Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 05 april 2023

Australië haalt 'eindelijk' gevaarlijke COVID-prik AstraZeneca van de markt

Redactie Blckbx
2023 04 05 astrazeneca australie
2:20

Vanaf 20 maart mogen Australiërs niet meer geprikt worden met het vaccin van AstraZeneca tegen COVID. Hoewel autoriteiten al lang wisten dat het een hoger risico geeft op ernstige trombose werd er in Australië gewoon mee doorgeprikt.

Het federale ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat AstraZeneca, dat in Australië onder de merknaam Vaxzevria wordt verkocht, vanaf 20 maart niet langer beschikbaar is. Er mag vanaf die datum niet meer mee geprikt worden in Australië. Volgens het ministerie wordt AstraZeneca, vaker dan andere merken, in verband gebracht met trombose, een ‘zeer zeldzame maar ernstige bijwerking’ en werd daarom al langer aanbevolen om te vaccineren met Pfizer, Moderna of Novavax. Het vaccin van AstraZeneca kan volgens het ministerie naast bloedklonters in ‘zeldzame gevallen’ ook myocarditis en pericarditis veroorzaken, zo wordt vermeld op de website.

Professor Catherine Bennett, leerstoel Epidemiologie aan de Universiteit van Deakin, vertelde Daily Mail Australia dat ze al verwacht had dat het vaccin van de markt zou worden gehaald. "Het is eigenlijk alleen zo lang beschikbaar gebleven voor mensen die eerdere doses van AstraZeneca hadden en daarmee hun kuur wilden afmaken," zei Bennett. Toch gaf medicijnwaakhond TGA op 8 februari 2022 nog voorwaardelijke goedkeuring aan de AstraZeneca-boosterprik. Ook de primaire prik kon nog altijd genomen worden door mensen die dat graag wilden.

Al in 2021 besloten meerdere landen om te stoppen met het toedienen met het vaccin van AstraZeneca – dat werd ontwikkeld op de universiteit van Oxford – nadat in korte tijd meerdere mensen aantoonbaar overleden als gevolg van bloedklonters veroorzaakt door het vaccin.

Politicus Craig Kelly, van de United Australia Party (UAP), reageert opgelucht én boos op het bericht dat AstraZeneca verdwijnt. “Eindelijk hebben de ‘criminelen in pak’ AstraZeneca van de markt gehaald en is het vanaf 20 maart 2023 niet meer verkrijgbaar in Australië. Het narratief is ingestort.”

Hij waarschuwt de autoriteiten, die in Australië al die tijd zijn doorgegaan met het ‘gevaarlijke’ AstraZeneca, dat ze er wat hem betreft niet zo makkelijk vanaf komen. “Ze kunnen vluchten maar ze kunnen zich niet verbergen. Wat ze deden was misdadig. Neurenberg 2.0 wacht.” In Australië werd door de autoriteiten forse druk uitgeoefend op mensen om zich te laten vaccineren. Net als in Nederland en andere landen werden ongevaccineerden gediscrimineerd en buitengesloten.

In november 2022 maakte de Australische vaccinadviesgroep ATAGI bekend dat Australië geen toestemming zou geven voor het toedienen van COVID-boosters aan jongeren onder de dertig jaar, vanwege het verhoogde risico op myocarditis. Dat gold niet alleen voor AstraZeneca maar ook voor Pfizer, Moderna en Novavax.

Australië volgde daarmee het voorbeeld van landen als Denemarken en Zweden, die toen ook al waren gestopt met het vaccineren van de jongere bevolking tegen COVID-19 ‘omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen’.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Lam

FVD schrijft: ´Gisteravond heeft Robert F. Kennedy Jr. zich officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.
Het is verheugend om te zien dat Robert Kennedy Jr, die zijn eigen koers vaart en zich ondubbelzinnig durft uit te spreken tegen de farmaceutische industrie, zich nu actief mengt in de politieke strijd om het Witte Huis.´

Cookies op deze website