Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 09 maart 2022

NYT-verslaggever: 'Verslaggeving 6 januari overdreven, veel FBI-informanten aanwezig’

Redactie Blckbx
2022 03 09 Veritas NYT 6jan organized
04:11

De ‘bestorming’ van het Amerikaanse Capitool door ‘woeste’ Trump-aanhangers, op 6 januari 2021, werd in veel media beschreven als een aanval op de democratie. Maar de berichtgeving, ook die van zijn eigen krant, was zwaar overdreven, bekent New York Times verslaggever Matthew Rosenberg nu voor de verborgen camera van Project Veritas. Ook zei hij: “Er waren talloze FBI-informanten aanwezig.”

Matthew Rosenberg is correspondent nationale veiligheid bij de gerenommeerde New York Times. Hij en veel andere journalisten beschreven de gebeurtenissen die plaatsvonden op 6 januari 2021 herhaaldelijk als een aanval op de democratie. Er zouden ook geen grote aantallen FBI-agenten aanwezig zijn geweest. Voor de verborgen camera van de onderzoeksjournalisten van Project Veritas schetst Rosenberg echter een heel ander beeld.

Plezier

Tijdens het gesprek met een undercover-journalist van Project Veritas horen we Rosenberg zeggen: “Het is niet zo groot als de media het maken, want ze bliezen het op. Ze deden alsof het georganiseerd was en dat was het niet.” Ook beschrijft Rosenberg hoe hij en twee collega’s vooral plezier hadden die dag: “Twee collega’s en ik waren buiten en we hadden gewoon plezier.” Dit staat in schril contrast met hoe hij die dag volgens Project Veritas eerder beschreef: ‘een gewelddadige verstoring van de machtsoverdracht in de Amerikaanse geschiedenis.’

Hij steekt de draak met enkelen van zijn collega’s die ook aanwezig waren en zeggen dat het een traumatische gebeurtenis was: “Ik weet dat ik eigenlijk getraumatiseerd moet zijn, maar al die collega’s die in het gebouw waren en zeggen: ‘Oh, het was zo eng!’, daarvan denk ik: ‘rot op!’. Kom op! Het is niet passend om tegen iemand te zeggen dat hij zich moet vermannen, maar ergens wil ik zeggen: ‘Gast, kom op, je bent niet echt in gevaar geweest.’”

Veel FBI-informanten aanwezig

Volgens Rosenberg waren er die dag veel FBI-informanten aanwezig: “Er waren talloze FBI-informanten aanwezig onder de mensen die het Capitool aanvielen.” Hij ligt toe dat hij met voormalig medewerkers van inlichtingendiensten heeft gesproken: “Wat betreft de CIA en de NSA, als je daar werkt, moet je ieder jaar een leugendetectortest afleggen en word je gevraagd of je met journalisten hebt gesproken. Als je iets anders antwoordt dan ‘nee’, dan zit je grote problemen. Dus ik heb gesproken met voormalig medewerkers die in contact staan met mensen die nog werkzaam zijn.”

Extra opmerkelijk

Wat de verklaringen van Rosenberg extra opmerkelijk maakt, is het feit dat hij afgelopen januari – volgens Project Veritas dezelfde periode als waarin de video is opgenomen – nog een artikel schreef met als titel ‘The Next Big Lies: Jan. 6 Was No Big Deal, or a Left-Wing Plot’. Hierin beweert hij juist dat rechts-conservatief Amerika werkt aan de ‘volgende grote leugen’, namelijk dat de gebeurtenissen op 6 januari 2021 worden overdreven. In hetzelfde artikel beweert hij dat de veronderstelde aanwezigheid van FBI-agenten een ‘nieuwe voorstelling’ is van de ‘aanval’.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.


Project Veritas

Project Veritas is een non-profit journalistiek platform dat met undercover verslaggeving corruptie, oneerlijkheid en wangedrag aan het licht brengt. Eerder onthulde het bijvoorbeeld dat de voortdurende berichtgeving van CNN over de veronderstelde samenwerking tussen voormalig president Donald Trump en Rusland op weinig gebaseerd was. In met verborgen camera’s opgenomen video’s zei een CNN-producent toen dat de verslaggeving ‘vooral bullshit’ was; en een politiek commentator van dezelfde zender zei: “Het Rusland-ding is gewoon gebakken lucht.”

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Weer puik werk van de Waakhonden van de Democratie van Veritas, zij nemen hun taak als controleurs van De Macht serieus (itt bijvoorbeeld te veel parlementaire Pers die zich drukker lijkt te houden met zich belangrijk voelen dan met daadwerkelijk belangrijk te zijn).

Overigens vestigde o.a. Jimmy Dore er onlangs de aandacht op dat het neo-nazistische Azov-battaljon te Oekraine (m.n. ook in Mariopol actief, waar volgens bronnen o.m. Zelensky’s ‘iedere man moet vechten’ tot kadaver-discipline heeft geleid) aanvankelijk, in navolging van bv. Haaretz, door de NYT als zodanig werd aangeduid (JD geeft voorbeeld uit 2019) maar dat de NYT dat nu opeens verzwijgd.

Overigens zie je hetzelfde bij wel meer systeem-Pers die de samenzwerings-theorie bekend als ‘Russia-gate’ (onlangs wederom als propaganda uit de hoek van Hillary Clinton etc. erkent, zie onderzoek Speciaal Aanklager Durham) verspreidde.

Je verwacht het niet (lol)

Cookies op deze website