Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 28 maart 2022

Tot drie jaar celstraf in Duitsland voor tonen letter Z

Redactie Blckbx
2022 03 28 Duitse staten verbieden Z Cropped 1
02:13

Twee Duitse deelstaten verbieden het publiekelijk tonen van de letter Z als steunbetuiging aan Rusland. Straffen kunnen oplopen tot drie jaar cel.

De deelstaten Nedersaksen en Beieren komen in actie tegen het publiekelijk steun betuigen aan Rusland. Het wordt strafbaar om de letter Z in het openbaar – bijvoorbeeld tijdens demonstraties – te tonen. Straffen lopen op van boetes tot drie jaar cel, meldt Die Welt.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is de letter Z uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool. De letter was – net als de letters O, X, A en V – voor het eerst te zien op tanks en ander militair materieel dat Oekraïne binnenreed. Het is onduidelijk waar Z precies voor staat, maar de meest gehoorde theorie is dat de letters staan voor de gebieden waar de Russische troepen gewoonlijk zijn gestationeerd, waarbij Z mogelijk staat voor Zapad (west). Inmiddels wordt het Z-symbool gebruikt als steunbetuiging aan Rusland in de oorlog met Oekraïne.

‘Totaal onbegrijpelijk’

Boris Pistorius, deelstaatpremier van Nedersaksen, zei dat iedereen die het Z-symbool gebruikt om publiekelijk zijn goedkeuring te geven aan de agressie van de Russische president Vladimir Poetin tegen Oekraïne, strafrechtelijke gevolgen kan verwachten. "Het is voor mij totaal onbegrijpelijk hoe het Z-symbool zelfs hier kan worden gebruikt om deze misdaden goed te keuren."

En Georg Eisenreich, minister van Justitie van Beieren, waarschuwde: “Sympathisanten die in Beieren publiekelijk het Z-symbool van de Russische troepen gebruiken, kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.”

Juridische basis

De juridische basis voor deze stap van de deelstaten is paragraaf 140 nummer twee van het Wetboek van Strafrecht. Daar staat dat gedrag strafbaar is als het kan worden opgevat als publieke, pronkende goedkeuring van agressieve oorlogen en het de openbare orde kan verstoren. Eisenreich noemde ook paragraaf 13 van het Internationaal Strafwetboek, dat gaat over ‘misdaden van agressie’: "We accepteren niet dat internationale misdaden worden gedoogd."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.