Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 08 september 2022

Zwitserland geeft ‘energieverspillers’ gevangenisstraf, boetes in Italië

Redactie Blckbx
2022 09 08 gevangenisstraf zwitserland
3:00

In Zwitserland kunnen mensen die hun verwarming te hoog zetten straks worden gestraft met drie jaar gevangenis. Ook Italië gaat over tot het sanctioneren van burgers die 'te veel' energie verbruiken.

De verplichting die EU-chef Ursula von der Leyen gisteren aankondigde voor Europese burgers om op piekuren minder energie te verbruiken, to flatten the curve, zou straks ook in Nederland weleens kunnen leiden tot het invoeren van strafmaatregelen voor burgers. In verschillende Europese landen is het straffen van ‘energiezondaars’ namelijk al aangekondigd en in gang gezet.

Drie jaar cel in Zwitserland

Zwitserland nam deze week de strengste regels aan. Zo mogen gebouwen die gasverwarmingssystemen gebruiken voortaan slechts tot 19 graden worden verwarmd, mag warm water slechts tot 60 graden worden verwarmd en zijn elektrische- en stralingskachels zelfs volledig verboden. De regels zijn vastgelegd in de federale wet op de nationale economische voorziening, waarnaar het ministerie van Economische Zaken (EAER) uitdrukkelijk verwijst in een officieel document dat in handen is van de Zwitserse krant Blick.

Afhankelijk van de ernst van de overtreding en de economische situatie van de persoon, zullen de boetes variëren van 30 tot 3.000 Zwitserse frank (30,78 euro tot 3.078 euro), terwijl mensen zelfs een gevangenisstraf van maximaal drie jaar kunnen krijgen.

Nutsbedrijven en grotere bedrijven kunnen nog zwaarder worden gestraft voor overtreding van de energierantsoeneringsregels.

Ondanks de uitgesproken autoritaire beperkingen zei Guy Parmelin, minister van Economie dat Zwitserland ‘geen politiestaat is’. Wel zei hij dat de politie ‘steekproeven’ zal uitvoeren om overtreders te betrappen. Zwitsers die de regels overtreden kunnen de politie aan de deur krijgen.

Of de verplichting om gebouwen tot maximaal 19 graden te verwarmen ook geldt voor de onderkomens van de EU, de World Health Organization (WHO), World Trade Organization (WTO) en al die andere internationale organisaties in het Zwitserse Genève, is niet bekend.

Hoge boetes in Italië

Ook de Italiaanse regering is van plan strenge verwarmingsvoorschriften uit te vaardigen, meldt het dagblad ‘Il Messaggero’. Het stookseizoen zal twee weken later beginnen, mogelijk in november. Bovendien mogen Italianen hun huis straks een uur minder lang verwarmen en geldt dan een maximumtemperatuur in huis van 19 graden.

Met deze maatregelen wil het land het komend jaar tot zes miljard kubieke meter gas besparen. In Rome zijn dergelijke voorschriften al sinds maart een feit: flats en openbare gebouwen mogen daar slechts tot maximaal 18 graden worden verwarmd. Soortgelijke regels zouden binnenkort voor heel Italië kunnen gelden; een ontwerp van de precieze regels moet tegen 15 oktober bij de EU-Commissie worden ingediend.

Steekproefsgewijze controles en toezicht op het nationale distributienet moeten ervoor zorgen dat de voorschriften worden nageleefd. In appartementsgebouwen moeten de beheerders de temperaturen van de radiatoren laag houden. Het is echter nog steeds onduidelijk wie de flats en huizen van Italianen op overtredingen moet controleren; deze taak zou aan de gemeenten kunnen worden overgedragen. Het is echter ook mogelijk dat er wordt vertrouwd op burgers die overtredingen van buren melden.

Volgens Italiaanse media zou het niet naleven van de voorschriften kunnen leiden tot hoge boetes: Niet-naleving van de verwarmingsvoorschriften kan worden bestraft met een boete van tussen 516 en 2.582 euro volgens een nog steeds geldende wet uit 2001. Als een verwarmingssysteem niet goed wordt onderhouden, kan dat volgens een EU-wet inzake energie-efficiënte gebouwen uit 2005 zelfs leiden tot een boete van maximaal 3.000 euro.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

ik heb even op de link geklikt.
De regels gaan alleen in in geval van ernstig gastekort.
Dat gastekort zou het hele land plat kunnen leggen, dus dan is het logisch dat iedereen een beetje zuinig aan moet doen.
Broodje aap verhaal dus.
Zwitserland kan zelf niet zoveel doen aan dat gastekort. Ze zijn geen lid van de NAVO of van de EU.
Wel hebben ze waterkrachtcentrales, wat een gedeelte van het energietekort op zou kunnen vangen.

GTRene

hm, zullen ze daar straks met hitte camera's huizen bespieden op warmte afgifte?
of wachten op de verraders van... als ze dan maar die foute 'leiders' bespieden en aanpakken/bestraffen, dan geen probleem met dat soort verraders ;-) laat dat creepy volk maar eens voelen wat ze ons bewust aandoen.

The Great Steal, The Great Robbery.
Kreeg van de week al een mail van men energie leverancier dat ze vanaf 1 oktober dit jaar de energie prijs van nu al dubbel, nog eens 3x verhogen, dus 600% totaal ten opzichte van wat we normaal al te veel betaalden zeg in 2019 met al hun belastingen. Ze maken ons arm om controle en nog meer macht over te krijgen.

Cookies op deze website