Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 28 februari 2022

Waarderingscijfers Biden kelderen

Redactie Blckbx
2022 02 28 Biden
02:59

Eén dag voor zijn eerste State of the Union-toespraak bereiken de waarderingscijfers voor de Amerikaanse president Joe Biden het laagste niveau sinds het begin van zijn presidentschap. Onvrede over de economie is de belangrijkste reden voor zijn afnemende populariteit. Ook twijfelen veel mensen aan zijn persoonlijke eigenschappen.

Slechts 37 procent van de Amerikanen is tevreden over Biden; 55 procent is ontevreden. De afgelopen zeventig jaar behaalden slechts twee presidenten zulke lage waarderingscijfers in aanloop naar hun eerste State of the Union-toespraak. Dat waren Donald Trump met 36 procent en Gerald Ford met 37 procent.

Van de ondervraagden die zichzelf als politiek onafhankelijk beschouwen, is slechts 30 procent tevreden. Onder republikeinen is de waardering het laagst met een schamele 10 procent. Maar zelfs binnen de Democratische Partij zegt 19 procent ontevreden te zijn over de president.

Slechte staat economie

De slechte staat van de economie is de belangrijkste oorzaak voor de lage waarderingscijfers van Biden. Maar liefst 75 procent van de ondervraagden omschrijft de toestand van de economie als ‘niet zo goed’ of ‘slecht.’ Drie keer zoveel mensen zeggen dat de staat van de economie is verslechterd (54 procent) in plaats van verbeterd (17 procent) sinds het begin van zijn presidentschap.

Van de ondervraagden zegt 59 procent serieus te lijden onder de torenhoge inflatie, die op het hoogste niveau staat sinds veertig jaar. 35 procent zegt er nu financieel slechter voor te staan dan voor het presidentschap van Biden; dat is twee keer zoveel als het aantal mensen (17 procent) dat zegt er nu financieel juist beter voor te staan.

Volgens de vorige Amerikaanse president Donald Trump heeft Joe Biden de economie het afgelopen jaar meer schade toegebracht dan de vijf slechtste presidenten uit de geschiedenis samen. Overigens kondigde Trump gisteren tijdens de jaarlijkse Conservative Political Action Conference (CPAC) aan zich verkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Persoonlijke eigenschappen

Uit de peiling blijkt ook dat mensen weinig vertrouwen hebben in de persoonlijke eigenschappen van hun president. 43 procent geeft aan dat Biden te vertrouwen is tijdens een crisis; 53 procent heeft dat vertrouwen niet. Slecht 36 procent vindt Biden een sterke leider; 59 procent ziet deze kwaliteit niet terug in hun president. En slechts 40 procent is van mening dat Biden mentaal scherp genoeg is voor het uitoefenen van zijn ambt; 54 procent denkt juist dat hij die mentale scherpte mist.

Peiling van ABC News en Washington Post

De peiling is uitgevoerd door Langer Research Associates, in opdracht van ABC News en de Washington Post. Aangezien dit links georiënteerde media zijn, zullen de waarderingscijfers voor Joe Biden in werkelijkheid waarschijnlijk nog lager zijn.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website