Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 17 januari 2023

Verenigd Koninkrijk stuurt tanks naar Oekraïne voor 'wanhoopsoffensief'

Redactie Blckbx
2023 01 16 oekraine tanks escalatie
3:00

De Britse premier Rishi Sunak heeft in een persoonlijk onderhoud de Oekraïense president Volodimir Zelensky veertien Challenger 2-tanks toegezegd. 'Het kan de oorlog laten escaleren maar is de enige kans voor Oekraïne om nog te winnen'.

Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste NAVO-grootmacht besloten om moderne gevechtstanks aan Oekraïne te leveren. Het sturen van tanks is mogelijk de fatale stap op de escalatieladder, vrezen deskundigen, 'maar ook de enige optie voor Oekraïne om de oorlog nog te winnen'. Ook oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif beseft dat Oekraïne de oorlog verliest, in elk geval zonder zwaar materieel: “Als we Oekraïne deze oorlog willen laten winnen, is de tank nodig,” zegt hij. Twee maanden geleden zei De Kruif nog dat de NAVO er niet bij gebaat is om het conflict te laten escaleren. De NOS noemde Oekraïne en tanks vorige week een rode lijn.

Voeren missie NAVO uit

Ondertussen stelt Oekraïne nog meer op scherp door openlijk te claimen een oorlog voor de NAVO uit te vechten. “We voeren de missie van NAVO uit,” zei de Oekraïense minister van Defensie Oleksij Rezkinov. “Zonder het verlies van hun bloed, maar met het verlies van ons bloed, omdat zij hun wapens kwijt moeten.”

Rezkinov probeert zich hoogstwaarschijnlijk in te dekken, stelde de Amerikaanse kolonel Douglas Macgregor, want ‘hij probeert afstand te creëren tussen deze ramp (het slachtofferen van Oekraïense soldaten) en Kiev door te zeggen: Kijk, het is niet onze fout. We doen wat de NAVO en Washington ons opdragen.’ “Dat is tot op bepaalde hoogte waar, maar zij hebben wel duizenden Oekraïense soldaten in de gehaktmolen gejaagd (..) en nu zijn ze verstoken van manschappen,” voegde Macgregor toe.

Oekraïne lid van de NAVO

De-escalatie lijkt voor Reznikov en veel westerse leiders geen optie. Zo blijkt ook uit de pogingen om Oekraïne door middel van dit conflict de NAVO in te rommelen. “Oekraïne en haar gewapende strijdkrachten zijn lid van de NAVO geworden. De facto en niet formeel,” zei Reznikov afgelopen vrijdag tegenover de BBC. “Want we hebben de wapens en we weten hoe we ermee om moeten gaan.” De minister is ervan overtuigd dat Oekraïne de langverwachte militaire voertuigen, zoals tanks en straaljagers, uiteindelijk aangeleverd krijgt.

Hij ziet zijn uitspraak dat Oekraïne ‘de facto’ lid is van de NAVO niet als controversieel, aangezien ‘het al een feit is’. “Ik weet zeker dat we in de nabije toekomst ook formeel lid van de NAVO worden.” Hij deed de dreiging van een Russisch antwoord af door een verdere verergering van het conflict te bagatelliseren.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, reageerde kortweg dat ook deze tanks zullen branden.

Conflict Rusland en NAVO

Nikolaj Patroesjev, secretaris van de Veiligheidsraad van Rusland en één van de hardliners achter president Vladimir Poetin, zei deze week dat de oorlog in Oekraïne geen clash is tussen Moskou en Kiev, maar een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO, vooral Engeland en de Verenigde Staten. “Uit angst voor direct contact drijven NAVO-instructeurs Oekraïense jongens een wisse dood tegemoet,” stelde hij. Ook merkte hij op dat westerse leiders niet het vermogen hebben om de situatie ten goede te veranderen, ook in hun eigen land, ‘aangezien ze al lang geen onafhankelijke figuren meer zijn’.

Cruciale NAVO-vergadering

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, waarschuwde begin december voor een ‘volledige oorlog’ met Rusland. “Als de dingen verkeerd lopen, dan kan het heel verkeerd gaan,” aldus de NAVO-chef.

Polen wilde al langer tanks sturen, maar alleen als andere landen dat ook zouden doen. De socialistische regering van Spanje wilde al eerder Leopard-tanks aan Oekraïne leveren, maar werd teruggeroepen. Duitsland, die als bouwer van de tanks de exportvergunning moet afgeven, houdt vooralsnog tegen dat dit daadwerkelijk gebeurt. Op 20 januari houden de NAVO-lidstaten een cruciale vergadering over onder andere wapenleveranties.

Het bewind van Oekraïne wil sinds de staatsgreep van 2014 al bij de NAVO, die momenteel bestaat uit 27 Europese landen, Canada, de Verenigde Staten en Turkije. Zowel Finland als Zweden vroegen in mei 2022 het NAVO-lidmaatschap aan en Oekraïne vroeg op 30 september om versnelde toetreding tot de militaire alliantie.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Randdebielen. Maar ja, er liggen veel waardevolle grondstoffen in de Oekraine en daar gaat het om. Zonder die grondstoffen zou de Oekraine van de wereldkaart geveegd mogen worden zoals elk conflictgebied waar geen belangrijke grondstoffen te vinden zijn.

GTRene

Monsters zijn het, gewetenloze, hopelijk slacht Rusland al die UN/VN debielen af.
UN = United Nazi's of VN Verenigde Nazi's

ze zijn der zelfs groot mee geworden, het is het kwaad, die personen/organisaties die dat monster gemaakt hebben en al die landen die daar aan mee hebben gewerkt.

Its all connected, they are the system, they created the system, they control the system.

sell it like sweets, they bite.

Cookies op deze website