Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 11 mei 2022

22 procent van de jongeren dacht serieus aan zelfmoord tijdens laatste lockdown

Redactie Blckbx
2022 05 10 Zelfmoorgedachten jongeren3 Cropped
03:50

Tijdens de laatste lockdown had maar liefst 22 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar suïcidale gedachten. Andere mentale en lichamelijke klachten namen ook sterk toe. Een meerderheid voelde zich eenzaam en 8 procent gaf aan ‘(zeer) vaak’ last te hebben van hartkloppingen.

Dit blijkt uit het laatste kwartaalonderzoek van netwerk GOR (Gezondheidsonderzoek bij Rampen). Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende gezondheidsorganisaties, waaronder het RIVM. Ongeveer zesduizend jongeren tussen de 12 en 25 jaar vulden een vragenlijst in over de periode van december 2021 tot en met februari van dit jaar, toen Nederland in lockdown was.

In die periode dacht maar liefst 22 procent van de jongeren ‘er serieus over na om een einde aan hun leven te maken’. In het kwartaal daarvoor was dit al 9 procent. Vooral jongeren die al kampten met psychische klachten of eenzaamheid, hadden meer kans om serieus over zelfdoding na te denken. Andere mentale en lichamelijke klachten namen eveneens sterk toe. Een opvallend groot aantal jongeren (8 procent) heeft last van hartkloppingen.

Mentale en lichamelijke klachten

43 Procent van de jongeren had last van psychische klachten, zoals somberheid. Een meerderheid van de jongeren voelde zich eenzaam: 18 procent gaf aan zich ‘sterk eenzaam’ te voelen en 38 procent voelde zich ‘enigszins eenzaam’. En een meerderheid van 55 procent had last van stress.

Ook werd een meerderheid van de jongeren geplaagd door lichamelijke klachten. 58 Procent gaf aan ‘(zeer) vaak last te hebben van één of meer lichamelijke klachten’. Bij eerdere metingen was dit 41 procent (december 2021) en 40 procent (september 2021). De meest genoemde klachten zijn vermoeidheid (36 procent), prikkelbaarheid (22 procent), geheugen en/of concentratieproblemen (22 procent), hoofdpijn (21 procent) en slaapproblemen (21 procent).

Hartkloppingen

Opvallend is de sterke toename van het aantal jongeren dat zegt last te hebben van hartkloppingen. In de laatste meting gaf maar liefst 8 procent aan hier ‘(zeer) vaak’ last van te hebben. In de eerste twee metingen was dit nog maar 2 procent (september 2021) en 3 procent (december 2021).

Sterke toename huisartsbezoeken

De onderzoekers keken ook naar het aantal huisartsbezoeken in relatie tot suïcide en depressie. Hierin is een sterke stijging te zien. In het eerste kwartaal van 2022 lag het aantal huisartsbezoeken aangaande suïcide 37 procent hoger dan in dezelfde periode in 2019, toen er geen lockdowns waren. Het kan bij deze cijfers gaan om zelfmoordpogingen met en zonder dodelijke afloop en om suïcidale gedachten. Deze cijfers hebben bijna uitsluitend betrekking op 15- tot 24-jarigen.

Ook het aantal huisartsbezoeken voor depressie lag een stuk hoger. Zowel in 2021 als in 2022 bezochten jongeren hiervoor veel vaker een huisarts dan in de periode voordat er vrijheidsbeperkende maatregelen werden ingevoerd tegen het verkoudheidsvirus. In de eerste maanden van 2022 lag dit aantal 24 procent hoger dan in 2019, vergelijkbaar met 2021 toen het aantal ook al hoger was. Vrouwen en meisjes zijn hierin sterk oververtegenwoordigd.

Signaal voor beleidsmakers

De problemen voor jongeren stapelen zich op. Het aantal zelfmoorden steeg vorig jaar met 15 procent. Ook meldden zich vorig jaar 15 procent meer jongeren aan bij de ggz. En uit een langlopend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat van alle leeftijdsgroepen het levensgeluk van jongeren het hardst daalde tijdens de ‘coronapandemie’.

Als bijzonder hoogleraar crises, veiligheid en gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen werkte Michel Dückers mee aan het laatste kwartaalonderzoek. Tegen de Volkskrant zei hij dat het onderzoek een signaal aan beleidsmakers zou moeten zijn dat ze de mentale gezondheid onder jongeren ‘aanzienlijk hogere prioriteit moeten geven mocht het coronavirus weer oplaaien deze herfst’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

het levert meer regels op, meer stress, minder normaal als vanzelf enz.
stress... is niet goed voor het lichaam, ben der zelf ook gevoelig voor (stress gevoel, ook al weet ik beter), ook al sta ik erboven en doorzie ik het meeste wel, maar de laatste jaren word het voor mensen (HSP) wel lastiger kan ik je vertellen ;-) niet leuk wat die zieke geesten zoveel mensen aandoen en dat er zoveel in mee doen, het is zo enorm groot... kijk alleen eens naar al die partners van alleen het WEF al... dan komen nog al die andere corrupte wereldwijd opperende organiNa zi's.

Cookies op deze website