Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 27 april 2022

Poetin waarschuwt voor ‘snelle reactie’ als Westen ingrijpt in Oekraïne

Redactie Blckbx
2022 04 27 Poetin waarschuwt
3:50

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat het Westen ‘Oekraïne in een conflict met Rusland heeft geduwd’ en dat ‘als iemand zich met Oekraïne bemoeit, Rusland snel zal reageren', aldus persbureau Reuters eerder vandaag.

De VS en de NAVO hebben zich voorgenomen hun betrokkenheid bij het dwarsbomen van de Russische militaire actie in Oekraïne te vergroten. De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft dit dinsdag in zijn commentaar na zijn ontmoeting met president Zelensky duidelijk gemaakt door te zeggen dat de VS een ‘verzwakt’ Rusland willen zien en dat het Pentagon ‘hemel en aarde zal bewegen’ om Oekraïne te blijven bewapenen.

Na eerder al herhaaldelijk buitenlandse wapentransporten van NAVO-landen naar Oekraïne te hebben veroordeeld, heeft Poetin woensdag zijn eigen nieuwe waarschuwing afgegeven, door landen die nu op verschillende manieren proberen in te grijpen, te vertellen dat Moskou ‘snel’ in natura zal reageren met ‘verwoestende inslagen’.

'Snel reageren'

Volgens persbureau Reuters zei de Russische leider dat het Westen ‘Oekraïne in een conflict met Rusland heeft geduwd’ en dat ‘als iemand zich met Oekraïne wil bemoeien, Rusland snel zal reageren’. "We hebben alle instrumenten hiervoor. Het soort waar niemand anders op kan bogen op dit moment. En we zullen niet opscheppen. We zullen ze gewoon gebruiken als dat nodig is," zei Poetin volgens een vertaling van de staatsmedia. Hij beloofde een ‘snelle reactie’ in dit scenario.

'Sancties doorstaan'

In zijn commentaar op de nadruk die het Westen legt op 'anti-Russische' propaganda en beleid, zei hij aanvullend: "Onze vijanden hebben de opkomst van een nieuw geopolitiek wapen bevorderd. Eigenlijk is het niet nieuw, maar zij hebben het zeker nieuwe kracht, nieuw momentum gegeven." Hij beweerde echter ook dat ‘ons banksysteem, onze munteenheid, onze transportsector en onze economie als geheel de sancties hebben doorstaan’.

'Westen wil Rusland opdelen'

In zijn opmerkingen leek hij ook te reageren, zij het indirect, op recente uitspraken van de Oekraïense president Zelensky, die Rusland er eerder van beschuldigde Oekraïne te willen opsplitsen. Poetin suggereerde dat dit in feite het uiteindelijke doel van het Westen voor Rusland is – het land op te delen in kleinere gebieden.

Dinsdag hebben het Kremlin en Londen dreigementen uitgewisseld, na provocerende woorden van de Britse minister van strijdkrachten James Heappey, die in een radio-interview zei dat het ‘volkomen legitiem’ is voor Oekraïne om Russisch grondgebied aan te vallen. Hij zei tegen Times Radio: "In een oorlog moet Oekraïne toeslaan in de diepte van de tegenstander om de logistieke lijnen, de brandstofvoorraden en de munitiedepots aan te vallen, en dat hoort erbij."

Tekst gaat verder onder de tweet

Het Kremlin reageerde daarop onmiddellijk door te waarschuwen voor een ‘proportionele reactie’, mocht zich zo'n ‘scenario van agressie’ zoals beschreven door Heappey voordoen.

"We willen benadrukken dat het direct provoceren van het Kiev-regime door Londen voor dergelijke acties, in het geval dat ze worden uitgevoerd, zal leiden tot een onmiddellijke en proportionele reactie van Rusland", aldus het Russische ministerie van Defensie. "Zoals we hebben gewaarschuwd, staan de Russische strijdkrachten 24 uur per dag paraat om lange-afstands precisie-geleide vergeldingsaanvallen uit te voeren tegen de relevante besluitvormingscentra in Kiev", beweerde het defensieministerie, volgens een vertaling van de staatsmedia.

Poetins opmerkingen van woensdag leken ook gericht tegen de eerdere opmerkingen van de Britse defensiechef, die in de oren van Moskou waarschijnlijk klonken als een directe aanmoediging voor Kiev om Russisch grondgebied aan te gaan vallen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website