Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 21 februari 2022

Amerikaanse RIVM hield essentiële corona-data achter

Redactie Blckbx
2022 02 21 cdc
2:13

De Centres for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM, houdt al meer dan een jaar opzettelijk belangrijke corona-data achter. Dat doet het instituut mede om het draagvlak voor vaccinatie niet te ondermijnen, zo blijkt uit een rapport van de New York Times.

Uit het rapport blijkt dat de CDC sinds de uitrol van de vaccinaties veel gegevens verzamelde maar die vervolgens niet naar buiten bracht. Het gaat om data die het mogelijk had gemaakt om heel gericht bepaalde bevolkingsgroepen te beschermen of doorbraakinfecties op te sporen, zonder de hele bevolking en de economie aan strenge corona-maatregelen te onderwerpen.

Gedetailleerde informatie

Onder de gegevens die de CDC achterhield, bevindt zich gedetailleerde informatie over doorbraakgevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Ook belangrijke data over besmettingen, uitgesplitst naar leeftijd, ras en vaccinatiestatus, werden niet met belanghebbende instanties gedeeld.

Bang voor “verkeerde interpretatie”

Het overheidsbureau hield de data opzettelijk voor het publiek verborgen, zo blijkt uit de verklaring van Kristen Nordlund, een woordvoerster van de CDC. Tegenover de New York Times geeft ze onder andere als reden dat de informatie "verkeerd geïnterpreteerd" zou kunnen worden en "aarzeling om te vaccineren" had kunnen veroorzaken. Nordlund zegt verder dat de prioriteit van het agentschap “bij het verzamelen van gegevens is om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig en bruikbaar zijn”.

Data hadden Corona-crisis kunnen indammen

Door de informatie vrij te geven, had de CDC volgens de New York Times een belangrijke bijdrage kunnen leveren om de corona-crisis in te dammen. Veel van de achtergehouden informatie had instanties en functionarissen kunnen helpen om het verkoudheidsvirus gericht onder controle te krijgen. Gedetailleerde, actuele gegevens over ziekenhuisopnames naar leeftijd en ras hadden kunnen worden gebruikt om de bevolkingsgroepen met het hoogste risico te identificeren en te helpen.

Lees meer over: CDC Corona

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.