Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 04 april 2023

Ambtenaren ervaren twee keer vaker ‘long-COVID’ dan gemiddelde burger

Redactie Blckbx
2023 04 04 ambtenaren long covid
1:40

Long-COVID blijkt in Groot-Brittannië ruim twee keer vaker voor te komen bij ambtenaren dan gemiddeld bij de bevolking. Eind vorig jaar gaf 7,4 procent van de ambtenaren aan te kampen met langetermijneffecten van een COVID-besmetting tegen 3,3 procent van het grote publiek.

De Britse Civil Service publiceerde afgelopen donderdag de resultaten van een onderzoek naar long-COVID onder ambtenaren, meldt The Telegraph. In september en oktober 2022 vroeg de overheidsdienst ambtenaren of hun leven op dat moment werd beïnvloed door long-COVID – symptomen die na een COVID-besmetting langer dan vier weken aanhouden. Van de ondervraagde overheidsmedewerkers zei 7,4 procent dat ze langdurige symptomen hadden die hun dagelijks leven beïnvloedde.

Daarmee scoren ambtenaren fors hoger dan de gemiddelde Britse burger. Uit een vergelijkbare peiling van het statistiekbureau Office for National Statistics (ONS) uit dezelfde periode, kwam naar voren dat 3,3 procent van de Britten aangaf te kampen met langdurige COVID-symptomen die hun dagelijks leven beïnvloedden.

Boosdoener

Uit de donderdag gepubliceerde cijfers staat COVID genoteerd als de vierde belangrijkste oorzaak van langdurige ziekte onder Britse ambtenaren in het jaar tot maart 2022, na een slechte geestelijke gezondheid, problemen met het bewegingsapparaat en ‘andere’ problemen. COVID zou ook de grootste boosdoener zijn voor kortdurende ziekte, gedefinieerd als periodes van 20 werkdagen of minder dan 28 kalenderdagen. Bij 32,4 procent van de ziekmeldingen gaven ambtenaren een besmetting met COVID op als reden voor hun afwezigheid.

In totaal steeg het gemiddelde aantal werkdagen dat ambtenaren ziek thuis waren met 29,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, van 6,1 tot 7,9. Het ziekteverzuim op de ministeries liep sterk uiteen, van 2,5 dagen bij het ministerie van Internationale Handel tot 12,1 dagen bij het ministerie van Justitie. Uit het jaarlijkse ambtenarenonderzoek kwam naar voren dat 72,9 procent van de ambtenaren hun algemene lichamelijke gezondheid als goed, zeer goed of uitstekend beoordeelt.

Uit een grote studie, die eerder dit jaar in het British Medical Journal werd gepubliceerd, zou blijken dat de meeste symptomen van 'long-COVID' binnen een jaar verdwenen waren en dat het onwaarschijnlijk was dat een lichte ziekte tot ernstige of langdurige problemen zou leiden.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Ath

Long covid is een trigger voor iedereen met een, al dan niet lichte, hypochondrie. En dat er zo'n groot verschil is tussen ambtenaren en de rest van de bevolking staaft die veronderstelling. Bovendien kom je er als ambtenaar makkelijker mee weg. Een zzp-er of iemamd meteen tijdelijk contract laat het wel uit zijn hoofd om zoiets te claimen

en dat is allemaal ANGST !!!!!!
Het is heel makkelijk te verklaren: al die geprikten hun immuunsysteem is zo verzwakt dat de mensen meer vatbaar zijn voor en ernstiger ziek worden van een griepje. Diezelfde griep die zogenaamd 2 jaar ineens weg was omdat corona rond vloog. Alsof die virussen afspreken wie er nu aan de beurt is om de mensen te plagen :-D

Cookies op deze website