Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 11 maart 2022

VS schakelen TikTok influencers in om publiek te voorzien van juiste informatie

Redactie Blckbx
2022 03 12 Tik Tokkers
03:43

Terwijl Russia Today en Sputnik worden geblokkeerd wegens het verspreiden van desinformatie, schakelt het Witte Huis influencers in om het publiek te voorzien van de juiste informatie. 30 TikTok-toppers – vaak met miljoenen volgers – zijn donderdagmiddag tijdens een Zoom-bijeenkomst ingelicht over de stand van zaken in Oekraïne. Zij weten nu precies welke informatie zij met hun volgers kunnen delen.

De Zoom-bijeenkomst werd geleid door Jen Psaki, persvoorlichter van het Witte Huis, en Matt Miller, een communicatieadviseur van de Nationale Veiligheidsraad, zo meldt de Washington Post. Zij lichtten de TikTokkers in over hoe de oorlog zich voltrekt en wat de Amerikaanse strategie is. Een geluidsopname van de bijeenkomst staat integraal op SoundCloud.

Hoofdpunten

Marcus DiPaola, één van de TikTokkers die bij de bijeenkomst was, vatte de briefing samen tot drie hoofdpunten. Als Rusland biologische, chemische of nucleaire wapens gebruikt, dan zal Amerika escalerende stappen nemen. Daarnaast zijn Russische soldaten niet blij met de invasie en dat heeft een negatief effect op de voortgang van Rusland in de oorlog. En tot slot gaf het Witte Huis aan de influencers mee dat Rusland deze oorlog niet gaat winnen, omdat er al zoveel is misgegaan, dat dat niet meer mogelijk is.

TikTok belangrijk in informatiestroom

TikTok is een sociale media app waarmee gebruikers video’s van maximaal een minuut lang kunnen maken en delen. Er worden vooral dans- en zangvideo’s mee verspreid door jongeren, maar de app wordt ook steeds meer gebruikt voor het delen van nieuws en het geven van commentaar.

Veel van de eerste oorlogsbeelden bereikten de wereld via TikTok. Sindsdien is de app voor veel mensen de belangrijkste bron van informatie over de situatie in Oekraïne. Het Witte Huis wil nu dus gebruikmaken van het enorme bereik dat sommige TikTokkers hebben.

Gezaghebbende bron

De functionarissen van het Witte Huis onderstreepten de belangrijke positie die de TikTok-toppers innemen met hun gigantische bereik. Rob Flaherty, directeur digitale strategie van het Witte Huis, zei tegen hen: “We erkennen dat dit een cruciaal platform is voor de manier waarop het Amerikaanse publiek het laatste nieuws te weten komt.” En daar voegde hij aan toe: “Dus we willen er zeker van zijn dat jullie beschikken over de laatste informatie van een gezaghebbende bron.”

Gen Z for Change

Om in kaart brengen wie de belangrijkste influencers zijn op TikTok, schakelde het Witte Huis de hulp in van Gen Z for Change. Dit is een non-profitorganisatie die sociale media gebruikt om het publieke debat te beïnvloeden. Het richt zich onder meer op COVID-19, klimaatverandering, systemische ongelijkheid, en ‘LGBTQIA+-kwesties’.

Op hun website melden zij: “We beïnvloeden het politieke debat door TikTok te overspoelen met boeiende progressieve inhoud, waarmee we meer bereik hebben dan onze tegenstanders. We promoten ook alleen kwesties, organisaties en onderwerpen die wij, als jonge progressievelingen, ondersteunen. We streven ernaar om het gesprek te verschuiven door meer jonge kiezers te betrekken bij progressieve ideologieën.”

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vrijheidskrijger

Non-profitorganisatie, beinvloeding en aangestuurd door de overheid. Dat is wat Psyops eigenlijk doet en dat is wat overheden doen....

ZOek de dialoog om tot een oplossing te komen en doe niet wat o.a in Irak en Afghanistan gedaan is o.l.v. Amerika.

Ook wij zijn er destijds (2002/2003) ingeluisd door onze regering! (Balkenende en JDH Scheffer). Ook destijds een politieke crisis en een kritische bevolking, net als nu.

Politiek is de oorzaak van oorlogen, de bevolking wil het niet. It's all about the money! (Grondstoffen en geopolitieke redenen).

Een veteraan.

Cookies op deze website