Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 02 september 2022

Twee derde VN-leden weigert verklaring tegen Rusland te ondertekenen

Redactie Blckbx
2022 09 02 vn landen kiezen voor rusland
3:30

Slechts 54 van de 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties ondertekenden vorige week in New York de tegen Rusland gerichte verklaring over de situatie in Oekraïne. Een enorme blamage voor het Westen en zijn bondgenoten, die steeds meer in een isolement lijken te raken.

De gezanten van de 193 landen van de Verenigde Naties (VN) kwamen 24 augustus bij elkaar in New York om onder andere te praten over de situatie in Oekraïne. Belangrijk onderdeel was het voorleggen en ondertekenen van een door Groot-Brittannië opgestelde verklaring waarin de VN-leden expliciet werd gevraagd om gezamenlijk stelling te nemen tegen Rusland.

Wat een glorieus moment had moeten zijn, liep voor de initiatiefnemers uit op een enorme deceptie. Slechts 54 landen waren bereid om hun handtekening onder het document te zetten. Een uitkomst die pijnlijk duidelijk maakt dat Oekraïne en het Westen op het wereldtoneel steeds verder in een isolement raken.

De lijst van ondertekenaars maakt dit extra duidelijk. Naast de EU en AUKUS-leden (Australië, de VS en Groot-Brittannië) staan er vrijwel alleen staten op die weinig invloed hebben in de wereld zoals Albanië, Andorra, Guatemala, Liechtenstein, Montenegro, Noord-Macedonië, Georgië, Moldavië, San Marino, de Marshalleilanden, Palau en de Federale Staten van Micronesië.

Twee derde ondertekent niet

Bijna twee derde van de VN-lidstaten weigerde Kiev en het Westen te steunen en koos daarmee indirect de kant van Rusland. Buiten de kleine westerse club heeft vrijwel geen enkel belangrijk en invloedrijk land zich tegen Rusland uitgesproken. Op de lijst staan noch China, noch India, noch Pakistan en Bangladesh (de bevolking van dit laatste land is enkele tientallen miljoenen groter dan die van Rusland), noch Indonesië, Saoedi-Arabië en Iran, noch Egypte, Algerije en Marokko, noch Nigeria, noch Zuid-Afrika en evenmin Brazilië, Argentinië en Mexico.

De helft van de landen van de G20 koos in New York niet de kant van het Westen tegen Rusland. Van de tien leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) steunde alleen Singapore de verklaring. Van de acht leden van de Zuid-Aziatische Associatie voor Regionale Samenwerking (SAARC) was er geen enkele ondertekenaar. Van de elf leden (inclusief geassocieerde leden) van Mercosur (de Zuid-Amerikaanse gemeenschappelijke markt) was slechts één land bereid de verklaring te ondertekenen – Colombia. Niemand van de Afrikaanse Unie (AU), de opvolger van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE), waarvan 55 staten deel uitmaken, sprak zich uit tegen Rusland. Ook geen enkel land van de Liga van Arabische Staten (LAS), waarvan 22 landen lid zijn.

Heel Afrika en de hele Arabische wereld lijken partij te kiezen voor Rusland. Net als heel Zuid-Amerika, met uitzondering van Colombia, en heel Midden-Amerika, met uitzondering van Guatemala en heel Zuid-Azië. Hetzelfde geldt voor Zuidoost-Azië, met uitzondering van Singapore. En Oceanië, met uitzondering van de drie Amerikaanse koloniën. In Oost-Azië werd Oekraïne gesteund door Japan en Zuid-Korea, landen die de facto onder bewind staan van de Verenigde Staten, maar die de banden met Rusland desondanks niet hebben verbroken.

Zoals onlangs door Peking in herinnering werd gebracht, hebben de landen waar 85 procent van de wereldbevolking woont, geen sancties tegen Rusland ingesteld in verband met de situatie rond Oekraïne.

Oekraïners vóór eigen burgers

Een van de landen die de verklaring wel ondertekenden was Duitsland. Woensdag sprak de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock tijdens een evenement in Praag, georganiseerd door de NGO Forum 2000. Zij liet duidelijk merken vierkant achter de verklaring te staan die de 54 landen in New York ondertekenden.

Al gaan de Duitsers massaal de straat op om te protesteren tegen de torenhoge inflatie en energieprijzen, de sancties blijven, aldus minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. "Ik blijf Oekraïne steunen ongeacht wat de kiezers denken."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Ing

Dat 139 landen de tegen Rusland gerichte verklaring over de situatie in Oekraïne niet hebben ondertekend wil in mijn ogen nog niet zeggen dat ze een kant kiezen en/of voor Rusland zijn. Het zegt misschien juist dat ze tegen oorlog zijn en daar ook op geen enkele manier aan bij willen bijdragen en daarom dus ook geen kant willen kiezen.

GTRene

Mooi, Go Russia.
red ons aub ook van de EU/US WEF/Rockefeller Tirannie, otherwise we are doomed, vanaf 1 oktober energie prijzen 3x hoger dan de al 2x die we hadden, dan dus zo'n 6x oftewel 600% dan gaan vele NL huishoudens ten onder in schulden, vele kleine bedrijfjes ook, die krijgen dan dubbel last immers die andere grote groep die nog wel eens wat kocht, valt weg want die komen in de schulden, dus win win voor de One World Order to overtake, gesponsord door de Nederlandse regering en al hun meelopers.

Cookies op deze website