Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 03 mei 2022

Antistoffen aangemaakt door coronavaccins zijn besmettelijk, laat studie zien

Redactie Blckbx
2022 05 03 Antistoffen coronavaccins besmettelijk Cropped
02:10

Een recente studie laat zien dat antistoffen aangemaakt door coronavaccins besmettelijk zijn. Ongevaccineerde kinderen hebben aantoonbare hoeveelheden antistoffen in hun neus, afkomstig van hun gevaccineerde ouders. “Een nieuw mechanisme voor groepsimmuniteit,” volgens de onderzoekers.

De onderzoekers, onder leiding van immunoloog Ross Kedl van de Universiteit van Colorado, publiceerden de studie zondag als preprint. De resultaten wijzen erop dat antistoffen aangemaakt door coronavaccins via de lucht overdraagbaar zijn. Hoewel Kedl erkent dat het ‘provocatief’ is, is hij vooral enthousiast over de mogelijkheden die zijn ontdekking biedt: “Onze data leveren bewijs voor een nieuw mechanisme waardoor groepsimmuniteit zich kan manifesteren.”

Antistoffen worden uitgeademd

De voortdurende mondkapjesplicht bood de onderzoekers een unieke gelegenheid om na te gaan of antistoffen in druppels en/of aerosolen uitgeademd worden door gevaccineerde personen. Medewerkers in het laboratorium stelden aan het einde van de dag hun mondkapje beschikbaar voor onderzoek. Deze bleken inderdaad antistoffen te bevatten.

Met deze resultaten in de hand stelden de onderzoekers de hypothese op dat antistoffen in druppels en/of aerosolen kunnen overspringen van gevaccineerde op ongevaccineerde personen. Om hun hypothese te testen, namen ze neusmonsters af bij kinderen met gevaccineerde ouders. Het bleek dat hoe meer antistoffen de ouders in de keel hadden, des te meer antistoffen werden aangetroffen in de keelneusholte van hun kinderen. Bij kinderen van ongevaccineerde ouders werden geen antistoffen gevonden.

‘Nuttig voor ontvanger’

In hoeverre aangewaaide antistoffen voorkomen dat iemand besmet raakt met het coronavirus is nog niet duidelijk. Hedl verwijst naar een recente studie waaruit zou blijken dat kinderen van gevaccineerde ouders minder snel corona krijgen. “Het is verleidelijk om te speculeren dat de overdracht van antistoffen in aerosolen daaraan heeft bijgedragen,” zegt hij daarover. “Het lijkt redelijk om aan te nemen dat, als alle andere omstandigheden gelijk blijven, elke hoeveelheid overgedragen antistoffen nuttig is voor de ontvanger.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Antistoffen Vaccins

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Carin

Ik dacht dat ieder zijn lichaam zelf antistoffen moet aanmaken om beschermd te zijn . Zou Theo Schetters hier een keertje meer over kunnen vertellen.

BlackTulip

Zal er een onderzoek komen of diezelfde antistoffen ook diezelfde bijwerkingen kunnen veroorzaken?

Cookies op deze website