Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 15 september 2022

Denemarken stopt met prikken van mensen onder de 50 jaar

Redactie Blckbx
2022 09 15 Denemarken stopt3 Cropped
2:40

Denemarken maakte gisteren bekend dat het geen coronavaccins meer aanbiedt aan mensen onder de 50 jaar, ondanks dat het land een besmettingsgolf verwacht komende herfst en winter.

Eerder stopten de Denen al met het injecteren van kinderen en jongeren onder de 18 jaar. De Deense Gezondheidsautoriteit maakte gisteren bekend dat de nieuwe regels nog veel verder gaan. Volwassenen onder de 50 jaar krijgen geen prik meer aangeboden, tenzij ze ‘een verhoogd risico lopen’. Welke mensen tot deze categorie behoren, is nog niet gespecificeerd.

Volgens de gezondheidsautoriteiten is het niet nodig om mensen onder de 50 jaar opnieuw te injecteren:

"Het doel van het vaccinatieprogramma is ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden te voorkomen. Daarom zal aan mensen die het grootste risico lopen om ernstig ziek te worden een herhalingsvaccinatie worden aangeboden. Het doel van de vaccinatie is niet om besmetting met COVID-19 te voorkomen, en mensen onder de 50 jaar krijgen daarom momenteel geen boostervaccinatie aangeboden.

"Mensen onder de 50 lopen in het algemeen geen bijzonder hoog risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Bovendien zijn jongeren onder de 50 jaar goed beschermd tegen ernstige ziekte door COVID-19, aangezien een zeer groot aantal van hen reeds gevaccineerd is en eerder met COVID-19 besmet is geweest, en er bijgevolg een goede immuniteit bestaat onder dit deel van de bevolking."

Corona beter dan vaccin?

De gezondheidsautoriteiten zeggen niet expliciet dat de mogelijke risico’s van de mRNA-injecties niet opwegen tegen de vermeende voordelen. Toch klinkt die boodschap impliciet door, want de gezondheidsautoriteiten zeggen ook het volgende: “Wij verwachten dat veel mensen in de herfst en winter met COVID-19 zullen worden besmet.” Dat betekent dus dat men deze radicale koerswijziging niet inzet omdat corona voorbij is, maar omdat men kennelijk van mening is dat mensen beter corona kunnen oplopen dan dat ze opnieuw geïnjecteerd worden met een mRNA-vaccin.

In Nederland kan iedereen vanaf 12 jaar zich laten injecteren met een mRNA-booster.

Uitzonderingen

Zoals gezegd geldt de prikstop niet voor risicogroepen, want ‘mensen jonger dan 50 jaar die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van COVID-19 zullen ook vaccinatie aangeboden krijgen’. Voor de start van de vaccinatiecampagne maken de gezondheidsautoriteiten bekend wie hiervoor in aanmerking komt.

Ook personeel in de gezondheids- en ouderenzorg en in bepaalde delen van de sociale dienstverlening kunnen een uitnodiging verwachten, evenals familieleden van personen die een verhoogd risico lopen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Vaccins Vaccinatie Denemarken mRNA

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

"aangezien een zeer groot aantal van hen reeds gevaccineerd is"

Doel bereikt? Weer een plaatsgenoot onverwacht overleden, 57 jaar, geen voorgeschiedenis, volledig geïnjecteerd. Wanneer was de laatste gifspuit ronde?

Natuurlijke-immuniteit

“Het doel van de vaccinatie is niet om besmetting met COVID-19 te voorkomen”,

Geeft Denemarken hier niet het antwoord op de vraag van de Raad van State waarom het coronatoegangsbewijs
niet in de gereedschapskist zit?

Met een te volle gereedschapskist is het niet makkelijk lopen.

Cookies op deze website