Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 18 mei 2022

'UFO's bedreigen Amerikaanse nationale veiligheid'

Redactie Blckbx
2022 05 18 UFO hoorzitting Cropped
04:50

Gisteren vond er voor het eerst in ruim vijftig jaar een openbare hoorzitting over UFO’s plaats in het Amerikaanse Congres. UFO-meldingen werden jarenlang verzwegen en belachelijk gemaakt, maar Amerikanen zien het fenomeen nu als een ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’. Wat is er veranderd?

De hoorzitting werd bijeengeroepen door de subcommissie voor terrorismebestrijding, contraspionage en non-proliferatie van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Voorzitter van het panel is de Democratische afgevaardigde André Carson uit Indiana. Ronald Moultrie, onderminister van Defensie voor Inlichtingen en Veiligheid, en Scott Bray, adjunct-directeur van de inlichtingendienst van de marine, werden door de commissie ondervraagd. Na afloop van de openbare zitting volgde er een bijeenkomst achter gesloten deuren.

Bedreiging

Bij het openen van de hoorzitting waarschuwde voorzitter Carson: “Deze hoorzitting en ons werk als toezichthouders hebben een eenvoudig basisprincipe: unidentified aerial phenomena (UAP’s, zoals het verschijnsel tegenwoordig wordt genoemd) vormen een potentiële bedreiging voor de nationale veiligheid. En ze moeten op die manier behandeld worden.”

Zowel de commissieleden als de ondervraagden houden er rekening mee dat UAP’s geheime projecten zijn van vijandelijke mogendheden, zoals Rusland en China. Volgens Carson en Moultrie zijn er geen aanwijzingen dat de objecten een buitenaardse oorsprong hebben, maar zij gaven aan open te staan voor alle hypothesen en de ‘data te volgen naar waar zij leiden’.

Bray liet een niet eerder vertoonde, maar – in het licht van wat er al naar buiten is gekomen – weinig indrukwekkende video zien van een bolvormig object, dat gefilmd vanuit een cockpit langs een vliegtuig scheert. Ongelukken zijn er volgens Bray nog niet gebeurd, maar elf keer botste een UAP wel bijna tegen een vliegtuig aan.

Transparantie en wegnemen stigma

Om de veronderstelde dreiging het hoofd te bieden, is het belangrijk dat het stigma rond het onderwerp verdwijnt: “Te lang heeft het stigma dat aan UAP’s kleeft een goede inlichtingenanalyse in de weg gestaan. Piloten brachten liever geen verslag uit, of werden uitgelachen als ze dat wel deden. Pentagon-functionarissen verplaatsten het onderwerp naar het achterkamertje of veegden het helemaal onder het tapijt, uit angst voor een sceptische nationale veiligheidsgemeenschap,” zei Carson. “Vandaag weten we beter. UAP's zijn onverklaarbaar, dat is waar. Maar ze zijn echt. Ze moeten worden onderzocht. En eventuele bedreigingen die ze vormen moeten worden beperkt.”

Het is daarom makkelijker gemaakt voor piloten en ander militair personeel om waarnemingen van UAP’s te rapporteren. “Meldingen van waarnemingen zijn frequent en blijven binnenkomen,” vertelde Bray. “De UAP Task Force database is nu uitgegroeid tot ongeveer 400 meldingen. Het stigma is verminderd.” In juni vorig jaar ging het nog om 144 meldingen.

Onbeantwoorde vragen

Afgevaardigde Mike Gallagher stal de show met een paar goede vragen, waar helaas geen bevredigende antwoorden op kwamen. Hij vroeg aan Moultrie of er ook UAP-programma’s waren in de decennia voordat de nu bekende programma’s liepen. Maar Moultrie was ‘zich niet bewust van iets dat officieel werd gedaan’, waar hij aan toevoegde dat ‘er niets onder zijn aandacht was gebracht’.

Vervolgens vroeg Gallagher aan Bray en Moultrie of zij onderzoek doen naar een incident dat plaatsvond in 1967 op de luchtmachtbasis Malmstrom in Montana, waar intercontinentale ballistische raketten, uitgerust met kernkoppen, staan opgesteld. Militair personeel observeerde daar destijds een ovaalvormig object dat boven de basis hing, waarna tien kernraketten plotseling storingen vertoonden. Bray antwoordde echter dat de ‘UAP Task Force niet in het bezit is van de data’.

“Het is een opvallend incident. Jullie zijn degenen die het onderzoeken. Wie doet het nog meer?” vroeg Gallagher, zichtbaar gefrustreerd over het antwoord. Moultrie antwoordde dat het Pentagon ‘ernaar zou kijken’, als zij hiervoor een officieel verzoek zouden krijgen. Waarop Gallagher zei: “Ik breng het onder uw aandacht, dit is vrij officieel.” UAP's en kernwapens zijn al lang met elkaar verweven; veel waarnemingen vinden plaats in de buurt van nucleaire bases.

Even later vroeg Gallagher aan de heren of ze kennis hadden van de zogenaamde Wilson-memo. Dit document zou in 2017 gevonden zijn in de archieven van de inmiddels overleden dr. Edgar Mitchell, de astronaut die als zesde mens voet zette op de maan. In het document wordt onder meer gesproken over neergestorte en geborgen UAP’s, en geheime programma’s gericht op het reconstrueren van de technologie ervan (reverse engineering). Maar zowel Bray als Moultrie had er nog nooit van gehoord. Gallagher liet het document wel opnemen in de officiële verslaglegging van de hoorzitting.

Op enkele andere vragen wilden de Bray en Moultrie geen antwoord geven tijdens de openbare bijeenkomst. Sommige UAP’s lijken zowel in de lucht als in het water te kunnen bewegen. Afgevaardigde Raja Krishnamoorthi stelde de kwestie tijdens de hoorzitting aan de orde, maar Moultrie zei dat dit alleen besproken kon worden in de besloten zitting.

Ook op vragen wat het Pentagon weet van UAP-waarnemingen en -onderzoek in andere landen kwam geen antwoord. Als de VS een golf van UAP-waarnemingen meemaakt, dan is het goed mogelijk dat men in bijvoorbeeld Rusland en China hetzelfde ziet. Het is een belangrijke vraag, vooral wanneer men bedenkt dat de mysterieuze verschijnselen daar vandaan zouden kunnen komen. Maar toen het tijdens de hoorzitting aan de orde werd gesteld, werd het door Moultrie opnieuw afgehouden en bewaard voor de besloten zitting.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Congres Hoorzitting Trending UAP UFO

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FPolman

OK. UFO's door vreemde mogendheden kan ik inkomen. ook geloof ik dat er buiten ons waarschijnlijk nog andere extraterrestials bestaan. Wat ik niet geloof is dat een van deze alien-soorten uberhaupt geinteresseerd zou zijn in de mensheid. Tenzij dat ze onze puinhoop willen bestuderen, als een soort jurrasic park attractie. Een Russiche MIG in VS luchtruim die zich niet identificeert is nl ook een UFO.

Cookies op deze website