Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 08 juli 2022

'COVID veroorzaakt geen myocarditis en pericarditis', blijkt uit Israëlische studie

Redactie Blckbx
2022 07 08 myocarditis niet door covid
2:50

Uit een grootschalige cohortstudie van Israëlische universiteiten onder 196.992 niet-gevaccineerde volwassenen bleek 'geen toename van gevallen van myocarditis en pericarditis' na besmetting met COVID. Het virus lijkt deze hartproblemen niet te veroorzaken.

Het is algemeen bekend dat vaccinaties met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna de hartziekten myocarditis en pericarditis kunnen veroorzaken. De aandoeningen staan zelfs op de bijsluiter van de producten als mogelijke bijwerking vermeld.

Maar lange tijd werd gedacht dat beide hartaandoeningen ook het gevolg konden zijn van een besmetting met het coronavirus. Uit de resultaten van een retrospectieve cohortstudie van 196.992 volwassenen na COVID-19-infectie in Israël blijkt dat dat hoogstonwaarschijnlijk is. “Onze gegevens suggereren dat er géén toename is in de incidentie van myocarditis en pericarditis bij patiënten die hersteld zijn van COVID-19 in vergelijking met niet-geïnfecteerde gematchte controles,” concluderen de onderzoekers van onder andere Tel Aviv University en Hebrew University of Jerusalem.

“Wij wilden de incidentie van post-acute COVID-19 myocarditis en pericarditis bestuderen,” zo stellen de wetenschappers in de samenvatting van het onderzoek, een retrospectieve cohortstudie van 196.992 volwassenen na COVID-19-infectie in Israël tussen maart 2020 en januari 2021. Vanaf dag 10 na een positieve PCR-test werd bij de groep het aantal diagnoses van myocarditis en pericarditis bepaald. De follow-up werd beëindigd op 28 februari 2021, met een minimale observatie van 18 dagen.

De 590.976 volwassenen in het controle cohort, met tenminste één negatieve PCR en geen positieve PCR, werden op leeftijd en geslacht gematcht. Aangezien het Israëlische vaccinatieprogramma op 20 december 2020 van start ging, werd de tijd-periode matching van het controlecohort achterwaarts berekend vanaf 15 december 2020.

Geen verhoogde incidentie

Negen post-COVID-19 patiënten ontwikkelden myocarditis (0,0046%), en bij elf patiënten werd pericarditis gediagnosticeerd (0,0056%). In het controlecohort hadden 27 patiënten myocarditis (0,0046%) en 52 patiënten hadden pericarditis (0,0088%). Leeftijd (aangepaste hazard ratio [aHR] 0,96, 95% betrouwbaarheidsinterval [CI]; 0,93 tot 1,00) en mannelijk geslacht (aHR 4,42; 95% CI, 1,64 tot 11,96) waren geassocieerd met myocarditis. Mannelijk geslacht (aHR 1,93; 95% CI 1,09 tot 3,41) en perifere vasculaire ziekte (aHR 4,20; 95% CI 1,50 tot 11,72) werden geassocieerd met pericarditis. Post COVID-19 infectie was niet geassocieerd met myocarditis (aHR 1,08; 95% CI 0,45 tot 2,56) of pericarditis (aHR 0,53; 95% CI 0,25 tot 1,13).

“We observeerden geen verhoogde incidentie van pericarditis noch van myocarditis bij volwassen patiënten die herstelden van COVID-19-infectie.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

Dank voor het artikel. heel interessant. Het lijkt er steeds meer op dat de mensheid flink belazerd is.
Jullie artikel heeft wel een titel die de geloofwaardigheid geen goed doet.
De conclusie van de studie is namelijk :
"Our data suggest that there is no increase in the incidence of myocarditis and pericarditis in COVID-19 recovered patients compared to uninfected matched controls. Further longer-term studies will be needed to estimate the incidence of pericarditis and myocarditis in patients diagnosed with COVID-19."
Dat is heel wat anders dan "COVID veroorzaakt geen myocarditis en pericarditis."

GTRene

Mooi.

Zal me dan benieuwen waar het verhoogde percentage bij de Gegenjecteerden dan wel door komt, zo vreemd dit en niemand lijkt het te weten... ;-) (sarcasm off)

Cookies op deze website