Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 28 februari 2023

Ook Hongarije wil VN-onderzoek naar aanslagen Nord Stream-pijpleidingen

Redactie Blckbx
2023 02 28 Hongarije Nord Stream Cropped
2:30

Hongarije dringt aan op een door de Verenigde Naties (VN) geleid onderzoek naar de aanval op de Nord-Stream-gasleidingen, waarvan de Verenigde Staten steeds vaker openlijk beschuldigd worden.

Drie van de vier pijpleidingen, die aardgas van Rusland naar Duitsland vervoerden, werden in september door vier explosies gesaboteerd. Door de aanval werden Duitsland en andere Europese landen sterk afhankelijk van Amerikaanse energie. Onderzoeksjournalist Seymour Hersh claimde onlangs in een veelbesproken artikel dat de VS de aanval samen met Noorwegen hebben uitgevoerd.

In een interview met RIA Novosti schaart Hongarije zich bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto achter Rusland. Moskou stelde vorige week een ontwerp-resolutie op die de VN-veiligheidsraad oproept een onderzoek uit te voeren naar de aanslagen op Nord Stream.

VN plek voor discussie

“Ik denk dat de VN moet zorgen voor een mechanisme voor dit soort onderzoek,” zei Szijjarto, die de VN hiervoor bij uitstek een geschikt platform vindt. Volgens hem is de VN niet opgericht als een vereniging van gelijkgestemde landen, maar als een platform voor communicatie tussen landen die elkaar zelfs als vijanden beschouwen. “De vraag is dus of de VN een goede structuur kan bieden voor dit soort onderzoek,” aldus de minister.

“Als het gaat om deze hele complexe veiligheidsomgeving, denk ik dat de VN hier een grotere rol moet spelen. Want de VN is een soort laatste redmiddel waar iedereen vertegenwoordigd is, waar elke discussie kan plaatsvinden, omdat iedereen er is. En onder toezicht van de VN kunnen en moeten zelfs vijanden met elkaar praten. Dus ik denk dat de VN echt een rol moet spelen, want dat is nu niet het geval,” voegde hij eraan toe.

China

Ook China dringt er al langer bij de VS op aan om verantwoording af te leggen over hun mogelijke rol in de aanslagen. “Als het onderzoeksrapport van Hersh waar is, is dit onaanvaardbaar gedrag en moet er verantwoording over afgelegd worden,” zei Mao Ning, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, al op 10 februari. Vorige week herhaalde Beijing die oproep.

Duitsland

In Duitsland stelt de rechtse oppositiepartij Alternative für Deutschland (AfD) vragen over de mogelijke rol van de VS in de aanval op de Nord Stream-gasleidingen. Fractievoorzitter Tino Chrupalla heeft opgeroepen tot het instellen van onderzoekscommissies in verband met de aanslagen. Hij vindt dat zowel de Bondsdag als het Europees Parlement moeten nagaan of de VS en Noorwegen achter de aanval zitten. Hij is zelfs benieuwd of zijn eigen regering op de hoogte was: “De Bondsdag heeft het recht te weten welke kennis de federale regering heeft. Zouden regeringsfunctionarissen op de hoogte zijn geweest van de planning van de aanval?”

De VS ontkennen nog steeds verantwoordelijk te zijn voor de aanval. Voormalig NSA-klokkenluider Edward Snowden wees er onlangs echter op dat het Witte Huis ook lange tijd ontkende betrokken te zijn bij de Varkensbaai-invasie in Cuba, hoewel die later ook een false flag-operatie bleek te zijn.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Zullen we op tijd een eerlijk antwoord krijgen?
Of pas zovele jaren als na de moord op President Kennedy destijds...
De CIA en dan nog gebeurt er niks, niemand opgezocht, niemand opgepakt, meesten wellicht al dood, just as planned... het houd niet op, het systeem van hun is veels te groot en uitgebreid, dat stopt nooit met praten helaas. Harde actie is helaas nodig, No Mercy for those net als de Medische wereld en Macht misbruik wereld.

Hongarije = extensie Poetin
China = maatje van Poetin

En wat is er dan mooier om de problemen/schuld neer te leggen bij de grootste vijand van Poetin?

Cookies op deze website