Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 13 mei 2022

Kamerdebat over aannemen spoedwet was één groot toneelspel

Redactie Blckbx
2022 05 13 voor debat coronawet
2:50

Wie in 2020 met de billen dichtgeknepen naar het Kamerdebat zat te kijken, waar werd gesproken over het al dan niet afnemen van grondrechten via de coronaspoedwet, had dat niet hoeven doen. Het aannemen van de omstreden wet was voor het debat al ‘geregeld’ met de oppositie, blijkt uit wob-documenten.

Het debat in de Tweede Kamer, waar het ging om het al dan niet rigoureus inperken van de vrijheden van de Nederlandse bevolking, was niet meer dan een toneelspel, blijkt uit onderzoek van data-analisten Daniël van der Tuin en Cees van den Bos.

Het aannemen van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, zoals de spoedwet officieel heet, was voor het debat al met de oppositie ‘via handjeklap’ geregeld in de ‘achterkamertjes’.

Een e-mail van 25 september 2020 begint met: “Hierbij de stukken die naar Hugo zijn gegaan."

En vervolgt: "Afgesproken in de coalitie is dat de stukken maandagmiddag naar de [Tweede Kamer] worden verzonden. Dinsdagmiddag overleggen de vier coalitiewoordvoerders met die van PvdA, SGP en GroenLinks. Gemikt wordt op plenaire behandeling in de week van 6, maar waarschijnlijker is 13 oktober. De afgelopen weken is gedeald over een aantal amendementen (meer parlementaire betrokkenheid, alternatief voor muizengaatje, verpleeghuizen, verlenging van de wet) en als dat allemaal goed loopt, dan verkrijgt het wetsvoorstel na amendering een ruime meerderheid, mogelijk doet naast de bovengenoemde drie ook 50Plus mee.”

Uitslag op voorhand al bekend

De uitslag van het debat was op voorhand al bekend bij het ministerie van VWS. De stemmingsuitslag laat zien dat de PvdA, SGP, GroenLinks én 50plus inderdaad voor stemden.

Van der Tuin: "Met deze kennis heeft het een hoge amusementswaarde om het debat van 7 oktober 2020 nog eens terug te kijken."

Het debat vond plaats op 7 oktober 2020. Bij aanvang maakt toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) de opmerking: “Ik mis de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport [Hugo de Jonge]. Het is een serieus onderwerp en ik verwacht wel dat hij gewoon aanwezig is.” Uiteindelijk had De Jonge toch het fatsoen om het eind van het debat bij te wonen, ook al wist hij van tevoren dat de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 zou worden aangenomen, en dat de Nederlandse bevolking daardoor te maken zou gaan krijgen met ernstige beperkingen van hun vrijheid en grondrechten.

Vaker voor de bühne

Het heeft er alle schijn van dat debatten vaker 'voor de bühne' gevoerd worden en dat de uitkomst al van tevoren in de achterkamers is afgesproken. Terwijl de Kamer in april debatteerde over de vijfde verlenging van de spoedwet, was de zesde verlenging al binnen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Zo gaat dat, helaas niet alleen in Nederland, het is groots georganiseerd, de georganiseerde 'misdaad' kartels... the ones you thought they are your friends, your protectors.
The enemy from within, met zulke 'vrienden' heb je geen vijanden nodig.

Kurt

Jammergenoeg standaard modus operandi in Den Haag.

Hadden we ook kunnen weten gezien de ‘Constructieve Oppositie’ tijdens Rutte II - dezelfde (coalitie)partijen traden toen op als gedoogpartners vanwege ‘de uitzonderlijke crisis’ dwz. de door de VS/NATO geschapen problemen in Libie en Syrie veroorzaakte een migratiestroom die Merkel verergerde met haar opblazen van het Verdrag van Dublin(‘Wir schaffen das’= vrij reizen van ‘vluchtelingen’; merk op dat daadwerkelijke slachtoffers als Syrische christenen en Jezidi’s zwaar ondervertegenwoordigd waren in de stromen).

Cookies op deze website