Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 21 maart 2022

CDC schrapt kwart van sterfgevallen door corona bij kinderen, wijt het aan codeerfout

Redactie Blckbx
2022 03 21 cdc schrapt kwart kinderdoden
4:00

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft tienduizenden sterfgevallen in verband met corona geschrapt, waaronder bijna een kwart van de sterfgevallen die het had vermeld bij kinderen onder de 18 jaar.

Het gezondheidsagentschap heeft de wijziging vorige week stilletjes doorgevoerd op zijn datatracker website. "Gegevens over sterfgevallen werden aangepast na het oplossen van een coderingsfout. Dit resulteerde in een daling van het aantal sterfgevallen in alle demografische categorieën," aldus de CDC op de site. Voor de wijziging zouden volgens de gezondheidsautoriteit 1.755 kinderen gestorven zijn aan corona. In de update heeft het agentschap 416 sterfgevallen onder kinderen geschrapt en meer dan 71.000 overlijdens in andere leeftijdscohorten. Hierdoor komt het totaal aantal sterfgevallen nu onder de 780.000 uit. De CDC heeft eerder in augustus 2021 het aantal sterfgevallen aangepast ‘na de vaststelling van een discrepantie in de gegevens’. Ook daarvoor werd het aantal coronadoden al een keer naar beneden bijgesteld.

Gebruikt door experts

De CDC vertrouwt op staten en andere jurisdicties om coronasterfgevallen te rapporteren en erkent op haar website dat de gegevens niet volledig zijn. Maar de statistieken worden vaak aangehaald door artsen en anderen wanneer ze aandringen op coronavaccinatie. Hieronder ook ‘experts’ en politici die vinden dat vrijwel alle kinderen zouden moeten worden gevaccineerd. Dr. Rochelle Walensky, de directeur van het CDC, haalde in november 2021 het dodentotaal van de tracker aan toen zij een deskundigenpanel opriep om haar eigen agentschap te adviseren om vaccinatie aan te bevelen voor alle kinderen van 5 tot 11 jaar oud.

Goed maar verontrustend nieuws

Dr. Alasdair Munro, een clinical research fellow voor pediatrische infectieziekten aan het University Hospital Southampton omschrijft de update van de tracker door de CDC voorlopig als 'geweldig nieuws'. Tegenover The Epoch Times zegt hij blij te zijn dat in één klap bijna een kwart van de pediatrische coronasterfgevallen is verdwenen. Maar Munro noemt het wel 'enigszins verontrustend dat deze gegevens in de VS op grote schaal worden gebruikt om beleid te sturen of te bepleiten.'

Publieke verontschuldiging

Sommige mensen roepen het CDC op om een publieke verontschuldiging uit te brengen of op zijn minst dergelijke updates aan te kondigen, vergelijkbaar met de manier waarop sommige lagere agentschappen het verlagen van hun dodentellingen duidelijk hebben gemaakt. "Het is schandalig om zo'n belangrijke fout stilletjes te vermelden", zei Jessica Adams, een voormalige regulatory review officer bij de Food and Drug Administration (FDA).

Ingewikkeld traject

Voormalig CDC-woordvoerder Glen Nowak merkt echter op dat de CDC-website aangeeft dat de gegevens geschat zijn en onderhevig aan verandering. "Het bijhouden en samenvatten van ziekte- en sterftegegevens is door de verschillen in gebruikte systemen heel ingewikkeld. De diverse manieren van verzamelen en rapporteren, de volledigheid en nauwkeurigheid van gegevens, hoe tijdig gegevens worden ingevoerd in databanken en worden gerapporteerd aan de CDC, maken het een ingewikkeld traject", meent Nowak. Wat volgens de voormalig woordvoerder ook meespeelt zijn de procedures die worden gebruikt om te bepalen of corona de primaire doodsoorzaak was, een bijdragende doodsoorzaak, of niet waarschijnlijk een bijdragende factor in iemands dood.

Maar volgens het CDC zelf had het daar dus allemaal niks mee te maken en ging het om een codeerfout.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: CDC Corona Vaccinatie

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website