Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 21 september 2022

Poetin kondigt mobilisatie aan, zegt dat het Westen Rusland wil ‘vernietigen’

Redactie Blckbx
2022 09 21 mobilisatie rusland
3:40

De Russische president Vladimir Poetin kondigde vanmorgen vroeg in een landelijke toespraak een gedeeltelijke militaire mobilisatie aan. ‘We zullen alle beschikbare middelen gebruiken om Russisch grondgebied te verdedigen. Dat is geen bluf.’ China roept op tot dialoog.

In de toespraak, die eigenlijk gisteren al zou plaatsvinden, noemde Poetin de acties ‘dringende, noodzakelijke stappen om de soevereiniteit, veiligheid en territoriale integriteit van Rusland te verdedigen’. Hij zei ook dat Rusland de strijd aanbindt met de volledige macht van de NAVO. De VS en hun bondgenoten proberen Rusland te ‘vernietigen’, aldus Poetin.

Met de toespraak liep Poetin vooruit op het referendum dat aanstaande vrijdag wordt gehouden in vier Oekraïense regio's om zich bij Rusland aan te sluiten. Hij beloofde de reeds door Rusland bezette gebieden te annexeren indien de bevolking kiest voor aansluiting bij Rusland. Door de acties van Poetin dreigt verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne.

De gedeeltelijke mobilisatie houdt in dat reservisten met onmiddellijke ingang worden opgeroepen voor militaire dienst, zei Poetin. De strijdkrachten zullen uitsluitend een beroep doen op militaire reservisten en op degenen die de nationale dienst hebben vervuld, zei de president, die beloofde dat zij een aanvullende opleiding zullen krijgen, samen met alle voordelen die verschuldigd zijn aan mensen die in actieve dienst zijn. Het oproepen van de reserves voegt ongeveer 300.000 man toe aan de Russische strijdkrachten, maar vertegenwoordigt volgens Poetin ‘slechts een procent van het mobilisatiepotentieel’.

'Verstandig en noodzakelijk'

De maatregel is ‘verstandig en noodzakelijk’ onder de omstandigheden, aldus Poetin, die eraan toevoegde dat hij reeds een bevel heeft ondertekend om de oproep onmiddellijk te laten beginnen.

In zijn toespraak beschuldigde Poetin Kiev ervan zich te onttrekken aan vredesbesprekingen, op direct bevel van zijn westerse bondgenoten. In plaats van te onderhandelen heeft de Oekraïense regering haar leger versterkt met door de NAVO getrainde troepen, waarvan velen neonazi-extremisten zijn, zei hij.

Nucleaire chantage

Poetin beschuldigde het westen ook van het gebruik van ‘nucleaire chantage’ tegen Rusland, waarbij hij opmerkte dat ‘als zijn territoriale integriteit wordt bedreigd, Rusland zeker alle middelen zal gebruiken die het tot zijn beschikking heeft’ om het Russische grondgebied te verdedigen. "Dit is geen bluf.”

Poetin liet weten dat Russische troepen, die in februari naar Oekraïne zijn gestuurd, inmiddels een groot deel van het grondgebied hebben ‘veiliggesteld’, dat door de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk en door delen van Oekraïne wordt opgeëist. Volgens Poetin strekt het front zich momenteel uit over een afstand van meer dan duizend kilometer.

Poetin gaf ook commentaar op de komende referenda in de twee Donbass-republieken en twee regio's in Oekraïne, die momenteel grotendeels door Russische troepen worden gecontroleerd. De gebieden die de provincies Luhansk, Donetsk, Kherson en Zaporizhzhia omvatten, hebben volksraadplegingen aangekondigd over de vraag of zij deel gaan uitmaken van Rusland. Poetin zei dat zijn regering de uitslag van de vier referenda zal respecteren en het stemproces zal beveiligen.

Reacties vanuit het Westen

Waar China oproept op tot een 'staakt-het-vuren door dialoog' na de toespraak van Poetin over Oekraïne, reageert het Westen onverbuigbaar op de aankondiging van Moskou.

De VS en zijn Europese bondgenoten benadrukken Oekraïne te blijven steunen.

"Schijnreferenda en mobilisatie zijn tekenen van zwakte, van Russisch falen,” schreef de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne Bridget Brink woensdag op Twitter.

Ze benadrukte dat Washington ‘nooit de aanspraak van Rusland op zogenaamd geannexeerd Oekraïens grondgebied zal erkennen’, verwijzend naar de geplande referenda over aansluiting bij Rusland. "We zullen Oekraïne blijven steunen zolang dat nodig is," beloofde Brink.

De Britse ambassadeur in Oekraïne Melinda Simmons kwam met een bijna identieke tweet over de kwestie en stelde dat de Russische president Vladimir Poetin ‘nog steeds weigert Oekraïne te begrijpen’. “Gedeeltelijke mobilisatie en schijnreferenda veranderen die essentiële zwakte niet."

Namens Nederland gooit minister van Buitenlandse Zaken Wobke Hoekstra nog wat olie op het oorlogsvuur: "Nederland veroordeelt met klem de nepreferenda in Oost-Oekraïne en de gedeeltelijke militaire mobilisatie in Rusland. Het is cruciaal om onze steun aan Oekraïne voort te zetten en op te voeren: meer sancties, meer wapens, meer hulp. We moeten alles in het werk stellen om Oekraïne te helpen het bloedvergieten van Poetin te stoppen."

De Duitse vice-kanselier en minister van Economie Robert Habeck beschreef de gedeeltelijke mobilisatie van Moskou als ‘weer een slechte en misplaatste stap’ van het land.

Habeck beloofde ook dat Berlijn Kiev zal blijven steunen in het conflict met Moskou.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

go Russia, pure the west, save our 'souls' get NATO, UN, UNHCR, WEF, WHO and all baddies Multinationals and 'governments/politics' out of Europa as well.

JasonVX13

Gewoon even ter informatie: Rusland beschikt over bijna 1700 direct inzetbare nucleaire wapens.

Cookies op deze website