Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 22 april 2022

Kuipers loog over geluidsopnames OMT-vergaderingen

Redactie Blckbx
2022 04 22 Kuipers loog2 Cropped
03:30

Gezondheidsminister Ernst Kuipers ontkende onlangs dat er geluidsopnames bestaan van de OMT-vergaderingen. Uit wob-documenten blijkt echter dat hier wél geluidsopnames van zijn.

Uit wob-documenten blijkt onomstotelijk dat gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) de Tweede Kamer onjuist heeft ingelicht over het al dan niet bestaan van geluidsopnames van OMT-vergaderingen.

Simpele vraag

Op 16 februari stelde Kamerlid Pieter Omtzigt een simpele vraag aan gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66): “Zijn er audio-opnames beschikbaar van de Outbreak Management Team (OMT)-vergadering van 14 april 2020? Zo ja, waar zijn die dan opgeslagen? Kunt u ervoor zorgen dat er een woordelijk verslag van beschikbaar komt voor de Kamer?”

Hierop antwoordde de minister op 11 april: “Er zijn geen audio opnames beschikbaar van OMT-vergaderingen. De verslagen van het OMT zijn vertrouwelijk.”

Wob-documenten zeggen iets anders

Maar uit wob-documenten, opgevraagd door Nieuwsuur, blijkt dat er wel degelijk geluidsopnames bestaan van OMT-bijeenkomsten. Sterker nog, in het bewuste document wordt gesproken over hoe deze gearchiveerd moeten worden met het oog op wob-verzoeken:

“Om de vertrouwelijke OMT-geluidsopnames (en andere zaken) goed te archiveren in RIVM.doc zouden we zowel hands-on-hulp als expertise kunnen gebruiken. Liefs iemand die ontzorgt én iemand die alles wat we moeten weten op een rijtje zet. We kunnen natuurlijk zoeken wat wobbaar archiveren is, maar dit ontstijgt toch het niveau waarop we er wel uitkomen met wat handige linkjes op Insite.”


Om hier opheldering over te krijgen, heeft Omtzigt gisteren opnieuw een aantal kamervragen gesteld aan Kuipers. Hij wil onder meer weten van welke OMT-vergaderingen geluidsopnames bestaan en of het klopt dat deze gewoon onder de Wet openbaarheid van bestuur vallen.

OMT en RIVM niet onafhankelijk

Omtzigt stelde zijn vraag om opheldering te krijgen over de dubieuze gang van zaken rond de mondkapjesadviezen voor verpleeghuizen in het voorjaar van 2020. Hoewel het OMT en het RIVM onafhankelijk van de overheid horen te opereren, bemoeide het ministerie van Volksgezondheid zich actief met de inhoud van hun adviezen en richtlijnen.

Het OMT-overleg van 14 april 2020 speelt hierin een belangrijke rol. Verschillende specialisten ouderenzorg drongen er toen op aan om mondkapjes breder in te zetten in verpleeghuizen. Het ministerie van Volksgezondheid had de verantwoordelijkheid voor de inkoop van mondkapjes naar zich toegetrokken, maar bleek niet in staat voldoende voorraad aan te schaffen. Omdat verpleeghuizen op eigen initiatief preventief mondkapjes gingen inzetten, vreesde het ministerie voor tekorten en gezichtsverlies. Daarom drong het er bij het OMT op aan om in hun advies aan de overheid expliciet te vermelden dat ‘uit voorzorg gebruik van mondkapjes bij patiënten die geen (verdenking) van COVID-19 hebben niet nodig is’. Een ambtenaar van VWS vroeg vervolgens aan het RIVM om dit ook op te nemen in de RIVM-richtlijnen voor ouderenzorg, wat ook is gebeurd.

Verscholen achter de adviezen van ‘onafhankelijke experts’ kon toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vervolgens zorgbestuurders aanspreken, die in zijn ogen het verkeerde voorbeeld gaven door hun personeel preventief mondkapjes te laten dragen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Nooooooit verwacht dat ErasmusMcCCP-zetbaas ook een leugenaar zou zijn.

Overigens was de politieke beiinvloeding van het OMT door het Kabinet c.s. in wezen al heel in het begin/voorjaar 2020 in de MSM duidelijk (zij het onbenadrukt&over heen gelult)) met betrekking tot b.v. het oordeel om de lockdown van personen-vliegverkeer (btw: 90+% verantwoordelijk voor de geluids- en andere leefmilieu-schade door vliegverkeer) uit te stellen terwijl NL zelf plat lag , en Gommers die toen in een AD(iirc)interview zei dat hij op verzoek van Hugo IC-capaciteit verzon die er niet was(of,zoals zeker later bleek, echt nodig was).

Cookies op deze website