Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 07 april 2022

Duits parlement zegt resoluut ‘nein’ tegen vaccinatieplicht

Redactie Blckbx
Duits parlement nein
2:30

Het Duitse parlement heeft donderdag een forse tik uitgedeeld aan gezondheidsminister Karl Lauterbach en bondskanselier Olaf Scholz. Hun wetsvoorstel om iedereen in Duitsland boven de zestig verplicht te laten vaccineren tegen corona, werd met een grote meerderheid weggestemd.

Met 378 stemmen tegen, 296 stemmen voor en negen onthoudingen gaven de Duitse parlementariërs een duidelijk signaal aan de regering dat het wat hun betreft klaar is met de pogingen om vaccinatiedwang wettelijk te verankeren. Ook voor de motie om voorbereidingen te treffen voor een eventuele latere Impfpflicht, ofwel vaccinatieplicht, werd namelijk geen meerderheid gevonden. Toen Aydan Özuguz (SPD), vicevoorzitter van het parlement, de uitslag aankondigde, ging er een luid gejuich op in de plenaire vergadering.

Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach reageert bezorgd op het afketsen van de vaccinatieplicht: "Het is een zeer belangrijk besluit, want nu zal de strijd tegen corona in de herfst veel moeilijker worden”, tweette hij rond het middaguur.

Bittere pil voor socialisten

Het wetsvoorstel was afkomstig van leden van de SPD, de Groenen en de FDP. Zowel gezondheidsminister Karl Lauterbach (SPD) als bondskanselier Olaf Scholz (SPD) drongen aan op een vaccinatieverplichting in Duitsland. Voor beide sociaaldemocraten is het afschieten van hun wetsvoorstel een bittere pil om te slikken.

Lange gezichten bij de Groenen

Parlementslid Emilia Fester van de groene partij toonde weinig begrip voor het besluit. Tijdens het eerste oriënterende debat in maart had zij voor ophef gezorgd nadat zij tegenstanders van vaccinatie de schuld had gegeven van het feit dat zij als jongere twee jaar lang niet had kunnen uitgaan of op vakantie was gegaan. Later bleek dat ze in 2020 toch op vakantie was gegaan. Vandaag schreef zij op Twitter dat Duitsland een nieuwe 'coronawinter' tegemoet gaat.

Haar fractiegenoot Janosch Dahmen, die zich intensief had ingezet voor verplichte vaccinatie, waarschuwde voor de gevolgen van het besluit. Het gezondheidsrisico 'voor kwetsbare en oudere mensen is nog steeds zeer hoog en de last voor gezondheidswerkers zeer zwaar'.

'Fascisten in de Reichstag'

Het SPD-parlementslid Joe Weingarten veroorzaakte nog meer controverse. Hij beschuldigde de CDU ervan de schuld te dragen voor het feit dat voor het eerst sinds 1945 de 'fascisten in de Reichstag' weer juichten. Hij zinspeelde duidelijk op het luide applaus van de AfD-parlementsfractie na de bekendmaking van de uitslag.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website