Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 16 juni 2022

Hugo de Jonge niet vervolgd voor bedreigen ongevaccineerden

Redactie Blckbx
2022 06 16 hugo niet vervolgd
1:40

Het Openbaar Ministerie gaat Hugo de Jonge niet vervolgen voor het uiten van dreigende taal richting ongevaccineerden. De voormalig coronaminister deed uitspraken als ‘we weten vrij goed, per postcode waar de ongevaccineerden wonen’. Veel mensen voelden zich hierdoor bedreigd.

De Jonge deed zijn uitspraken vorig jaar november tijdens een debat in de Eerste Kamer, in een tijd dat ongevaccineerden erg onder vuur lagen in de samenleving. Veel ongevaccineerde mensen voelden zich dan ook bedreigd door de uitspraken en deden aangifte tegen de minister. Ook veel andere mensen vonden dat De Jonge met zijn uitspraken veel te ver ging en dat hij medeverantwoordelijk was voor het creëren van een tweedeling in de maatschappij.

Het besluit van het Openbaar Ministerie om Hugo de Jonge niet te vervolgen liet maar liefst vijf maanden op zich wachten. Enkele dagen geleden stuurde initiatiefnemer van de massa-aangifte Mordechai Krispijn via de advocaat een sommatie naar het OM met de eis om snel te reageren. Dat heeft blijkbaar geholpen, want vandaag was er ineens de uitspraak.

De Jonge wilde ‘in gesprek'

Justitie stelt dat De Jonge geen strafbaar feit heeft gepleegd. Het OM concludeert dat de minister alleen aangaf ‘in gesprek te willen met weigeraars om hen op vrijwillige basis alsnog voor vaccinatie te laten kiezen’. Er is volgens het OM dan ook geen sprake van aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen ongevaccineerden.

Ook is er volgens het OM geen sprake van bedreiging, omdat er daarvoor sprake moet zijn van ‘een redelijke vrees voor een misdrijf’. Dat zou in dit geval nergens uit blijken. “Dat er mensen zijn die zeggen zich bedreigd te voelen, is geen juridische maatstaf”, aldus het Openbaar Ministerie.

‘Duidelijk verzonnen namen’

Volgens de initiatiefnemers sloten meer dan 69.000 mensen zich aan bij de aangifte tegen De Jonge, maar het OM stelt dat onvoldoende is aangetoond dat hun gegevens kloppen. Uit een steekproef zou blijken dat er ‘duidelijk verzonnen namen’ tussen de aanmeldingen zaten. Daarom ziet justitie de aangifte als ‘één aangifte met een groot aantal steunbetuigingen'.

Mordechai Krispijn zal later vandaag via zijn Telegram en Facebook een reactie geven op de uitspraak. Hij zegt samen met de advocaat en natuurlijk met alle medeondertekenaars de vervolgstappen te gaan bepalen.

Crowdfunding: live-registratie van het boerenprotest op 22 juni a.s.
Doneer
22 06 15 boerenprotest crowdfunding

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Het OM is dus ook besmet. (niet verrassend) Wat zou er gebeuren als de ongevaccineerden zouden zeggen tegen de Jonge we weten waar je woont. Denk dat het dan wel als een bedreiging wordt opgevat en dat ze dan meteen vervolgd worden. Meten met twee maten is wat vandaag de dag het nieuwe normaal is.

Cookies op deze website