Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 10 februari 2023

Musks bedrijf SpaceX beperkt Oekraïens militair gebruik satellietnetwerk

Redactie Blckbx
2023 02 10 starlink drones Cropped
2:30

Elon Musks bedrijf SpaceX staat het Oekraïense leger niet langer toe om zijn Starlink-satellietnetwerk te gebruiken voor het besturen van drones. Het besluit komt kort na onbevestigde berichten dat Oekraïne drones zou uitrusten met chemische wapens.

Al vroeg in de oorlog stelde SpaceX het satellietnetwerk gratis beschikbaar en gaf het duizenden schotels aan Oekraïne om verbinding te maken met het netwerk en mensen in staat te stellen met elkaar in contact te blijven. Het Oekraïense leger gebruikte het netwerk al voor communicatiedoeleinden, maar deed dit naar verluidt de laatste tijd ook voor het besturen van drones om Russische posities aan te vallen. En dat druist in tegen de overeenkomst met SpaceX. Tijdens een evenement woensdag in Washington DC zei SpaceX-president Gwynne Shotwell dat de Starlink-technologie ‘nooit bedoeld was als wapen’, meldt de BBC.

Shotwell benadrukte dat de apparatuur voor humanitair gebruik was verstrekt en dat het ‘nooit de bedoeling was dat deze voor offensieve doeleinden gebruikt zouden worden’. Ze zei dat het bedrijf stappen had ondernomen om de mogelijkheden van het Oekraïense leger om Starlink op een offensieve manier te gebruiken ‘te beperken’, maar gaf daarover geen verdere details.

Kiev woedend

De presidentiële woordvoerder Mykhailo Podolyak reageerde donderdag afkeurend op het besluit van SpaceX en suggereerde dat Musk hiermee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart speelt. “Een jaar van Oekraïens verzet en bedrijven moeten beslissen: Of ze staan aan de kant van Oekraïne en het recht op vrijheid, en zoeken geen manieren om kwaad te doen. Of ze staan aan de kant van het Russische leger en zijn ‘recht’ om te doden en gebieden in beslag te nemen. SpaceX (Starlink) en Mevrouw Shotwell zouden een specifieke optie moeten kiezen,” zei hij op Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweet

Hoewel Musk ervan wordt beschuldigd partij te kiezen voor Rusland, kwam hij eerder juist op voor Oekraïne. Toen Rusland vorig jaar probeerde de signalen van Starlink in de regio te storen, ging SpaceX dit tegen door de software van het satellietnetwerk te versterken.

Starlink had eind vorig jaar om onopgehelderde redenen te kampen met storingen in Oekraïne. Op de vraag of die storingen verband hielden met de inspanningen van SpaceX om offensief gebruik van Starlink te beteugelen, zei Shotwell: “Ik wil er niet op antwoorden, omdat ik niet zeker weet of ik het antwoord weet.”

Chemische wapens

Op sociale media gaan sinds enige dagen beelden rond waarop te zien zou zijn dat Russische soldaten worden bestookt met chemische wapens.

De Russische autoriteiten hebben een beroep gedaan op de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om het vermeende gebruik van chemische wapens door de Oekraïense strijdkrachten te onderzoeken. “We ontvangen berichten over het gebruik van chemische wapens door Oekraïense troepen tijdens gevechtsoperaties in de buurt van Bachmoet en Soledar, waardoor Russische troepen ernstige brandwonden en vergiftiging opliepen,” zei Konstantin Gavrilov, Ruslands gezant in Wenen voor militaire veiligheid en wapenbeheersing, woensdag tijdens de plenaire zitting van het OVSE-forum voor veiligheidssamenwerking. Oekraïne ontkent dat het chemische wapens gebruikt.

Volgens Gavrilov zouden ook door de VS geleide biolabs van Oekraïne naar Polen en de Baltische staten verplaatst worden.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Schijtziek van die "als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons" mentaliteit. Mensen/bedrijven dwingen een kant te kiezen in een complexe situatie en dat niet alleen, willen afdwingen dat ze meewerken en hun producten ter beschikking stellen. Ik zou daar ook niet aan meewerken, als ik door zou hebben dat met mijn producten mensen waar dan ook worden afgemaakt, zou ik dat ook stoppen. Was er niet al eerder iets met Oekraine-drones-laboratoria?

Cookies op deze website