Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 30 april 2022

Opinie: ‘Iedereen is anti-oorlog totdat de oorlogspropaganda begint’

Redactie Blckbx
2022 04 30 iedereen is anti oorlog
7:00

Niemand vindt zichzelf oorlogszuchtig, maar dan komt de spinmachine op gang en voor je het weet spuien ze de slogans die ze geprogrammeerd zijn te spuien en zwaaien ze met de vlaggen die ze geprogrammeerd zijn te zwaaien en stemmen ze in met wat de imperiale oorlogsmachine op dat moment wil.

Door Caitlin Johnstone

Vrijwel iedereen zal je desgevraagd vertellen dat hij van vrede houdt en oorlog haat; oorlog is het allerergste wat er is, en geen enkel gezond mens geniet van de gedachte eraan. Maar wanneer het erop aankomt zich te verzetten tegen oorlog en aan te dringen op vrede, staan degenen die zich voordien ‘anti-oorlog’ noemden, aan de andere kant te schreeuwen om meer wapens voor een proxy-oorlog die hun regering opzettelijk heeft uitgelokt.

Dit komt omdat de theorie van het anti-oorlog zijn heel anders is dan de praktijk. In theorie zijn mensen gewoon tegen het idee om andere mensen zonder goede reden op te blazen. In de praktijk worden ze altijd geconfronteerd met een zeer intens spervuur van berichten in de media die hen de ogenschijnlijk zeer goede redenen geven waarom die mensen moeten worden opgeblazen.

Echt anti-oorlog zijn is niet makkelijk

Het ziet er niet uit zoals mensen in hun verbeelding zien. Het lijkt erop dat je wordt overspoeld met een stortvloed aan informatie die is ontworpen om te manipuleren en te verwarren, en dat je je er doorheen moet werken terwijl je wordt toegeschreeuwd door degenen die voor het hersenspoelen zijn gevallen. Het is niet leuk. Het is niet leuk. Het is niet de feel good flower power tijd die mensen intuïtief denken dat het is als ze kijken naar het deel van zichzelf dat vrede zoekt. Het is opkomen tegen de meest geraffineerde propagandamachine die er ooit is geweest, terwijl je alle reden krijgt om het niet te doen.

Als mensen denken dat ze ‘tegen de oorlog’ zijn, stellen ze zich meestal voor dat ze tegen een nieuwe oorlog in Irak zijn, of tegen een of andere theoretische Hitler-achtige president die een oorlog begint omdat hij graag mensen doodt. Ze stellen zich niet de realiteit voor van wat anti-oorlog zijn in de praktijk betekent.

Omdat het verkopen van de oorlog aan het publiek een ingebouwd onderdeel is van elke oorlogsstrategie, zal de oorlog er vanuit het perspectief van de mainstream altijd noodzakelijk uitzien, en zal hij er niet uitzien als die andere oorlogen waarvan we nu achteraf weten dat het fouten waren. Het is altijd ontworpen om er aantrekkelijk uit te zien. Er zal altijd gruwelpropaganda zijn. Er zullen altijd redenen zijn om deze militaire interventie als speciaal en absoluut noodzakelijk te verkopen. Dat zal elke keer het geval zijn, want zo worden moderne oorlogen verpakt en gepresenteerd.

Daarom zul je altijd een aantal zelfverklaarde linksen en anti-imperialisten zien juichen voor het nieuwste oorlogsproject van de VS. Zij zijn ideologisch gekant tegen het idee van oorlog in theorie, maar de manier waarop het in de praktijk uitpakt is altijd anders dan zij zich voorstellen.

Fractie van één procent

Onze hele beschaving wordt gevormd door binnenlandse propaganda, maar de enige keer dat je dat woord ooit in de mainstream hoort, is als het gebruikt wordt om de relatief bijna onbestaande invloed van Russische propaganda op onze samenleving te bespreken. Al het alarmgeroep over Russische propaganda wekt de indruk dat die bijna 100 procent uitmaakt van de totale propaganda die westerlingen consumeren, terwijl het in werkelijkheid maar een fractie is van één procent van de totale propaganda die westerlingen consumeren. Bijna alle propaganda is afkomstig uit westerse bronnen.

Propaganda is het meest over het hoofd geziene en ondergewaardeerde aspect van onze samenleving. Het heeft veel meer invloed op hoe het publiek denkt, handelt en stemt dan enige van onze officiële mechanismen om dat te doen, maar er wordt nauwelijks over gesproken, het wordt niet onderwezen op scholen, en zelfs de beste politieke ideologieën besteden er nauwelijks aandacht aan in verhouding tot hun andere aandachtsgebieden.

Al het gepieker over Russische propaganda van de kant van de managers van het establishment komt zo dicht in de buurt van het prijsgeven van hun geheim: dat ze weten dat het mogelijk is om het denken, handelen en stemmen van het publiek te manipuleren met behulp van de media. Ze geven alleen niet toe dat zij degenen zijn die dit doen.

Het is eigenlijk het vreemdste in de wereld dat er iets is dat ons hele leven direct onze gedachten heeft beïnvloed, en dat direct invloed heeft op de manier waarop onze hele maatschappij is georganiseerd, maar dat we er niet voortdurend over praten. Het zou in het centrum van onze aandacht moeten staan.

Maar dat is natuurlijk het hele idee. Propaganda werkt alleen bij hen die niet weten dat ze gepropageerd worden. Het vermogen van het gecentraliseerde imperium van de VS om zijn propagandamachine te verbergen is een fundamenteel element van zijn briljantheid.

Wat is waar?

Echt anti-oorlog zijn is niet alleen een verplichting om uit te zoeken wat er waar is van alle oorlogsverhalen die momenteel door de imperiale oorlogsmachine worden verkondigd, maar ook van alle verhalen die je over de wereld te horen hebt gekregen sinds je jong was. Het is een toewijding aan de waarheid die een bijna spirituele kwaliteit aanneemt in de manier waarop het elk aspect van je leven informeert wanneer het werkelijk wordt omarmd.

Het is belangrijk om onderzoek te doen en nieuwe dingen over de wereld te leren, maar wat even belangrijk is en wat lang niet genoeg wordt benadrukt, is de praktijk van het onderzoeken van de overtuigingen die je al hebt over je samenleving, je regering, je natie en je wereld. Door te onderzoeken of ze echt waar zijn en wie er baat bij heeft dat jij ze gelooft.

Maak niet de fout aan te nemen dat je bewust en geïnformeerd genoeg bent om alle leugens meteen te herkennen. Je hebt te maken met de meest geavanceerde en krachtige propagandamachine die ooit heeft bestaan, en je hebt je hele leven gemarineerd in de effecten ervan. Het kost wat tijd. Zelfs de meest bewusten onder ons zijn vroeger in hun leven tot op zekere hoogte geïndoctrineerd in het heersende wereldbeeld, en tot op de dag van vandaag heeft de meeste informatie die zij over de wereld krijgen deels zijn wortels en vertakkingen in delen van de propagandamatrix.

Vechten tegen propaganda

Het vergt werk om de dingen helder genoeg te zien om een werkelijk op waarheid gebaseerd wereldbeeld te vormen. Maar tenzij je dit doet is het onmogelijk om echt anti-oorlog te zijn, want je kunt je niet vakkundig verzetten tegen iets wat je niet begrijpt. Vechten tegen de imperiale oorlogsmachine is vechten tegen de imperiale propagandamachine.

Mijn werk wordt volledig ondersteund door lezers, dus als je dit stuk op prijs stelt, overweeg dan om het te delen, volg me op Facebook, Twitter, Soundcloud of YouTube, of doe een donatie op Ko-fi, Patreon of Paypal.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Avoiceinholland

S.3522 - Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022

01/19/2022 Introduced in Senate

https://www.congress.gov/bill/117th-congress/senate-bill/3522/actions?r=5&s=1

Requin

Een oorlog tegen Rusland moet moet uitgevochten worden Mark Rutte zelf.

Zet die twee in judopak tegenover elkaar, zet ze in de ring, zet ze in een duel met dubbelloopsjachtgeweren.

Rutte zal, net zoals Adolf Hitler, een bruine broek aantrekken. Putin, net zoals Napoleon, een rode pantalon. Het verschil tussen een 'schijt-in-de-broek' en een dapper man. Het verschil tussen zelensky-stront en een man die geen wonden vreest.

De kans vanuit OCCAM op vernietiging van het Pentagon en de belangrijkste amerikaanse militaire bases wordt op 32 % geschat. Een aanval met niet te stoppen kernraketten vanaf de russische atoomonderzeeers.

Cookies op deze website