Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 04 augustus 2022

Duitsland legt bevolking in de herfst opnieuw coronamaatregelen op

Redactie Blckbx
Lauterback alts
4:00

De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach heeft besloten dat mondmaskers en testen in de herfst weer verplicht kunnen terugkomen in Duitsland. Als de situatie daarom vraagt, sluit hij zelfs gedeeltelijke lockdowns niet uit.

Terwijl in Frankrijk en Oostenrijk de laatste coronaregels deze week werden afgeschaft, kondigde Lauterbach gisteren een vers pakket ‘beproefde’ maatregelen af, dat per 1 oktober in zal gaan. Met maskers, testen en in het uiterste geval zelfs het opnieuw sluiten van de horeca- sport- en cultuursector moet Duitsland in het najaar opgewassen zijn tegen een eventuele nieuwe golf van het ‘gevreesde’ virus.

"De regels zullen niet iedereen bevallen. Maar helaas zullen we ze nodig hebben," aldus Lauterbach.

Volgens het dictaat mogen de Duitse deelstaten straks in bars, restaurants, bioscopen, theaters, andere cultuurinstellingen en sportgelegenheden opnieuw een maskerplicht instellen. Die geldt dan alleen voor ongevaccineerden, die zich niet hebben laten testen en geen bewijs van genezing kunnen laten zien. Wie een negatieve test, een bewijs van genezing of vaccinatiebewijs van maximaal drie maanden oud kan tonen, hoeft geen masker op.

Maskerplicht op scholen

De deelstaten krijgen ook de bevoegdheid om op scholen een maskerplicht in te stellen, voor kinderen vanaf groep vijf. ‘Maar alleen als dat nodig is om fysiek onderwijs te kunnen blijven geven’, zei minister van Justitie Marco Buschmann gisteren. ‘En alleen als er heel veel leraren ziek zijn’, voegde hij eraan toe. Dat laatste lijkt echter een gegeven, aangezien de quarantaineplicht niet verdwijnt voor mensen die positief testen op het virus en het verzuim onder leraren om die reden al lange tijd hoog is.

In principe laat het ontwerp ook hardere maatregelen toe. Daartoe moet de regering echter eerst een ‘epidemie van nationale omvang’ vaststellen. De deelstaten kunnen dan maatregelen invoeren zoals verplicht afstand houden in de openbare ruimte, de verplichting om overal een bewijs van vaccinatie, herstel of een negatieve test te tonen om binnen te mogen (3G), het beperken of afgelasten van grote evenementen en zelfs het beperken of sluiten van activiteiten in de gastronomie, overnachtingsmogelijkheden of handel.

Indien het functioneren van de gezondheidszorg of kritieke infrastructuren wordt bedreigd, kunnen de deelstaten nog strengere maatregelen nemen. Bijvoorbeeld de verplichting voor iedereen om een ademhalingsmasker te dragen bij binnen- én buitenevenementen als daar geen afstand van 1,5 meter kan worden gehouden – of het verbieden van religieuze bijeenkomsten.

Ook tests voor mensen met 3 prikken

‘De opgelegde regels zullen de restauranthouders en de cultuursector wederom hard treffen," moppert BILD, dat aangeeft dat de masker- of testverplichting ook zal gaan gelden voor veel mensen die nu al drie keer geprikt zijn. “Probleem is dat de vierde vaccinatie in Duitsland tot nu toe alleen mogelijk is voor mensen boven de zestig en medisch personeel. Miljoenen mensen, die nu drie keer geprikt zijn, zullen zich dus in de herfst verplicht moeten laten testen om een restaurant of theater te kunnen bezoeken,” aldus BILD.

BILD zegt verder dat de beperkingen een enorme last zullen zijn voor een sector die toch al nauwelijks personeel heeft. “Hoe moeten restauranthouders omgaan met deze extra werklast? En hoe weet men wie in het publiek zijn masker mag afzetten omdat hij een negatieve test bij zich heeft?” In feite gaat de culturele sector terug naar de oude 3G-regeling, die door de Raad van Deskundigen van de Duitse regering ondoeltreffend werd bevonden, zegt BILD.

De krant vindt daarnaast dat de quarantaineplicht eigenlijk had moeten verdwijnen. "Die zorgt namelijk voor massale afwezigheid van personeel."

Ook vanuit de medische wereld word erop aangedrongen dat de quarantaineregels worden opgeheven. Zoals de broer van bondskanselier Olaf Scholz, Jens Scholz, hoofd van het universitair ziekenhuis in Schleswig-Holstein. “Wie ziek is moet thuisblijven, wie zich gezond voelt moet aan het werk gaan,” zei Scholz eind juli. Gezondheidsminister Lauterbach weigert echter om de quarantaineregels te veranderen.

De voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie BDA, Steffen Kampeter, zei vandaag dat 'buitensporige lasten voor werkgevers, werknemers en klanten moeten worden uitgesloten'. "Volledige lockdowns en schoolsluitingen mogen dit jaar in geen geval worden toegestaan," voegde hij eraan toe.

Er zijn ook partijen die kritiek hebben omdat ze de maatregelen niet ver genoeg vinden gaan. “De mogelijkheid om maskers verplicht te stellen bij grote aantallen besmettingen op middelbare scholen is inderdaad toe te juichen,” zei de voorzitter van de lerarenvereniging, Heinz-Peter Meidinger, tegen het Redaktionsnetzwerk Deutschland. "Het is echter absoluut onbegrijpelijk dat op de lagere scholen geen maskerplicht kan worden opgelegd.”

'Maatregelen werken niet'

Een groep Duitse artsen en andere deskundigen publiceerde deze week een verklaring waarin ze stellen dat er helemaal geen dreiging meer uitgaat van COVID-19. Ze roepen op tot ‘een terugkeer naar de wetenschap’.

Bovenaan de lijst van auteurs staat dr. Thomas Voshaar, hoofdgeneesheer van het Long- en Thoraxcentrum Moers en voorzitter van de Vereniging van Pneumologische Klinieken.

De artsen en deskundigen willen met hun verklaring ‘de angst verminderen door feiten te benoemen’ en ‘effectief handelen mogelijk maken’. “De regering is niet in staat een pandemie door respiratoire virussen te beheersen door middel van controle en toezicht,” menen de artsen. “Studies hebben aangetoond dat lockdowns en maatregelen niet het gewenste effect hebben,” aldus Voshaar. “De verantwoordelijkheid moet aan de burgers zelf gelaten worden. Het louter ‘opleggen’ van overheidsmaatregelen helpt de burgers niet om zichzelf te beschermen.”

De deskundigen stellen dat COVID als een ernstige en ook levensbedreigende ziekte met longontsteking in ziekenhuizen praktisch niet meer voorkomt. “Het klinisch beeld is aanzienlijk veranderd, omicron-infecties zijn niet vergelijkbaar met alfa-, bèta- of delta-infecties. Bovendien is er nu ervaring opgedaan met de behandeling van ernstige vormen van de ziekte."

De maatregelen in Duitsland zijn van toepassing van 1 oktober 2022 tot en met 7 april 2023.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Rpr

Zal hier ook wel weer terugkomen. Zit in de gereedschapskist heb ik gehoord.

Requin

Hoe bestrijd je een ziekte die alleen bestaat in het hoofd van een aantal wefsekteleden?
Wel trek zelf je conlusie als je nog moet denken of trek meteen je...

Het is van levensbelang!

Cookies op deze website