Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 03 oktober 2022

VS noemen sabotage Nord Stream-leidingen ‘geweldige kans’

Redactie Blckbx
2022 10 03 Anthony Blinken Cropped
3:10

Terwijl de wereld steggelt over wie er verantwoordelijk is, noemt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken de sabotage van de Nord Stream-leidingen een ‘geweldige kans’.

Blinken deed zijn uitspraak vrijdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Canadese buitenlandminister Mélanie Joly. Voordat hij over deze ‘geweldige kans’ sprak, bagatelliseerde hij het belang van de leidingen. “Ik denk dat het belangrijk is om eerst duidelijk te maken dat deze pijpleidingen – dat wil zeggen Nord Stream 1 en 2 – op dat moment geen gas naar Europa pompten. Nord Stream 2 is nooit operationeel geworden, zoals bekend. Nord Stream 1 is wekenlang stilgelegd vanwege Ruslands bewapening van energie.”

“En uiteindelijk is dit ook een geweldige kans,” vervolgde hij even later. “Het is een geweldige kans om voor eens en voor altijd de afhankelijkheid van Russische energie te beëindigen en zo Vladimir Poetin de bewapening van energie – als middel om zijn imperiale plannen te bevorderen – te ontnemen.”

VS grootste leverancier aardgas

Blinken zei ook dat zijn land nauw samenwerkt met ‘Europese partners en landen over de hele wereld om ervoor te zorgen dat er genoeg energie is op de wereldmarkten’. “En we zijn nu de belangrijkste leverancier van aardgas aan Europa, om zo te helpen compenseren voor de olie of gas die het verliest als gevolg van de Russische agressie tegen Oekraïne,” voegde hij eraan toe.

Energietransitie

De uitschakeling van de Nord Stream-leidingen dwingt Europa om de energieconsumptie terug te dringen en haast te maken met de energietransitie, volgens Blinken. “Europa zelf heeft zeer belangrijke stappen gezet om de vraag te verminderen en tegelijkertijd naar manieren te zoeken om de overgang naar hernieuwbare energiebronnen voort te zetten.”

Karine Jean-Pierre, persvoorlichter van Witte Huis, sprak vorige week woorden van gelijke strekking: ”Dit maakt alleen maar duidelijk hoe belangrijk het is dat we samenwerken om alternatieve gasvoorraden naar Europa te krijgen, inspanningen te ondersteunen om het gasverbruik te verminderen en echte energieonafhankelijkheid te versnellen door over te schakelen op schone energie.”

‘Reparatie leidingen mogelijk’

Ondertussen zinspelen de Russen op herstel van Nord Stream 1 en 2. Hoewel het veel tijd en geld zal kosten, is het volgens energieminister Alexander Novak technisch mogelijk om de leidingen te repareren, meldde persbureau TASS zondag. “Dergelijke incidenten hebben zich nog niet voorgedaan. Uiteraard is het technisch mogelijk om de infrastructuur te herstellen, maar dat vergt tijd en de nodige middelen. Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke mogelijkheden zullen worden gevonden," zei hij.

"Vanaf vandaag gaan we ervan uit dat eerst moet worden uitgezocht wie het heeft gedaan,” zei Novak over de vraag wie er verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de explosies. “En we zijn ervan overtuigd dat landen die eerder bepaalde standpunten hebben ingenomen, daar een belang bij zouden kunnen hebben. Zowel de VS, als Oekraïne en Polen hebben aangegeven dat 'deze infrastructuur niet zal werken, en ze zouden daar alles voor doen'. En daarom is het belangrijk om het uit te zoeken.”

‘Belanghebbenden verantwoordelijk’

Poetin houdt de VS en het Verenigd Koninkrijk (‘Angelsaksen’) verantwoordelijk voor de sabotage van de Nord Stream-leidingen. “De Angelsaksen vinden sancties niet meer genoeg en zijn nu overgegaan tot ondermijning. Het lijkt ongelooflijk, maar het is een feit. Door explosies te veroorzaken op de internationale gaspijpleidingen van Nord Stream, die over de bodem van de Oostzee lopen, zijn ze feitelijk begonnen met de vernietiging van de hele energie-infrastructuur van Europa. Het is voor iedereen duidelijk wie er baat bij heeft. Degenen die profiteren, zijn natuurlijk verantwoordelijk,” zei hij vrijdag bij de officiële inlijving van vier betwiste provincies.

Zhang Meifang is consul-generaal voor China in Belfast, Noord-Ierland. Met een meme die zij vrijdag deelde op Twitter, houdt ook zij indirect de VS verantwoordelijk voor de explosies.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Uit humanitair oogpunt en met beroep op natuurrecht zijn sabotages
op fout amerikaans bezit te verwachten en uiteraard op bezit van de
bekende weffers.

Mab

Ik boycot al enige tijd de VS, ons gas komt niet uit de VS maar als: ik eet nog liever koud dan dat ik Yanks-aardgas zou gebruiken; oorlogzuchtig land. Rusland maakt misschien neit vrolijk, de VS maakt al jarenlang ronduit misselijk.

Cookies op deze website