Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 16 augustus 2022

‘Trump-aanhangers dreigen met aanslag radioactieve bom’, zegt FBI in gelekte memo

Redactie Blckbx
2022 08 16 FBI Trump vuile bom
3:00

In een gelekte memo waarschuwt de FBI voor toenemende dreigementen van Trump-aanhangers, die ‘oproepen tot een gewapende opstand’ en zelfs ‘dreigen met een vuile bom’.

De memo, die de FBI opstelde in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS), is in het bezit van CBS News. In de nasleep van de inval vorige week bij Donald Trump ziet de opsporingsdienst het aantal dreigementen richting regeringsinstanties en -functionarissen toenemen: “Deze bedreigingen vinden voornamelijk online en via meerdere platforms plaats, waaronder sociale media, webfora, platforms voor het delen van video's en image boards. De FBI en het DHS willen ervoor zorgen dat wetshandhavers, rechtbank- en overheidspersoneel op de hoogte zijn van het scala aan bedreigingen en criminele en gewelddadige incidenten.”

Vuile bom

'Binnenlandse gewelddadige extremisten' roepen op tot een burgeroorlog en dreigen met een bomaanslag, volgens de memo. “De FBI en het DHS nemen een toename waar van gewelddadige bedreigingen, die op sociale media worden geplaatst tegen federale functionarissen en faciliteiten, waaronder een dreigement om een zogenaamde vuile bom voor het hoofdkwartier van de FBI te plaatsen. Ook zijn er algemene oproepen tot ‘burgeroorlog’ en ‘gewapende opstand’.” Een vuile bom is een conventionele bom met een omhulsel van radioactief materiaal. Bij de explosie worden de radioactieve deeltjes verspreid in de lucht.

Ook registreert de opsporingsdienst doodsbedreigingen gericht aan personen die betrokken zijn bij de inval. “De FBI en het DHS hebben meerdere geuite bedreigingen en oproepen geïdentificeerd voor het gericht doden van gerechtelijke, rechtshandhavings- en overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij de Palm Beach-huiszoeking, waaronder de federale rechter die het huiszoekingsbevel goedkeurde.”

Mogelijke aanjagers

In de memo waarschuwen de FBI en het DHS ervoor dat de bedreigingen nog ernstiger kunnen worden als er ‘juridische stappen worden ondernomen’ tegen ‘personen die in verband worden gebracht met de huiszoeking in Palm Beach’. De bedreigingen zouden ook kunnen toenemen na ‘verklaringen van publieke functionarissen die aanzetten tot geweld ... of de opkomst van aanvullende complottheorieën’.

Ook kopieergedrag ziet de opsporingsdienst als een potentieel gevaar. Radicalen zouden geïnspireerd kunnen worden door succesvolle aanvallen van ‘binnenlandse gewelddadige extremisten’. De memo ging in op de onsuccesvolle poging van een gewapende man die vorige week probeerde een FBI-kantoor in Cincinnati binnen te dringen. Na een urenlange achtervolging werd hij doodgeschoten.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

ow wacht, als de FBLIE (nu met Biden the FBI(den)) er mee komt, zullen ze zoiets zelf gebruiken om de andere kant te belasten... false flag operations, ala FBLIE and the CI(w)A(r)

Requin

Net Nederland! Gradatieverschillen. Ze zullen FvD van ophitsing gaan beschuldiging!
Sinds en voor Fortuyn als heel normaal! Weet je nog de vingerafdruk bij het vernieuwen
van een paspoort, de extra foto's! Dit is lang geleden ingezet.

Cookies op deze website