Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 27 september 2022

Nord Stream 1 en 2 waarschijnlijk gesaboteerd – VS hoofdverdachte

Redactie Blckbx
2022 09 27 nord stream sabotage

De Nord Stream gaspijpleidingen tussen Rusland en Europa – van levensbelang voor Europa’s energievoorziening – zijn hoogstwaarschijnlijk gesaboteerd. De VS zijn hoofdverdachte. President Joe Biden hintte er eerder op dat zijn land de pijplijnen ‘zou laten verdwijnen’ in het geval van een Russische invasie van Oekraïne.

De Zweedse nationale seismische dienst heeft maandag via meetstations in Zweden en Denemarken krachtige onderzeese ontploffingen gemeten in dezelfde gebieden waar lekkages zijn aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat heeft de directeur van de seismologische dienst gezegd tegen de Zweedse nationale omroep SVT.

"Een van de explosies had een magnitude van 2,3 en werd geregistreerd bij wel 30 meetstations in het zuiden van Zweden," aldus SVT.

Bjorn Lund, professor in de seismologie en directeur van het Zweedse Nationale Seismische Netwerk, zei dat deze twee seismische gebeurtenissen explosies waren.

Het is onwaarschijnlijk dat de pijpleidingen deze winter nog gas naar Europa kunnen transporteren. Nord Stream AG, de exploitant van het NS-pijpleidingsysteem, publiceerde dinsdag een verklaring waarin stond 'de vernietiging die binnen één dag plaatsvond op drie lijnen van het Nord Stream-pijpleidingsysteem is ongekend. En het is nu onmogelijk om een schatting te maken van het tijdschema voor het herstel van de activiteiten van de infrastructuur voor gastransport."

De schade is immens groot zoals ook te zien is op onderstaande beelden.

Vrijwel alle partijen vermoeden inmiddels dat de explosies het gevolg zijn van sabotage.

De Deense premier Mette Frederiksen zei dat het moeilijk voorstelbaar is dat de gaslekken van de NS door ‘toeval’ zijn veroorzaakt.

Frederiksen sloot sabotage niet uit, maar zei dat het te vroeg was om conclusies te trekken, aldus Reuters, die de openbare omroep DR citeerde tijdens een bezoek aan Polen.

Een Duitse veiligheidsfunctionaris vertelde Bloomberg dat de schade aan de NS het gevolg lijkt te zijn van sabotage. "Het bewijs wijst eerder op een gewelddadige daad dan op een technisch probleem,” aldus de veiligheidsfunctionaris.

Het Duitse dagblad Tagesspiegel meldde dat 'de Nord Stream pijpleidingen mogelijk beschadigd zijn door gerichte aanvallen en daardoor zijn gaan lekken.’

Een bron dicht bij de regering, geciteerd in de krant, zei: "Alles spreekt tegen toeval. We kunnen ons geen scenario voorstellen dat geen gerichte aanval is," zei de bron.

Welt meldde dat de timing van de schade aan de NS kan wijzen op sabotage en waarschijnlijk geen ongeluk was.

Verslaggevers vroegen Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov of de drukval van het NS-systeem te wijten kon zijn aan sabotage. Hij antwoordde: "Het is onmogelijk om opties uit te sluiten."

Wie is de saboteur?

Rijst uiteraard de vraag wie er baat zou kunnen hebben bij het onklaar maken van de belangrijkste gastoevoer naar Europa? Op sociale media wordt direct met de beschuldigende vinger gewezen naar de Verenigde Staten.

Enkele weken voordat Rusland Oekraïne binnenviel zei President Biden:

"Als Rusland binnenvalt...dan komt er geen Nord Stream 2 meer. We zullen er een einde aan maken."

Tekst gaat verder onder de tweet

Dat de Verenigde Staten economisch gezien bereid zijn om in het ontstane 'gat' te springen, blijkt uit een bericht van AFP News, dat meldde dat de VS 'klaar zijn om steun te verlenen' aan Europa na het lekken van de Nord Stream-pijpleiding.

Er was geen verdere informatie over wat voor soort steun, maar men kan zich alleen maar voorstellen dat het zou gaan om meer export van gas naar de EU.

CNN's Witte Huis en nationale veiligheidsverslaggever Natasha Bertrand zei dat de regering Biden 'niet gaat speculeren over de oorzaak' van de schade aan het Nord Stream pijpleidingsysteem.

"De VS staan klaar om de inspanningen van de Europese partners bij hun onderzoek te ondersteunen," zei Bertrand.

Een andere nationale veiligheidsverslaggever van CNN, Kylie Atwood, twitterde dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat het 'in niemands belang' zou zijn als het lekken van de NS het gevolg zou zijn van een aanval of sabotage.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Gooi de US United Satan aub zo snel mogelijk uit Europa, alles waar ze in zitten, dus ook de UN NAVO WHO WEF UNHCR enz enz enz.

Geef ze een verbod om nog ooit in Europa te komen, stoot ze af! ze zitten al minimaal vanaf WW2 in Europa met hun operatie paperclip Nazi's UN United Nazi's niks meer niks minder! ze zitten overal in geïnfiltreerd!

Koop hun gas en olie nooit! blijf Rusland Trouw! onze beste meest betrouwbare Buur, dat kan je nooit van Amerika zeggen! het zijn duivels!

Requin

En nog lopen de blinde kippen achter de deepstate aan.
We moeten naar een Europa met Rusland!

Cookies op deze website