Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 23 augustus 2022

Premier België waarschuwt voor ‘vijf à tien moeilijke winters’

Redactie Blckbx
2022 08 23 Belgische premier moeilijke winters Cropped
2:30

De Belgische premier Alexander De Croo heeft maandag gewaarschuwd dat zijn landgenoten een zware tijd tegemoet gaan. Door de hoge energieprijzen wordt het de ‘komende vijf à tien winters moeilijk’.

De Croo was maandag op werkbezoek bij havenbedrijf ICO Terminals in Zeebrugge. Voordat hij een dagje meeliep met het personeel en ‘elektrische wagens leerde inspecteren, polieren en opladen’, sprak hij de aanwezigen toe.

Hij voorziet zware economische tijden. “De komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn. In gans Europa is het een zeer moeilijke evolutie. In een aantal sectoren is het echt moeilijk om met die hoge energieprijzen om te gaan. We volgen dat van nabij, maar we moeten transparant zijn: de komende maanden zullen moeilijk worden, de komende winters zullen moeilijk worden. Daar moet je vanuit gaan. Hope for the best, prepare for the worst. Als het dan uiteindelijk beter meevalt, is het toch goed dat we voorbereid waren.”

Recordprijzen energie

Net als in de rest van Europa gaan de energieprijzen in België door het dak. Voor een megawattuur (MWh) gas moest maandag 290 euro betaald worden. Elektriciteit kostte meer dan 600 per MWh. Die bedragen zijn vergelijkbaar met wat er in Nederland voor energie betaald moet worden.

De hoge energieprijzen worden nu ook bedrijven te veel, zegt Hans Maertens, topman van Voka, het Vlaamse netwerk voor ondernemers. “Meer en meer bedrijven beslissen om de productie te stoppen omdat energie te duur is geworden. Ze kunnen met deze prijzen niet meer rendabel voortwerken.” Naast de hoge energieprijzen kampen bedrijven met krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie.

In Nederland moest vorige week de zinksmelterij Nyrstar de productie stoppen en zichzelf ‘in slaapstand’ zetten vanwege de hoge energieprijzen. In Slowakije moet de aluminiumfabriek Norsk Hydro volgende maand de deuren sluiten. Deze industrie is extra kwetsbaar, omdat metaalverwerking bijzonder energie-intensief is.

Mogelijk blackouts Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk houdt men er inmiddels rekening mee dat komende winter de stroom kan uitvallen ten gevolge van energietekorten. The Times meldt dat er voorbereidingen worden getroffen om huishoudens met een slimme meter te betalen voor het uitschakelen van apparaten die veel energie gebruiken, zoals wasmachines, tijdens piekuren. De maatregel moet het risico op blackouts verkleinen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Natuurlijke-immuniteit

Is er nog een potje van 5,1 miljard bij VWS (zie eerder artikel).
Kan er niet per maand een verkiezing zijn van de minister (het ministerie) met de minste bonnetjes kwijt en dan jaarlijks b.v. met Prinsjesdag een top drie uitslag met als prijs een te verdelen
geldpotje voor de desbetreffende ministeries. En een medaille kan er natuurlijk ook nog af.

Natuurlijke-immuniteit

En nog een energiespaarmethode:
Coronapas uit de gereedschapskist,
onnodig accu-energieverbruik

Cookies op deze website