Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 27 maart 2022

Vertrouwelijk UFO-rapport deels vrijgegeven

Redactie Blckbx
2022 03 26 UFO rapport 2 Cropped
06:45

De Amerikaanse regering heeft een vertrouwelijk rapport vrijgegeven waarin men uiteenzet wat de verschillende overheidsdiensten weten over UFO's, hoewel veel is zwartgelakt. Maar wat betekenen al die kruimels informatie over dit grootse onderwerp eigenlijk?

John Greenewald is de drijvende kracht achter The Black Vault, een website die vertrouwelijke overheidsdocumenten verzamelt, nadat deze zijn vrijgegeven. Deze week kreeg hij een vrijgegeven UFO-rapport toegestuurd, dat hij woensdag publiceerde.

In juni 2021 presenteerde de Office of the Director National Intelligence (ODNI) – een overkoepelend orgaan voor inlichtingendiensten – een openbaar rapport, waarin het uiteenzet wat men weet over de waarnemingen van UAP (unidentified aerial phenomena), zoals het verschijnsel tegenwoordig wordt genoemd. Hoewel hier door veel liefhebbers reikhalzend naar werd uitgekeken, stond er voor de ingewijde weinig opzienbarende informatie in.

Aan Congresleden werd echter een uitgebreidere versie overhandigd die meer gedetailleerde informatie bevatte en waarschijnlijk nooit geopenbaard zou worden. Dankzij een Mandatory Declassification Review (MDR) – vergelijkbaar met een wob-verzoek – van John Greenewald is dat rapport nu toch vrijgegeven.

Tussen de zwarte strepen

Het rapport blijkt inderdaad veel meer informatie te bevatten dan het al eerder gepubliceerde, openbare rapport. Maar veel hiervan is weggelakt. Toch is er wel nieuwe informatie uit te destilleren, hoewel het in vergelijking met wat er de laatste jaren al naar buiten is gekomen, niet heel spectaculair is.

Zo worden in de sectie And a Handful of UAP Appear to Demonstrate Advanced Technology twee interessante casussen beschreven. Tussen de zwarte strepen door is daar uit te halen dat een piloot van de marine bij hevige wind ‘moeite had om zijn vliegtuig in de lucht te houden’. Vervolgens staat er: ‘ … was … en zijn positie werd niet beïnvloed door de … ‘ In de volgende regel wordt gesproken over een ‘object’. Het suggereert dat de piloot een object waarnam dat stationair hing en niet beïnvloed werd door de sterke wind. In een ander incident wordt beschreven hoe de bemanning van een helikopter meerdere objecten waarnam.

De meest tot de verbeelding sprekende informatie is echter weggelakt. Er wordt namelijk beschreven en afgebeeld wat de meest en minst voorkomende vormen zijn van de UAP die worden waargenomen. Hier is echter alleen een heleboel zwart te zien.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


Brokjes informatie

Deze nieuwe kruimel is er één in een reeks van brokjes goedgekeurde informatie die het publiek de laatste jaren is toegeworpen, nadat er voorheen altijd werd gezwegen en ontkend. Dit proces begon in 2017, toen Leslie Kean in de New York Times een artikel publiceerde waarin zij drie casussen van UAP-waarnemingen beschreef en piloten hierover aan het woord liet. Tegelijkertijd en in samenwerking met Kean presenteerde voormalig inlichtingenofficier Luiz Elizondo drie video’s van die incidenten, die hieronder aan elkaar zijn gemonteerd.

Tekst gaat verder onder de video.

Aanvankelijk ontkende noch bevestigde het Pentagon de authenticiteit van de drie video’s, wat op zichzelf al opmerkelijk was. Maar in september 2019 kwam toch de bevestiging dat de video’s authentiek waren: “De drie video’s tonen unidentified aerial phenomena die onze militaire oefenterreinen binnendrongen,” zei een woordvoerder van de marine destijds.

Elizondo bleek aan het hoofd te hebben gestaan van het Pentagon-project Advanced Aerial Threat Identification Program (AATIP), waarvan het bestaan toen voor het eerst onthuld en officieel erkend werd. AATIP liep van 2007 tot 2012 en deed onderzoek naar UAP-waarnemingen. Het was voor het eerst in bijna vijftig jaar dat de Amerikaanse regering erkende dat het onderzoek deed naar het verschijnsel. In 1969 eindigde Project Blue Book, dat onderzoek deed naar waarnemingen van UFO's, zoals ze toen nog heetten. Maar volgens Allen Hynek, die er als wetenschappelijk adviseur bij betrokken was, werden geloofwaardige waarnemingen en getuigen juist in diskrediet gebracht door het project.

Halverwege 2020, toen de wereld in de ban was van corona, verklaarde astrofysicus Eric W. Davis, adviseur voor het Pentagon, tegen de New York Times dat er nog steeds onderzoeken lopen naar UAP én dat het Pentagon beschikt over ‘buitenwereldse voertuigen die niet op deze aarde zijn gemaakt’.

Vorig jaar bevestigde het Pentagon de authenticiteit van twee andere gelekte video’s. Voor de kust van San Diego filmde de marine een bolvormig object dat boven de zee zweeft en vervolgens in het water zakt. En in een andere video, ook gefilmd door marinepersoneel, zijn in de lucht boven een oorlogsschip stationair hangende, piramidevormige objecten te zien. Ook bevestigde het Pentagon de authenticiteit van de foto’s die piloten in 2019 aan de oostkust namen van UAP, waarvan hieronder een voorbeeld staat.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


En voormalig president Barack Obama deed een duit in het zakje, toen hij vorig jaar bij de ‘The Late Late Show with James Corden’ zei: “Er zijn beelden en verslagen van objecten in de lucht waarvan we niet precies weten wat ze zijn. We kunnen niet uitleggen hoe ze bewegen.”

Wat betekent deze openheid?

De relatieve openheid die de Amerikaanse regering de laatste jaren toont, heeft er in elk geval toe geleid dat het taboe rond het onderwerp is afgenomen. Decennialang werd iedereen die hierover sprak geridiculiseerd en voor gek verklaard. Dat stigma is er nu grotendeels af. Ook blckbx wijdde al eens een aanbevelenswaardige aflevering aan waarnemingen van piloten en de noodzaak van een centraal meldingssysteem hiervoor.

Optimisten zien in de transparantie en de opmerkelijke informatie die naar buiten is gekomen een geleidelijke openbaarmaking van alles wat de Amerikanen weten over UAP. De hoofden en harten zouden langzaam rijp gemaakt worden voor de onthulling dat we are not alone. De technologische inzichten die het onderzoek naar het verschijnsel heeft opgeleverd, zouden ten gunste komen van de gehele mensheid.

Maar anderen kijken juist met scepsis naar de recente openheid, nadat het onderwerp zo lang met geheimzinnigheid omgeven is geweest. Vooral omdat officiële kanalen vaak spreken over UAP in termen van dreiging (threat). Daarom vermoeden zij dat men voorsorteert op het creëren van het ultieme angstbeeld: een buitenaardse vijand. Met de wereldbevolking verenigd in een gemeenschappelijke angst zouden gemakkelijker allerlei transformatieve, ingrijpende processen geïnitieerd kunnen worden. Ook wordt er gesuggereerd dat elementen binnen de Amerikaanse regering de angst voor een buitenaardse vijand zouden willen misbruiken om de financiering van een Space Force – een militaire tak gericht op de ruimte – te rechtvaardigen.

Hoe het ook zij, we zullen het nauwlettend blijven volgen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: UAP UFO

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
stuqua

Je ziet geen warmte beeld van uitlaatgas of iets dergelijks. terwijl er met thermisce camera beeld is gemaakt. Is het dan de snelheid die het object al had bij binnentreden van de dampkring, zoals bij een meteoriet.

Cookies op deze website