Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 28 september 2022

NAVO oefende in juni met onderwaterdrones rond Nord Stream-leidingen

Redactie Blckbx
2022 09 28 NAVO oefening FI Cropped
3:00

De NAVO hield in juni een oefening met onbemande onderzeeboten rond het Deense eiland Bornholm, precies waar gisteren de Nord Stream-leidingen werden gesaboteerd. Het maakt de verdenking richting de VS des te sterker.

BALTOPS (Baltic Operations) is een jaarlijkse militaire oefening van de NAVO in de Baltische Zee. Voor de editie van 2022 werkte de Zesde Vloot van de Amerikaanse marine samen met onderzoeks- en oorlogsvoeringscentra om ‘te oefenenen met onbemande onderzeeboten in de jacht op mijnen’. Het experiment werd uitgevoerd voor de kust van het Deense eiland Bornholm. Rond dit eiland werden gisteren met drie krachtige explosies aanslagen gepleegd op Nord Stream 1 en 2, zoals op onderstaand kaartje is te zien.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Het is niet ondenkbaar dat er tijdens die oefening explosieven bij de gaspijpleidingen zijn achtergelaten, want het is al eerder gebeurd. In 2015 werd een met explosieven behangen onderwaterdrone aangetroffen bij lijn 2 van de Nord Stream. Het voertuig werd ontdekt tijdens een routineonderzoek, waarna het Zweedse leger het verwijderde en onschadelijk maakte. De herkomst van de drone is nooit vastgesteld.

Afgelopen zomer waarschuwde de CIA de Duitse regering al voor mogelijke aanslagen op de Nord Stream-gaspijpleidingen, meldde Der Spiegel dinsdag op basis van anonieme bronnen.

De Poolse Europarlementariër Radek Sikorski, tevens voormalig minister van Defensie van Polen, wees op Twitter openlijk met de beschuldigende vinger richting de VS, hoewel zijn tweet nadien verwijderde.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

‘Nord Stream 2 komt er niet’

Behalve de NAVO-oefening in juni zijn er meer redenen om te vermoeden dat de VS verantwoordelijk zijn. In februari waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden: “Als Rusland binnenvalt … dan komt er geen Nord Stream 2 meer. We zullen er een einde aan maken.”

Tekst gaat verder onder de tweet

En in januari zei onderminister van Defensie Victoria Nuland dat ‘als Rusland Oekraïne binnenvalt, Nord Stream 2 er – linksom of rechtsom – niet zal komen’.

Tekst gaat verder onder de tweet

Wapen kwijt

Hoewel men in het Westen naar de Russische president Vladimir Poetin wijst, zou het vanuit strategisch oogpunt niet logisch zijn voor Rusland om de gastoevoer richting Europa definitief uit te schakelen. Want het land is nu een belangrijk wapen kwijt, zoals journalist Joost Niemöller opmerkte: “Omdat de Russen de gaskraan konden bedienen hadden ze een perfect wapen in handen ten aanzien van Europese landen. Ze werkten daar ook mee. Bijvoorbeeld door roebels te eisen. Dat wapen is verdwenen nu de gasbuizen opgeblazen zijn. Meer hoef je niet te weten over de dader.”

Nieuwe gaspijpleiding geopend

De Amerikaanse regering houdt zich vooralsnog op de vlakte over wie er achter de aanslagen zou kunnen zitten. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zijn de aanslagen ‘in niemands belang’. Dat is echter maar de vraag, want toevallig werd er gisteren ook een splinternieuwe gaspijpleiding geopend in dezelfde regio. De Baltic Pipe zal Noors aardgas via Denemarken vervoeren naar Polen en heeft nu dus minder concurrentie.

‘Verlaat Rusland’

Zojuist werd bekend dat de Amerikaanse ambassade in Rusland Amerikaanse burgers oproept het land te verlaten. Eerder riepen Polen, Bulgarije en Estland hun burgers al op om Rusland te verlaten.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

'aanslagen gepleegd' moet zijn 'vernielingen gepleegd'!

Het is een trapje omhoog is op de escalatieladder die bedoeld is als opmaat naar een, mogelijk nucelaire, oorlog. Voor Europa zal het nog het beste zijn als Rusland tijdig zijn kernonderzeeërs met missiles inzet op Washington en New York, dat voorkomt de oude droom (nachtmerrie voor iedere mens) van de beperkte kernoorlog in Europa, zoals voorgestaan door de haviken in de VS als handlangers van wat men noemt de 'elite'.

De beste remedie is echter het elimineren van de krachten achter het WEF en voor het WEF.
Dat betekent hier handen uit de mouwen! Niet DUIDEN maar DADEN!

ML

Vindt steeds meer berichten over een forcering(NATO,VS.EU)/voorbereiding(Rusland,China) van een nucleaire oorlog.
-mobilisatie legereenheden binnen de UK
-Polen verstrekt Iodine aan burgers
-China stuurt voedsel konvooien naar Rusland en 200.000 manschappen(?)

Het gezegde: beter mee verlegen dan om verlegen is nu van toepassing als het gaat om houdbaar voedsel en aanverwante artikelen. Mocht het moment inderdaad komen is het te laat. Doe ermee wat je wilt maar radio actief voedsel lijkt me niet verstandig.

Cookies op deze website