Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 04 mei 2022

Premier Italië roept op tot afschaffing vetorecht binnen EU

Redactie Blckbx
2022 05 04 Draghi vetorecht
03:10

De Italiaanse premier Mario Draghi roept op tot afschaffing van het vetorecht binnen de Europese Unie en pleit voor een ‘pragmatisch federalisme’. Grote crises vergen een krachtige reactie, volgens Draghi.

De Italiaanse premier deed zijn oproep dinsdag tijdens een debat in het Europees parlement. Volgens Draghi vergen de crises in Europa een ‘krachtige reactie die het integratieproces in de komende maanden zal versnellen’. Hij kreeg steun van verschillende Europarlementariërs, waaronder de voorzitter van het Europarlement Roberta Metsola.

Existentiële crisis

Toen de EP-voorzitter Draghi introduceerde, zei ze: "De EU staat voor een nieuw moment waarop alles is geoorloofd." Ook prees ze hem voor zijn periode als voorzitter van de Europese Centrale Bank, toen hij ‘de EU ook al uit een crisis loodste’. "Ik twijfel er niet aan dat we opnieuw op uw ervaring kunnen rekenen nu de EU voor een nieuwe existentiële crisis staat.”

Draghi zei dat ‘zowel de coronapandemie als de oorlog in Oekraïne de EU-instellingen dwingen tot een ongekende verantwoordelijkheid’. Hij pleit daarom voor een wijziging van de EU-verdragen om het besluitvormingsproces te versnellen. Het unanimiteitsbeginsel moet wat hem betreft dan ook overboord. Besluiten zouden genomen moeten worden op basis van meerderheden.

‘Pragmatisch federalisme’

"De Europese instellingen die onze voorgangers in de loop van de decennia hebben opgebouwd, hebben de Europese burgers goed gediend, maar zijn ontoereikend voor de realiteit die vandaag voor ons ligt," zei hij tegen de Europarlementariërs. "We hebben een pragmatisch federalisme nodig dat alle domeinen omvat die door de huidige veranderingen worden getroffen, van economie tot energie en veiligheid.”

Ook de Duitse Europarlementariër Sergey Lagodinsky pleit voor afschaffing van het vetorecht. "Afhankelijk zijn van iemand als Orbán – die een bondgenoot is van Rusland en niet met alle maatregelen instemt – brengt de Europese Unie inderdaad in een heel moeilijke situatie. Die kunnen we alleen overwinnen als we deze unanimiteitsregel afschaffen."

Conferentie voor de Toekomst van Europa

De oproep van Draghi volgt op de afgelopen weekend beëindigde Conferentie voor de Toekomst van Europa. Dit is een groot project dat meer dan een jaar heeft geduurd en waarin Europese burgers, maatschappelijke instellingen en Brusselse politici gezamenlijk nadachten over de toekomst van Europa. De belangrijkste aanbeveling die het project opleverde, is dat men het vetorecht wil afschaffen, zodat besluiten niet meer door een minderheid van landen tegengehouden kunnen worden. Ook raadt men aan een Europees leger te vormen.

Volgens critici wordt er door deelname van een relatief klein aantal burgers onterecht de indruk gewekt dat er onder de Europese bevolking veel draagvlak is voor de aanbevelingen. Bij de presentatie van de resultaten verliet een groep politici van rechtse partijen de plenaire zaal, uit onvrede over de aanbevelingen, die volgens hen leiden tot een ‘EU-superstaat’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: EU Mario Draghi Vetorecht

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

De natte droom voor dat soort geest zieken.
Je lokt ze de EU in (voorportaal NWO) met lekkere snoepjes waaruit een ieder kan kiezen (ala big tech) vanuit 'vrijheid' , 1-maal binnen, to big to leave (te afhankelijk geworden van) dan gaat het beginnen, ja wat kleine spelers haken af, maar de instantie blijft dan nog te groot, te machtig en gaan voor 'Baas' spelen, als ware het bezig met een Monopoly spel, maar waar wij en onze huizen/gebouwen/grond de pionnen zijn waarover 'zij' heersen en bepalen.

daan

FASCHISME IS UITGEVONDEN DOOR EEN VOLGELING VAN KARL MARX, ALS IK MY HERINNER GIOVIANNI GENOVANI , 1875/1944

WE GAAN STRAKS DE eu JUGEND KRIJGEN ,, EN KINDEREN DIE HUN OUDERS AANGEVEN GEEN GOED eu BURGER TE ZIJN ...EEEEH , OH , DAT HEBBEN WE AL .... TJEE ZIJN WE ZOVER ....

...

Cookies op deze website