Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 28 maart 2022

Tot drie jaar celstraf in Duitsland voor tonen letter Z

Redactie Blckbx
2022 03 28 Duitse staten verbieden Z Cropped 1
02:13

Twee Duitse deelstaten verbieden het publiekelijk tonen van de letter Z als steunbetuiging aan Rusland. Straffen kunnen oplopen tot drie jaar cel.

De deelstaten Nedersaksen en Beieren komen in actie tegen het publiekelijk steun betuigen aan Rusland. Het wordt strafbaar om de letter Z in het openbaar – bijvoorbeeld tijdens demonstraties – te tonen. Straffen lopen op van boetes tot drie jaar cel, meldt Die Welt.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is de letter Z uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool. De letter was – net als de letters O, X, A en V – voor het eerst te zien op tanks en ander militair materieel dat Oekraïne binnenreed. Het is onduidelijk waar Z precies voor staat, maar de meest gehoorde theorie is dat de letters staan voor de gebieden waar de Russische troepen gewoonlijk zijn gestationeerd, waarbij Z mogelijk staat voor Zapad (west). Inmiddels wordt het Z-symbool gebruikt als steunbetuiging aan Rusland in de oorlog met Oekraïne.

‘Totaal onbegrijpelijk’

Boris Pistorius, deelstaatpremier van Nedersaksen, zei dat iedereen die het Z-symbool gebruikt om publiekelijk zijn goedkeuring te geven aan de agressie van de Russische president Vladimir Poetin tegen Oekraïne, strafrechtelijke gevolgen kan verwachten. "Het is voor mij totaal onbegrijpelijk hoe het Z-symbool zelfs hier kan worden gebruikt om deze misdaden goed te keuren."

En Georg Eisenreich, minister van Justitie van Beieren, waarschuwde: “Sympathisanten die in Beieren publiekelijk het Z-symbool van de Russische troepen gebruiken, kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.”

Juridische basis

De juridische basis voor deze stap van de deelstaten is paragraaf 140 nummer twee van het Wetboek van Strafrecht. Daar staat dat gedrag strafbaar is als het kan worden opgevat als publieke, pronkende goedkeuring van agressieve oorlogen en het de openbare orde kan verstoren. Eisenreich noemde ook paragraaf 13 van het Internationaal Strafwetboek, dat gaat over ‘misdaden van agressie’: "We accepteren niet dat internationale misdaden worden gedoogd."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Gaan mensen straks met en als Zorro rondlopen, kan nog leuk worden.

Galgenhumor daargelaten: qua Internationale Misdaden gaat het weer lekker in ‘de vruchtbare bodem voor de genocidale politiek van de Nazi’s’ (om een boekrecensie door Trouw uit 2021 te citeren ), bv. de schendingen van de Geneefse conventies door met name het tuig van Azov buitelen over elkaar.

Nadat bijvoorbeeld eerst op de Oekrainse TV PoW’s vertoond werden & gedwongen werden verklaringen af te leggen, veldartsen doodleuk op TV verklaarden Russen te castreren & ‘geen van hen het ziekenhuis levend zou verlaten’, verspreidt Azov nu zelf opgenomen filmpjes waarin ze Russen - inclusief burgers - doodmartelen, knee-capoen etc. (zie o.m. journaliste Maria Dubovikova @politblogme op Twitter).

Ook komen er steeds meer verklaringen van vluchtelingen uit Mariopol dat de Azovs burgers als menselijk schild gebruiken en ander fraais (zie bv. ‘Refugees Mariopol Expose war crimes of the Russia-Ukraine War’ op YT, van journo P. Lancaster) .

Op zich viel dit soort nazi-gedrag van met name de Azov’s te verwachten - al jaren berichtten BBC, Guardian, Time etc. over de problematische infiltratie van het post-Maidan Defensie apparaat - maar in Nederland praten de gebruikelijke propagandisten er of omheen (zie bv. fout-in-Irak Rudy Bouma’s laatste brouwsel, de letterlijk Blut-und-Boden vlag van de Banderisten is prominent aanwezig in het gefilmde Azov kamp maar Rudy beweert doodleuk in de voiceover ‘dat er geen tekenen van extremisme zijn’ , en SS Galicien en andere historie komt niet aan bod als correctie op Azov’s PR-man) of zelfs goed (de gebruikelijke overheids-trollen in de panelen van GeenStijl - dat onder de knoet van Bert Brussen helemaal vervalt in dubieus-Rechts gebral).

Fun fact: sinds 2014 falen VN Verklaringen mbt het verheerlijken van de Nazi’s niet alleen vanwege het veto door de VS (voor wie Vrijheid van Meningsuiting nagenoeg absoluut is) maar stemt Oekraine (als enige overige) ook steevast tegen (ofschoon verre van VvMU - gezind)

Dit zal in Nederland niet gebeuren.. Met ISIS vlaggen door de schilderswijk lopen tijdens betogingen is hier geen punt.. vindt men prima..

Cookies op deze website