchtmacht en droegen de foto’s aan hen over. De negatieven gaven ze echter aan een krant, de Daily Record, zodat ze gepubliceerd konden worden. De journalist die de negatieven ontving, nam vervolgens contact op met het ministerie van Defensie – mogelijk om een reactie te vragen op het incident. Defensie vroeg hem toen echter om de negatieven te overhandigen, zodat ze ‘onderzocht konden worden’. De journalist gaf hier volgzaam gehoor aan, zonder eerst kopieën te maken. De krant publiceerde niets over het incident en de foto’s verdwenen uit het zicht.

Technologie

Volgens Nick Pope nam Defensie het incident zeer serieus. Pope werkte van 1991 tot 1994 op het UFO-kantoor van Defensie om onderzoek te doen naar meldingen van ongeïdentificeerde vliegende objecten. Nadien schreef hij verschillende boeken over het onderwerp en regelmatig verschijnt hij in de media om te praten over UFO’s.

Naar aanleiding van alle aandacht voor het Calvine-incident die de vondst van de foto genereerde, heeft Pope maandag een oud artikel dat hij erover schreef opnieuw verspreid. Hierin beschrijft hij het incident vanuit het perspectief van Defensie. De foto’s en negatieven werden geanalyseerd door het Joint Air Reconnaissance Intelligence Centre en authentiek verklaard: het was geen hoax, maar ze toonden een fysiek object met een diameter van ongeveer 25 meter. Niemand wist wat het was en waar het vandaan kwam, maar grappend zei men vaak: “Het maakt niet uit of het object op de foto Amerikaans, Russisch, of van Mars is. Het is veel beter dan alles wat wij hebben, dus we willen de technologie voor onze eigen militaire vliegtuigen en drones.” Er werden woordvoeringslijnen ontwikkeld om het incident richting de pers af te doen als niks bijzonders.

Een tijd lang hing er zelfs een vergroot exemplaar van de best gelukte foto aan de muur in het UFO-kantoor op het ministerie van Defensie. Pope beschrijft hoe zijn leidinggevende er ergens in 1994 van overtuigd raakte dat het object een geheim prototype vliegtuig of drone was, ondanks dat de Amerikaanse autoriteiten de Britten ervan hadden verzekerd dat ze geen testvluchten uitvoerden boven Groot-Brittannië. Maar Pope’s baas geloofde dit niet, haalde de foto van de muur en stopte hem achter slot en grendel in zijn la.

In zijn boek Open Skies, Closed Minds gaat Pope uitgebreid in op het Calvine-incident en omschrijft hij de foto als ‘het meest overtuigende bewijs dat hij ooit heeft gezien’. Het leidde tot kamervragen in het Britse parlement. De Calvine-foto zou sindsdien een bijna mythische status krijgen, maar bleef compleet buiten beeld.

Zoektocht

De aan Sheffield Hallam University verbonden journalist David Clarke – die van 2008 tot 2013 ook curator was voor het UFO-project van het Nationale Archief – beet zich vast in de zaak en was vastberaden om de foto boven water te krijgen. Jarenlang liep hij tegen muren aan. “Waar ik ook zocht naar antwoorden, ik trof insiders die mijn vragen blokkeerden – totdat ik geluk had en de gepensioneerde luchtmachtofficier Craig Lindsay vond. Dat was de eerste functionaris die destijds sprak met één van de getuigen.” Lindsay onderhield namens Defensie ook het contact met de Daily Record, de krant waaraan de negatieven werden gegeven.

Lindsay bleek destijds van het protocol afgeweken te zijn. Voordat hij het hele dossier naar zijn superieuren stuurde, maakte hij heimelijk een kopie van de best gelukte foto. Na er 32 jaar met niemand over gesproken te hebben, was hij 'opgelucht dat er eindelijk iemand naar vroeg'. Hij hoopt dat met het verspreiden van de foto de twee getuigen ook naar voren zullen treden. Afgelopen vrijdag publiceerde Clarke een uitgebreid artikel over zijn zoektocht naar de foto en zijn ontmoeting met Lindsay.

Tekst gaat verder onder de foto


Maar wat is het nou?

Clarke, de vinder van de foto, gelooft in een aardse verklaring. “Ik denk dat het door de mens is gemaakt, ergens in een geheime hangar. En wat het ook was, het staat nog steeds op de geheime lijst en is uiterst gevoelig. De getuigen hadden gewoon het geluk om op het goede moment op de goede plaats te zijn.” In de jaren ‘80 en ‘90 gingen er geruchten rond over de Aurora, een top secret supersonisch verkenningsvliegtuig dat Amerika gebouwd zou hebben voor spionagedoeleinden. Er is geen bewijs dat het vliegtuig ooit heeft bestaan.

Pope is er echter zeker van dat de Britse Defensie op de hoogte zou zijn geweest van Amerikaanse testvluchten en houdt daarom alle opties open. In zijn artikel beschrijft hij hoe zijn evenknie binnen de Defensie-afdeling die de foto’s destijds forensisch had onderzocht, erover dacht: “Hij wees naar rechts en zei: ‘Het zijn niet de Amerikanen.’ Toen zei hij, voordat hij naar links wees: ‘En het zijn niet de Russen.’ Er was een pauze, voordat hij besloot met ‘en dan blijft alleen …’ – hij maakte de zin niet af, maar zijn vinger wees direct naar boven.”

Een officiële toelichting van de Britse Defensie zal nog wel even op zich laten wachten. Want hoewel de schaarse documenten over het Calvine-incident inmiddels zijn vrijgegeven, werden de namen van de getuigen en de foto’s – op grond van de wet op gegevensbescherming – uit het dossier geschrapt. Normaal zouden deze na dertig jaar worden vrijgegeven, maar Defensie en het Nationaal Archief willen ze nog 54 jaar – tot 2076 – geheimhouden, vanwege ‘privacy-overwegingen’.

Naast bovengenoemde artikelen van Clarke en Pope biedt – voor de liefhebber – ook dit artikel op UAPMedia veel achtergrondinformatie.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
JasonVX13

Space Force!!, kan niets anders bedenken wat de reden kan zijn voor de 180 graden draai ten opzichte van UFO/UAO/Buitenaardse activiteiten de laatste paar jaar. Of natuurlijk de opzet voor de volgende "onzichtbare dreiging" om de angst in de bevolking te houden.

Natuurlijke-immuniteit

De mens is toch een voorbeeld van hoe het kan.
Wat zou een marsbewoner denken als de marsrover landt of iemand voyager tegenkomt.
Voor sceptici, kijk eens naar de UFO encounter van Teheran 1976.
Toch raar dat bv Frankrijk een officiëel
overheidsinstituut heeft waar meldingen serieus genomen worden en onderzocht worden en Nederland niet.

Cookies op deze website