En zo werd in de westerse publieke opinie het beeld geschetst dat Russische soldaten zich in Oekraïne als beesten zouden gedragen. Van Newsweek en de BBC, tot CNN en Time Magazine, overal werd de woede tegen de Russen vanwege de vermeende massaverkrachtingen gretig aangewakkerd.
Er ontstond zelfs een wereldwijde activistenbeweging die zich richtte op het onder de aandacht brengen van Russische seksuele misdaden in Oekraïne. Rusland zou verkrachting zelfs ‘als wapen’ gebruiken om zo terreur te zaaien onder de Oekraïense bevolking.
De hetze tegen Rusland was onterecht, zo blijkt nu, in ieder geval in de zaken die Lyudmyla Denisova wereldkundig maakte.
'Sensatiezucht vermijden'
Op 25 mei publiceerden een aantal media en NGO’s namelijk een open oproep aan Denisova waarin zij opriepen tot ‘betere communicatie over seksuele misdaden tijdens de oorlog’.
De ondertekenaars wilden dat Denisova alleen nog maar informatie zou vrijgeven waarvoor voldoende bewijs bestaat. Zij kreeg de opdracht ‘sensatiezucht en overdreven details in haar berichtgeving te vermijden, correcte terminologie te gebruiken en zorg te dragen voor de vertrouwelijkheid en veiligheid van de slachtoffers.’
"Seksuele misdaden tijdens de oorlog zijn familietragedies, een moeilijk traumatisch onderwerp, geen onderwerp voor publicaties in de geest van de 'schandaalkroniek'. We moeten het doel voor ogen houden: de aandacht vestigen op de feiten van de misdaden," luidde de oproep.
Fantastische beweringen
Gisteren, dinsdag, melden Interfax, Politico, The Wall Street Journal en anderen dat Lyudmyla Denisova ontslagen is – omdat ze fantastische beweringen over massaverkrachtingen heeft verspreid en in stand gehouden, zonder bewijzen te leveren.
"Oekraïense wetgevers hebben dinsdag de ombudsman voor mensenrechten van het land, Lyudmyla Denisova, ontslagen in een motie van wantrouwen, waarbij ze tot de conclusie kwamen dat ze niet had voldaan aan verplichtingen, waaronder het faciliteren van humanitaire corridors en het tegengaan van de deportatie van Oekraïners uit bezet gebied," meldde The Wall Street Journal.
"Wetgever Pavlo Frolov zei dat mevrouw Denisova ook werd beschuldigd van het doen van ongevoelige en niet-controleerbare uitspraken over vermeende Russische seksuele misdaden en het doorbrengen van te veel tijd in West-Europa tijdens de invasie," voegde het rapport eraan toe.
Frolov zei in een Facebook-post waarin hij haar ontslag aankondigde:
"De onduidelijke focus van het mediawerk van de Ombudsman op de talrijke details van 'seksuele misdaden gepleegd op een onnatuurlijke manier' en 'verkrachting van kinderen' in de bezette gebieden die niet door bewijs konden worden bevestigd, heeft Oekraïne alleen maar geschaad."
Denisova liet weten dat ze het oneens is met het ontslag. “Ik werd ontslagen in strijd met de grondwet, de Oekraïense wetten en de internationale normen. Ik zal het besluit voor de rechtbank aanvechten," liet Denisova weten op Telegram.
Vernietigende klap
Het is duidelijk dat dit een absoluut vernietigende klap is voor de ‘informatieoorlog’ in Oekraïne, die sinds de Russische invasie in volle hevigheid woedt, waarbij moet worden aangetekend dat in een oorlog elke partij natuurlijk propagandacampagnes voert tegen de andere partij in een poging de wereldopinie te beïnvloeden.
Het feit dat het Oekraïense parlement de drastische stap nam om haar op zo'n publieke manier te ontslaan, spreekt ook boekdelen – het wijst er sterk op dat de Oekraïense functionarissen zelf het grootste deel van de beweringen over ‘systematische verkrachting’ niet geloven, meldt ZeroHedge.
Reacties