Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 30 mei 2022

Coronavaccins kunnen immuniteit op lange termijn aantasten, suggereert studie

Redactie Blckbx
2022 05 30 Coronavaccins kunnen immuusysteem aantasten Cropped
03:10

Coronavaccins kunnen het vermogen van het lichaam aantasten om een belangrijk type antilichaam te produceren, waardoor de afweer van het immuunsysteem tegen gemuteerde virusstammen mogelijk wordt beperkt, zo suggereert een recente studie.

De studie is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld tijdens een gerandomiseerde controlestudie van Moderna voor zijn mRNA-vaccin tegen het coronavirus, die liep van juli 2020 tot maart 2021. Onderzoekers keken naar deelnemers die positief testten op het coronavirus tijdens de controlestudie, en vergeleken hoeveelheden van specifieke soorten antilichamen, uitgesplitst naar vaccinatiestatus en virale lading. Zij analyseerden gegevens van 1.789 personen, van wie 1.298 een placebo toegediend hadden gekregen en 491 het Moderna-vaccin. Een belangrijk type antilichaam werd veel vaker aangetroffen bij ongevaccineerden dan bij gevaccineerden.

Respons tegen nucleocapsideproteïne

De studie kijkt vooral naar de antilichaamrespons tegen de kern van het zogenaamde nucleocapsideproteïne van het virus, in plaats van naar de meer beperkte reactie op het spike-eiwit. Virusvarianten met gemuteerde spike-eiwitten zijn een punt van zorg geweest, omdat de immuniteit van gevaccineerden afhankelijk is van antilichamen die gericht zijn tegen het spike-eiwit van de oorspronkelijke variant.

Zoals verwacht varieerden de aangetroffen hoeveelheden anti-nucleocapside antilichamen op basis van de gemeten virale lading bij zowel de gevaccineerden als de ongevaccineerden: deelnemers met een hogere virale lading hadden ook hogere niveaus van neutraliserende anti-nucleocapside antilichamen.

Ongevaccineerden hebben meer antilichamen

Onderzoekers vonden echter ook een duidelijk verschil in de niveaus van anti-nucleocapside antilichamen tussen gevaccineerde en ongevaccineerde deelnemers, zelfs wanneer bij hen dezelfde hoeveelheid virale lading werd gemeten. Ongevaccineerde deelnemers die tijdens de studie besmet raakten, bleken aanzienlijk hogere niveaus van neutraliserende anti-nucleocapside antilichamen te hebben dan gevaccineerde deelnemers met een vergelijkbare virale lading.

Ongeveer 60 procent van de ongevaccineerde deelnemers die een zeer milde infectie doormaakten, met lage virale belasting, bleken anti-nucleocapside antilichamen te hebben, vergeleken met ongeveer 10 procent van de gevaccineerde proefpersonen.

Van de de deelnemers met een hogere virale lading ontwikkelde 71 procent van de ongevaccineerden anti-nucleocapside antilichamen, vergeleken met 15 procent van de gevaccineerden.

Van alle ongevaccineerden bij wie tijdens de proef het virus werd vastgesteld, had 93 procent meetbare niveaus van anti-nucleocapside antilichamen, vergeleken met slechts 40 procent van de ongevaccineerden.

Volgens Alex Berensen ontkracht deze studie een belangrijk argument dat voorstanders van de coronavaccins vaak aanhalen: “Voorstanders van vaccins beweren dat het gebrek aan antilichamen tegen de nucleocapside kan ontstaan, omdat mensen een corona-infectie sneller bestrijden als gevolg van de mRNA-injectie en dus een lagere virale lading hebben. In deze visie is de beperkte immuunrespons een kenmerk, geen fout – gevaccineerde mensen zijn minder ernstig geïnfecteerd en hoeven dus geen anti-nucleocapside antilichamen aan te maken. Deze studie maakt korte metten met die theorie.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Totale crap dat onderzoek. Richt je op recent en onafhankelijk onderzoek hiernaast!

Planet-X-

@Requin Heb je een onderzoek wat het tegendeel bewijst dan?

Cookies op deze website