Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 11 november 2022

Ministerie van Defensie Brazilië sluit stembusfraude niet uit, wil meer onderzoek

Redactie Blckbx
2022 11 11 Defensie Brazilie 2
3:00

Het Braziliaanse ministerie van Defensie heeft de door miljoenen demonstranten betwiste presidentsverkiezingen gecontroleerd en kan fraude niet uitsluiten. Daarom verzoekt het om meer onderzoek.

Vorige week maandag kwam Luiz Inácio Lula da Silva met 50,9 procent van de stemmen als nipte winnaar uit de bus van de presidentsverkiezingen. Jair Bolsonaro verzamelde 49,1 procent. Het ministerie van Defensie stelde onder goedkeuring van Bolsonaro een onderzoek in.

Naar aanleiding van het woensdag gepubliceerde rapport gaf het ministerie donderdag een verklaring uit. Hierin stelt het dat ‘hoewel het onderzoek geen aanwijzingen vond van fraude, ook de mogelijkheid van fraude of inconsistenties niet kan worden uitgesloten’. Defensie vond het verontrustend dat het niet voldoende toegang tot informatie kreeg om een grondig onderzoek te kunnen uitvoeren.

Broncode

Sinds 1996 wordt er in Brazilië gestemd met stemmachines. Voor het onderzoek kreeg Defensie echter geen volledige toegang tot de broncode van de software: “Er waren beperkingen op de adequate toegang van technici tot de broncode en de door derden ontwikkelde softwarebibliotheken, waardoor het onmogelijk was de uitvoering van de code, die meer dan 17 miljoen regels programmeercode omvat, volledig te begrijpen,” zo valt te lezen in de verklaring.

Daarnaast zei het ministerie dat de functionaliteitstests van de stemmachines ‘niet voldoende waren om uit te sluiten dat kwaadaardige code, die de werking van het stemsysteem kan veranderen, invloed heeft gehad’.

“Als gevolg van deze bevindingen en andere in het verslag genoemde belemmeringen kan niet worden gegarandeerd dat de programma's die in de elektronische stemmachines zijn uitgevoerd, vrij zijn van kwaadaardige invoegingen die de werking ervan wijzigen,” concludeert het ministerie.

Meer onderzoek nodig

“Daarom heeft het ministerie van Defensie de TSE [de hoogste verkiezingsautoriteit, red.] dringend verzocht een technisch onderzoek in te stellen naar wat er is gebeurd bij de compilatie van de broncode,” alsus het ministerie, dat de TSE ook verzoekt ‘een grondige analyse te doen van de codes die daadwerkelijk in de elektronische stemmachines zijn uitgevoerd’. Defensie vindt het het belangrijk dat daartoe een specifieke commissie wordt ingesteld van ‘gerenommeerde technici uit de samenleving en technici die de controle-instanties vertegenwoordigen’.

Tijdens een donderdag gehouden conferentie met politieke bondgenoten in Brasília veroordeelde de verkozen president da Silva de betrokkenheid van de militairen als ‘betreurenswaardig’. Bolsonaro heeft nog niet gereageerd, maar volgens lokale media zou hij naar aanleiding van het rapport een spoedbijeenkomst hebben belegd met de top van het leger.

Massale protesten

Sinds vorige week maandag vinden er door heel Brazilië grootschalige protesten plaats van mensen die de uitslag betwisten. Onderstaande video is van vorige week woensdag in Rio de Janeiro.

Tekst gaat verder onder de tweet

In vrijwel het hele land hebben demonstranten wegblokkades opgeworpen, maar gisteren – na de verklaring van het ministerie van Defensie – gaf het Hooggerechtshof opdracht aan de ordehandhaving om alle blokkades te ruimen. Eigenaren die hun voertuigen laten staan, kunnen boetes tegemoet zien van 18.700 euro voor ieder uur dat ze weigeren te gehoorzamen.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Rafael

Ik wil alleenmaar een mega compliment maken voor dit bericht over Brazilië. Zelf ruim 20 jaar in Brazilië gewoond en veel familie en vrienden daar ook van mijn Braziliaans vrouw en volg de politiek daar sinds 1979. Nu bijna 24 uur oer dag. Geen ander artikel gevonden wat zo perfect de huidige situatie omschreven heeft. Bravo voor perfectie in journalistiek.

Requin

17 Miljoen regels code voor een relatief eenvoudige functionaliteit, wel dat doet bij iedere UNIX-programmeur héél véél belletjes rinkelen.

Ipsos Mori is een bedrijf verbonden aan het WEF dat zich met polls bezighoud en verkiezingssoftware. Wie Onderzoekt D66, meneer Koek, WEF en verkiezingsfraude in NL en Europa?

In de VS ook al geen haar beter met de 'spontane' uitval van telfaciliteiten! De bruine lucht van Klaus, Rutler en Sigrid is ook om te snijden!

Cookies op deze website