Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 09 maart 2023

Tweehonderd journalisten mainstream media betaald door Duitse overheid

Redactie Blckbx
2023 03 09 duitse overheid betaalt journalisten
3:30

Honderden journalisten en verslaggevers van publieke omroepen, dagbladen en andere mainstream media staan op de loonlijst van de Duitse overheid, blijkt na vragen van de partij AfD. 'Onafhankelijke, kritische controle van de politiek is daardoor onmogelijk'.

Het nieuws werd dinsdag naar buiten gebracht door de Bondsdag – het Duitse parlement – na vragen van de rechtse oppositiepartij Alternative für Deutschland (AfD). De bondsregering betaalde journalisten – vooral die bij de publieke omroepen – de afgelopen vijf jaar ongeveer 1,5 miljoen euro.

Niet alleen verslaggevers en journalisten van grote publieke zenders als ARD, ZDF, Deutschlandradio en Deutsche Welle krijgen een flinke vergoeding voor hun diensten, ook journalisten van particuliere kranten, tijdschriften en grote commerciële zenders zoals SAT.1, RTL, Pro Sieben en n-tv worden door de overheid betaald, net als vertegenwoordigers van de ‘kwaliteitspers’ zoals FAZ, Süddeutsche Zeitung, Der Spiegel en Die Zeit.

Bijna alle federale ministeries hebben journalisten betaald voor 'diensten', waaronder de ministeries van Financiën, Werkgelegenheid, Verkeer, Justitie, Milieu en Ontwikkelingssamenwerking en de douane. Een voorbeeld is de Bondskanselarij, die Pro Sieben-presentatrice Linda Zervakis in juni 2022 opdracht gaf een interview met bondskanselier Olaf Scholz te ‘modereren’. Voor dit interview en een andere moderatie kreeg Zervakis een vorstelijk bedrag van ruim 12.000 euro betaald.

'Vierde macht corrupt'

In Duitsland wordt geschokt gereageerd op het nieuws dat de ‘vierde macht’, die als taak heeft de regering te controleren, voor een groot deel op de loonlijst staat van diezelfde overheid.

AfD meldt in een persbericht dat 'de journalistieke onafhankelijkheid in gevaar is', nu blijkt dat journalisten van de mainstream media door de overheid betaald worden. "Journalisten moeten zich afvragen of ze werkelijk zo onafhankelijk zijn van de federale overheid als ze beweren te zijn."

Ook veel journalisten vinden het onbestaanbaar dat zoveel van hun collega’s door de regering betaald worden: “De feiten zijn zoals ze zijn: irriterend, zorgwekkend. Zowel de hoogte van de beloningen als het aantal van journalisten die zich voor deze bijverdiensten goed laten betalen,” stelt sportverslaggever Jens Weinreich.

MSM publiceerde een kritisch artikel over de kwestie. “Hoe groot is de kans dat ARD, ZDF en anderen dan objectief rapporteren? Zijn ze niet snel bang dat ze geen goedbetaalde opdrachten meer krijgen van diverse ministeries als ze kritisch over de regering berichten?”

Het medium Pleiteticker van Reichelt heeft na onderzoek enkele mogelijke namen van door de regering betaalde journalisten bij de publieke omroepen blootgelegd. “De conclusie is hier meer dan duidelijk: Publieke journalisten, die we allemaal betalen om onafhankelijk en weg van de staat te berichten, zijn gekocht door de overheid."

Staatsrechtadvocaat en voormalig minister van Defensie Rupert Scholz (CDU) spreekt van een uiterst problematisch proces: "Persvrijheid wordt constitutioneel noodzakelijkerwijs gekenmerkt door onafhankelijkheid van staatsorganen en mogelijke invloed van staatsinstanties. Wanneer persvertegenwoordigers vergoedingen ontvangen van ministeries of het kantoor van de kanselier, is dat een stukje corruptie van wat de vierde macht wordt genoemd. Onder deze omstandigheden kan er geen sprake zijn van staatsneutraliteit en onafhankelijke, kritische controle op het politieke handelen."

De Duitse federale regering heeft tot nu toe geweigerd de namen van de tweehonderd journalisten bekend te maken om ‘redenen van gegevensbescherming’.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Ze worden/zijn zo onderdeel van het Systeem.

they are the system
they created the system
they control the system

one world order, the system, the control, a Demoncreation, not democratie.

Dus het echte, mainstream news is fake news cq bought news?! En dezelfde overheid die iedereen van fake news en complottheorieën beticht is zelf in complot en de productie van fake news?! Zou dat alleen DLD betreffen of zouden meer landen precies hetzelfde doen?

Cookies op deze website