Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 16 september 2022

Kabinet draait, wil 'discriminerende' en 'nutteloze' coronapas toch weer gaan inzetten

Redactie Blckbx
2022 09 16 ctb
3:00

Vanavond werd bekend dat het kabinet tóch de mogelijkheid wil openhouden om het coronatoegangsbewijs (CTB) dit najaar opnieuw in te voeren. Op sociale media ontploffen mensen bijna van woede. ‘De coronapas is geen laatste redmiddel, het werkt aantoonbaar niet.’

Het kabinet geeft aan toch weer te overwegen om het CTB in de gereedschapskist op te nemen, op verzoek van ondernemers en instellingen in de cultuur- en evenementenbranche. Zij zouden de coronapas als ‘laatste redmiddel’ zien, als sluiting dreigt bij een opleving van het virus. Uit het sectorplan van Koninklijke Horeca Nederland zou echter blijken dat de branchevereniging de coronapas juist absoluut níet meer terug wil. Welke ondernemers en instellingen de pas graag zien terugkeren, maakt het kabinet niet duidelijk.

De coronapas werd afgelopen voorjaar weggestemd door een meerderheid van de senaat, waarna het kabinet de optie ook uit de nieuwe wetgeving haalde. Het wegstemmen was niet zonder reden. Niet alleen zorgde het middel volgens veel mensen voor een enorme splijting in de samenleving en het discrimineren van ongevaccineerde Nederlanders, ook was al gebleken dat het middel geen enkel nut of effect had gehad.

Spatschermen en looproutes

Maar in diverse nieuwe sectorplannen is de coronapas nu toch opnieuw opgenomen. Het kabinet besloot vrijdag dat voortaan gewerkt zal worden met plannen waarbij branches stapsgewijs (preventie)maatregelen moeten nemen, om het land zoveel mogelijk open te houden. Die plannen lopen uiteen van spatschermen en looproutes als het virus weinig problemen geeft, tot mondkapjes en een coronapas (3G) in het slechtste scenario in een aantal sectoren. Ook cafés en discotheken moeten daaraan geloven, zo eist het kabinet.

Het coronatoegangsbewijs kan helpen om algemene sluiting van winkels, theaters en kroegen te voorkomen, zegt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) in een toelichting. "Sommige sectoren zeggen het keihard nodig te hebben om open te blijven, ze vragen er zelf om als alternatief voor sluiting. Dus ik zal me daar hard voor maken.”

Kritiek barst los

Onmiddellijk na het bekend worden van de draai van het kabinet inzake de coronapas, barste op sociale media de kritiek los.

“Beste mensen. De coronapas is geen ‘laatste redmiddel’, het werkt aantoonbaar niet,” aldus hoogleraar Maurice van de Bosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG in Amsterdam.

Volgens dr. Jona Walk heeft niemand de coronapas nodig. “Er is geen enkele medische of wetenschappelijke onderbouwing voor. Niet nu en niet bij een volgende coronavariant. Een wet die het CTB mogelijk maakt is een wet die ongegrond mensen uitsluit. Immoreel en onrechtvaardig,” zegt zij in een tweet.

Fractievoorzitter Wybren van Haga van BVNL noemt het van stal halen van de coronapas een ‘absolute no-go’. “Nooit meer coronadiscriminatie en dus nooit meer een coronapas. BVNL zal zich hier met hand en tand tegen verzetten.”

Volgens huisarts Els van Veen is de coronapas ‘een schaamlap om te verhullen dat er sinds het begin van de pandemie niet is geïnvesteerd in extra handen aan het bed.’ “De coronapas splijt onze samenleving tot in de vezels en verscheurt vriendschappen en relaties. Kabinet: stop hiermee.”

"Neen. Werkt aantoonbaar niet," tweet ondernemer Hans van Tellingen. "99% horeca- en evenementensector wil het niet. WHO zegt dat de epidemie voorbij is."

Data-analist Daniël van der Tuin wijst er nog eens fijntjes op dat de ontwikkeling van ‘het burgeruitsluitingssysteem’, zoals hij de coronapas noemt, door het kabinet al in april 2020 in gang is gezet, slechts een maand na het uitroepen van de ‘pandemie’.

'Steun coronapas zal toenemen'

Maar minister Adriaansens trekt zich van alle kritiek niets aan en denkt juist dat de parlementaire steun voor de coronapas zal toenemen nu sectoren en werkgeversorganisaties er naar verluid zelf om zouden vragen. "Cultuurinstellingen en evenementenorganisatoren zeggen: help ons, we hebben dat nodig. Daarom bekijken we opnieuw het draagvlak hiervoor in de Kamer. Het gaat dan om de 3G-variant, die geeft een groen vinkje als je negatief getest, genezen of gevaccineerd bent, of 1G, iedereen testen dus."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
B.Schouten.

Ze verzinnen gewoon iets zoals " De horeca vraagt om een Coronapas....." om tóch hun wil door te drukken. Het is een smerig en achterbaks misselijk groepje mensen die in onze regering zitten en dat moet afgelopen zijn.

ML

"Welke ondernemers en instellingen de pas graag zien terugkeren, maakt het kabinet niet duidelijk. '
Dat kunnen ze ook niet want ze zijn het zelf. Totalitair regime is reeds aanwezig. Onthoudt één ding, ze lappen de wet aan hun laars of passen die naar eigen goeddunken aan. Conclusie: de wetten gelden niet voor hen dus waarom zouden die wetten voor ons nog gelden???? Mensen pas je houding aan en bereid je voor. Wacht niet totdat het digitale geld ingevoerd is maar doe het nu. Nooit gedacht dat de Nederlandse regering de vijand zou worden maar we kunnen er niet meer omheen.

Cookies op deze website