Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 18 mei 2022

Belgische artsen: ‘Vaccineren in apotheek onverantwoord vanwege bijwerkingen’

Redactie Blckbx
2022 05 18 belgische apotheken
2:20

De artsenbond BVAS klaagt de Belgische staat aan vanwege het wettelijk toestaan van coronavaccinatie in apotheken. ‘Apothekers kunnen niet omgaan met neurologische bijwerkingen, anafylactische schokken en immuniteitscomplicaties. Ook schendt de wet een aantal grondwettelijke rechten.'

Op 28 februari nam de Belgische regering een wet aan die apothekers machtigt om coronavaccins voor te schrijven en toe te dienen. Volgens BVAS, dat staat voor Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, is de wet echter in strijd met artikel 23 van de Belgische Grondwet. Dat artikel garandeert iedereen het recht op bescherming van de gezondheid. “Dit recht kan in gevaar komen als de vaccinatie uitgevoerd wordt door een zorgverstrekker, in casu de apotheker, die niet gekwalificeerd is om medische problemen ten gevolge van de vaccinatie op te sporen omdat hij of zij daarvoor onvoldoende opgeleid is,” aldus voorzitter dr. Luc Henry van BVAS. De artsenbond is mede daarom een gerechtelijke procedure gestart tegen de Belgische staat om de wet van gezondheidsminister Frank Vandenbroucke ongedaan te maken.

Anafylactische shock

"Alleen een arts is bevoegd om in te staan voor de zorgcontinuïteit bij een vaccinatie. Vaccinatie kan een anafylactische shock uitlokken. Daarnaast bestaat het risico op neurologische en immuniteitscomplicaties, koorts en asthenie. Vaccinatie is een medische akte waarvoor alleen artsen en verpleegkundigen voldoende opgeleid zijn", zegt de voorzitter van de artsenbond.

Verder meent BVAS dat het grondwettelijk recht op bescherming van de gezondheid ook in het gedrang komt als de vaccinatie wordt uitgevoerd door een zorgverstrekker die niet over de noodzakelijke infrastructuur beschikt om, onmiddellijk na de vaccinatie, nevenwerkingen of complicaties te behandelen. "Mogelijk komt hier ook artikel 22 van de Grondwet – het recht op bescherming van de privacy – op de helling te staan als de apotheker, door de aanwezigheid van andere cliënten, het medisch geheim niet kan waarborgen," stelt BVAS.

Belangenconflict

BVAS vecht de wet van minister Vandenbroucke ook aan omdat de apotheker het vaccin niet alleen mag voorschrijven, maar het ook mag toedienen. De apotheker wordt een ‘zelfvoorschrijver’ die er financiële belangen bij heeft om een product voor te schrijven. Het mogelijke belangenconflict dat hierdoor ontstaat, valt moeilijk te rijmen met het grondwettelijke artikel 23.

Daarnaast onderzoekt BVAS of de wet in strijd is met artikel 10 van de Grondwet, dat stelt dat alle Belgen gelijk zijn voor de wet. In tegenstelling tot apothekers, moeten de artsen de vaccins bestellen bij een apotheek of een vaccinatiecentrum, wat maakt dat er bij de voorbereidende stappen voor de vaccinatie sprake is van discriminatie tussen de beroepsgroepen van de apothekers en van de artsen, ten nadele van die laatsten.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Net als je hoopt dat het niet gekker gaat worden, hebben ze nog heel wat troeven in hun 'mouwen' zitten.
Vroeger hadden ze daar gespecialiseerde martelaars voor met een martel gereedschap koffertje...

Nu verkopen ze het als gezond en belangrijk, met een witte 'doctors' jas aan als ware het tandpasta... hun reclame via de MSM draait ondertussen op volle toeren, ja van die plaatjes met steeds dezelfde soort plaatjes.

Triangle

Opgepast blckbx, dit neigt naar misleiding, iets wat ik eerder verwachtte van de gevestigde journalistieke kanalen.
Jullie schetsen een vertekend beeld van de omzendbrief.
Wat mij vooral bijbleef van dhr. Henry's oproep was de verongelijkte en misprijzende toon: het is de taak van de arts en niet van de apotheker om te gaan injecteren. Op geen enkel moment bleek de gezondheid van de medemens de afgelopen jaren een hoofdbekommernis voor het Syndicaat, noch voor de Orde der Geneesheren, wel integendeel: zij steunen voluit de algemene vaccinatiedwang.
Schrijven dat ze begaan zouden zijn met bijwerkingen is gewoonweg onjuist!

Cookies op deze website